Son konular

Namaz Kılanın Önünden Geçmek ?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Namaz Kılanın Önünden Geçmek ?

Namaz kılanın secde yerinden bir kimsenin geçmesi ile namaz bozulmaz. Ancak geçen kimse günahkar olur.


Namaz kılanın önünden geçmenin günah olduğu yer, büyük camilerde ve açık arazilerde namaz kılanın, ayaklarından itibaren secde ettiği yere kadar olan kısımdır.

Küçük camilerde namaz kılanla onun önünden geçen arasında, direk, insan gibi bir engel bulunmazsa, namaz kılanın önünden nereden geçilirse mekruh olur.

Esasen namaz kılan kimsenin, önünden geçilme ihtimali varsa, bir sütre edinmesi sünnettir.

Küçük çocuk mükellefiyet yaşının altındaysa zaten bundan veya başka bir günahtan dolayı sorumluluğu yoktur.

Sütre, önü açık bir yerde namaz kılan kimsenin gelip geçene siper olmak üzere ön tarafına koyduğu şeydir. Sütre, en az bir arşın (70 cm. kadar) bir yükseklikte olmalıdır. Namaza durmuşsa, sütre kullanması sünnettir.

Sütre edinilen şey bir sütun, bir ağaç veya yere dikilmiş bir değnek, sandalye v.s. gibi yüksekliği olan herhangi bir şey olabilir. Hadis-i şerif`te bir ok ile de olsa sütre yapılması emredilmiştir.

Yer sert olup değneği dikmek mümkün değilse, uzunluğuna bırakılır. Sütre olarak kullanacak hiçbir şey bulunamadığı takdirde ise, namaz kılan kimse, önüne, uzunlamasına bir çizgi çizer. Hilal gibi kavisli de çizilebilir. Maksad onun arkasında olan şeylere bakıp da kalbini meşgul etmemektir.

Yere serilen seccade, yere çizilmiş olan çizgiden daha fazla önünden geçmeğe mani olduğu için, sütre yerine de geçer.

İbn-i Abidin, önüne elbise veya kitabını koymayı da kafi görür. Sütreyi dikmek, yatık koymaktan; yatık koymak da çizgiden evladır.

Erkek kısmı önünden geçeni ikaz için okurken sesini yükseltebilir. Sadece Sübhanallah da diyebilir. Namaz kılanın önünden geçilmesi, onun namazına zarar vermez.

Ancak geçen kimse günahkar olmuş olur. Cemaatle kılınan namazlarda, yalnız imamın önünde sütrenin bulunması kafidir. Ancak geçen kimse günahkar olur.
 

Similar threads

  • Soru
Namazda Rahatsız Edilecek Olursak ? Namazdayken rahatsız edilecek olursak el işareti ile dur diyebilir miyiz? Bu konuşma yerine mi geçer namazı bozar mı? Namazda huzur ve huşu bulmayı engelliyorsa bunu yok etmek için konuşmadan tedbir almak, işaret etmek caiz olur, namazı bozmaz. Namazda el...
Cevaplar
0
Görüntüleme
32
  • Soru
Namaz Kılanın Önünden Geçmek Namaz Kılanın Birinin Önünden Geçilirse Namaz Bozulur mu Namaz Kılanın Birinin Önünden Geçilmesi namazı bozmaz, ama huzuru bozar. Geçen için günahtır. Bütün fıkıh kitaplarında, “Namazı Bozan şeyler” başlığı altında anlatılanlar için, “namaz kılanın önünden geçmek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Peygamber Efendimizin Namaz Kılışı Peygamber Efendimiz Nasıl Namaz Kılardı? Peygamber Efendimizin Namaz Kılışı Peygamber Efendimizin (a.s.m.) namaz kılışı öylesine muhteşemdi ki, onu tasvir etmekten insanlar aciz kalırdı. HZ. PEYGAMBER IN NAMAZ KILMA SEKLI KABE'YE YÖNELMEK "Hz. Peygamber...
Cevaplar
0
Görüntüleme
29
  • Soru
Namaz Kılanın Önünden Geçmekle İlgili Hadis Namaz Kılanın Önünden Geçmekle İlgili Hadis Şerif Hadis 762 Ebû Cüheym Abdullah İbni Haris İbni Sımme elEnsârî radıyallahu anh' den söylenti edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu Namaz kılmakta olanın önünden geçen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
ŞAFİİ MEZHEBİNDE "NAMAZIN SÜNNETLERİ" Fıkıh'ta sünnet, Hz Peygamber'in vacib olmayarak yapmış olduğu şeyleri ifade eder Namazın sahih olması için birtakım şart ve rükûnların olduğunu söylemiştik Bir de namaz kılan kişiden istenen, namazın bir*takım sünnetleri vardır Fakat bunlar farz gibi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
Üst Alt