Neden kilo vermeliyim?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Ziyade kiloları vermenin yaşamanıza kattığı yararlar tartışılmaz. Gelgelelim kilo verme süreci uzun vadeli, sağlıklı formda mütehassıs eşliğinde uygulanmalıdır. Münhasıran kilo verme hapları ve süratli kilo verme prosedürleri uzun vadede insan sıhhatinde olumsuz tesirlere sebep olmaktadır. Sağlıklı kilo vermede önerilen aralık ayda 0,5 ile 1 kg arasındadır.

Beslenme mütehassısı kilo vermede size nasıl yardımcı olabilir?

•Beslenme kompetanı uzun vadeli ve sağlıklı formda kilo vermenize yardımcı olur.

•Yanlış beslenme alışkanlığınızı değiştirmeye yardımcı olur.

•Kilo verme konusundaki en yanlışsız yol olan, ömür üslubunuzu, beslenme alışkanlıklarınızı ve sıhhat durumunuzu da göz önünde bulundurarak sizin için en iyi diyet programını hazırlayacaktır.

•Beslenme uzmanınız, diyet gereksinimleri ve sıhhat durumunuz üzere diyet planınız ve egzersiz programınızı etkileyebilecek mevzularda sizinle konuşacaktır.

•Sağlıklı ve gerçekçi bir diyet programı hazırlayabilmek için, fizikî aktivite seviyenizi ve sevdiğiniz yiyecekleri değerlendirecektir.

•Zamanla, muhtaçlıklar ve ilerlemeler doğrultusunda yapılacak değişikliklerle diyet programınız son halini alacaktır.

•Hedef kilonuza ulaştığınızda, uzamanınız diyet programınızı uzun vadede kullanılacak bir hale uyarlayacaktır.

•Beslenme uzmanınız, şekerli aperatifler bölgesine daha sağlıklı alternatiflerin bulunmasının, taze materyallerle yapılan yiyeceklerin tercih edilmesinin ve bol ölçüde su içilmesinin gerekliliğini anlamanıza ve sağlıklı beslenme yollarını bulmanıza yardımcı olacaktır.

Sağlıklı kilo vermenin temel kuralları:

•Su icmek

Vücudunuzun az da olsa susuz kalması metabolizmanızı etkilemektedir. Araştırmalar yemekten evvel 2 bardak su içenlerin daha az yediğini ve daha tok hissettiğini gösteriyor. Suyunuzu yemekten yarım saat evvel için. Yemek esnasında ve yemek bittikten 1 saat sonrasında sindirimi zorlaştırdığı için su tüketmeyin. Günde sekiz bardak su içmeye çaba edin. Kafeinli, gazlı, alkollü içecekleri limitli ölçüde tüketin.

•Tamamen doğal besinler tüketin

Paketlenmiş hazır azık tüketmeyin. Mecbur kalırsanız etiketleri kesinlikle okuyun. Şeker, trans yağ asitleri, mısır şurubu, glikoz şurubu, kimyasal ek hususları içeren her şeyi beslenmenizden büsbütün çıkartın.

•Kaliteli karbonhidrat tüketin

İşlenmiş beyaz unla yapılmış ekmek, makarna, simit, poğaça, börek, kurabiye, kek üzere yalın karbonhidratlardan uzak durun. Süratli bir formda sindirilip kana karışır ve kan şekerini süratle yükseltirler. Bunların konumuna tam tahıllar, zerzevat, meyve ve baklagiller üzere kompleks karbonhidratlar tüketin. Meyve ve sebzelerin yüksek lif içeriği sindirimi yavaşlatır ve kan şekerini istikrarlar. Antioksidan ve vitamin açısından zengindirler. Yulaf, karabuğday, tam buğday, tam çavdar, esmer pirinç, kinoa, tüm baklagiller ve bunların unları ile yapılan besinler kompleks karbonhidratlardır. Yalın karbonhidratların aksine sindirimleri uzun sürer. Obezite, kalp bunalımı, kolesterol üzere illetleri engellemede tesirli olduklarına dair araştırmalar mevcut. Başkaca içerdikleri lif sindirime yardımcı olur ve kabızlığı maniler.

•Sağlıklı yağlar tüketin

Zayıflama diyetlerinde yapılan en yaygın yanlışlardan biri yağları beslenmeden külliyen çıkartmaktır. Sağlıklı yağların tüketimi yararlı olmanın ötesinde, alışılagelmiş vücut fonksiyonlarını devam ettirebilmek için gereklidir. Değerli olan Omega 3 yüklü sağlıklı yağlar tüketmektir. Balık, avokado, chia tohumu, badem, ceviz, kabak çekirdeği, antepfıstığı üzere sağlıklı besinleri tercih edin. Yemeklerinizde zeytinyağı ve hindistancevizi yağı kullanın. Kızartma usulü yiyeceklerden, yağlı etlerden uzak durun.

