Neden Alternatif Akım Kullanılır

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
57
Coin
256,936
Neden Alternatif Akım İle Elektrik Dağıtımı Yapılır

Direnc Kaynağında Neden Alternatif Akım Kullanılır

Alternatif akım, sağladığı avantajlar nedeniyle doğru akıma kıyasla daha fazla tercih edilir Aydınlatma ve ısıtma sistemleri, elektrik motorları, ev elektroniği urunleri genellikle alternatif akımla calışacak şekilde tasarlanır Doğru gerilimle calışan cihaz sayısı da az değil aslında Orneğin, radyo alıcıları, şarjlı el supurgeleri, cep telefonları, pilli oyuncaklar DC gerilim ile calışır Bu cihazlar, bir ACDC donuşturucu yardımıyla şebekeye bağlanarak da kullanılır AC veya DC seciminde temel sorun, kullanılan cihazların AC veya DC gerilimle calışmaları değil, enerji uretim tesisleri ile kullanıcılar arasındaki enerji iletiminin verimli olarak yapılabilmesidir Bu durum, alternatif akımı savunan Nikola Tesla ile doğru akımı savunan Thomas Edison arasındaki fikir ayrılığından kaynaklanıyor Gunumuzde, bu tercih Nikola Tesla'dan yana kullanılmış durumda Transformatorler sayesinde gerilim seviyesini kolayca yukseltip duşurme olanağı sağladığı icin alternatif gerilim daha yaygın kullanılır Enerji iletim hatlarında uzun mesafelerde kayıpları azaltmak icin gerilim yuzlerce kV mertebesine kadar yukseltilir Gerilimin yukseltilmesi akımın duşuk olmasını sağlar; bu da hat kesitinin, iletken maliyetinin ve iletim kayıplarının duşuk olması anlamına gelir Dağıtım aşamasında, transformatorler yardımıyla gerilim 220V seviyesine duşurulur ve abonelere iletilir Dunya capında tek bir standart yok Her ulke kendine uygun gerilim ve frekans değerini secmiş durumda

DC gerilim, cok uzun mesafede enerji iletimi gerektiğinde kullanılmaktadır Her ne kadar, DC gerilimin seviyesinin değiştirilmesi maliyetli olsa da iletim kayıplarının duşuk olması bu durumu avantajlı yapar

alıntı

Üst Alt