Son konular

Namaz nedir ve nicin kılınır?

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
56
Coin
256,936
Namaz hakkında bilgi,
Neden namaz kılınır

Namaz nedir ve nicin kılınır?
Aslında Allah’ın yarattığı bir kul olduğunun idrakine varmış bir insan icin namazı anlamak o kadar zor olmasa gerek
Zira herkesce malumdur ki, kulluk; itaattir
Allah’ın mealen, “Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım
(Zariyat, 50) buyurmasıyla ve daha bir cok ayetlerle acıkca anlaşılan, insanın ibadetle emrolunmasıdır
Alemde Allah’ın hic bir mahlUku gayesiz, vazifesiz ve başıboş yaratmadığı aşikardır
Allah, ‘kucuk bir kainat’ denilecek kadar mukemmel yarattığı insana da kulli bir ibadet vazifesi vermiştir

İbadet; kulluk etmek, itaat etmek manasını taşır
Yani aczini, kusurunu gorup yaratıcının Kudret, kemalat ve Rahmet’inin onunde hayret ve muhabbetle secde etmektir

Kainata baktığımızda, Allah’ın, her şeyi, vazifesine uygun bir şekilde yarattığını gormekteyiz
Mesela, bal yapmak ile vazifelendirilmiş olan arı, azaları ve hisleri ile bu vazifeye gayet munasip yaratılmıştır
Dolayısı ile vazifesi ibadet olan insanın yaratılışı da, vazifesine elbette munasiptir ve ibadeti ister
Elemler ile muteellim, lezzetler ile mutelezziz olmakla korku ve umit arasında devamlı medcezir yaşayan insan rUhu, acziyete burunerek Kudret sahibi yaratıcısına sığınma ihtiyacı hissetmektedir

adem ibadet yaratılışımızın gayesidir
Ve madem namaz ibadetlerimizin temelidir; kulluğunu idrak eden insan, aklen, rUhen ve kalben yaratıcısına itaat etme ihtiyacını ve iştiyakını duyacak ve “Neden namaz kılıyorum? sorusuna cevabı “Beni yaratan Allah emrettiği icin olacaktır

Üst Alt