•Az yağlı protein kaynaklarını tercih edin

Vücut hücreleri yenilemek, kan şekerini düzenlemek ve güç üretmek için proteine muhtaçlık duyar. Temel protein kaynağı, et ve süt eserleri olarak bilinmekle birlikte yumurta, baklagiller ve kabuklu yemişler de nezih ve âlâ protein kaynaklarıdır. Hayvansal protein kaynakları arasında yağsız yahut az yağlı olanları tercih edin. Mümkünse organik yahut bağımsız gezen, ilaç ve hormonlarla değil taze otlarla beslenen hayvanların etleri, sütleri ve yumurtalarını tüketin.

•Kahvaltı edin

Güzel bir kahvaltı metabolizmanızı güne hazırlar. Kahvaltı yapmayan kimseler günün geri kalanında daha ziyade yeyip, daha sıhhatsiz seçenekler yapabiliyor. Bilhassa protein yüklü, tok tutan kahvaltılar günü de daha sağlıklı tercihlerle geçirmenize yardımcı olabilir.

•Egzersiz yapın

Egzersizle ilgili yapılan araştırmalar hem vücudunuza hem ruhunuza büyük yararlarını ortaya koyuyor: Kilo kaybı, bel etrafının daralması, düşük nabız ve tansiyon, moralinizi yükseltmesi bunlardan yalnızca birkaçı… Her gün 30 dakika canlı olmaya çalışın.

•İyi uyuyun

Günde en az 7-8 saat uyumaya itina gösterin. Uykusuzluk tokluk hissi yaratan hormonlarda dengesizliğe yol açarak daha ziyade yemenize sebep olabiliyor. Başkaca günlük ritminizi bozup kuvvetinizi ve metabolizma suratınızı etkileyebiliyor. Araştırmalar günde 5 saat ve daha az uyuyanların en az 7 saat uyuyanlardan 2,3 kilo ziyadesi olduğunu tespit etmiş.

•Yemeklerinizi kendiniz yapın

Kaliteli materyaller kullanarak ve porsiyon ölçüsüne dikkat ederek aldığınız sodyum, yağ ve kalori ölçüsünü düzenleyebilirsiniz. Kızartma yapmak konumuna fırın kullanmaya, tuzu azaltıp baharatları arttırmaya çalışın.

•Yediklerinizi yazın!

Kendinizi ve ne yediklerinizi tanımak ve takip etmek için en şık yol.

Kilo vermenin vücudumuza yararları neler?

•Kolesterolü %63 azaltır

Vücut ağırlındaki %5-10’luk düşüş, HDL kolesterolünde artışa neden olabilir. Bu, HDL’yi yükselterek, bir bireyin kalp marazı geliştirme riskini düşürebilir. Erkekler için 40 mg / dl’den çokça ve bayanlarda 50 mg’dan çokça HDL kolestrolü kalp hastalıklarına karşı hami vazifesi görür.

Kanda yüksek ölçüde zararlı öteki yağ gibisi parçacıklar var. Bunlara trigliseritler denir. Yüksek ölçüde trigliseritleri olan kişiler, öteki problemler arasında kalp bunalımı ve felç riski altındadır. Alışılagelmiş seviyenin 150 mg / dl’nin altında olması gerekirken, 200 mg / dl’nin üzerindeki rastgele bir ölçü yüksek kabul edilir.

Vücut yükünün yüzde 5-10’unu kaybetmenin trigliseridlerde 40 mg / dl’lik bir düşüşe sebep olduğu gösterildi ki bu kıymetli bir düşüştür.

•Yüksek tansiyonu %92 azaltır

Çokça ölçüdeki vücut yükü hemodinamik anormalliklere ve kan basıncının yükselmesine neden olan başka değişikliklere neden olur. Vücut yükündeki %5-10’luk kayıp hem sistolik hem de diyastolik kan basıncı ortalama 5 mmHg azalır.

•Diyabet riskini %50 civarında azaltır

Şeker marazını taramak ve tedavisini izlemek için kullanılan laboratuvar belirteçlerinden birine Hemoglobin A1C ismi verilir. Bu belirteç alışılagelmiş seviye 6.5’in altında olmalıdır. Araştırmalar, yüzde 5-10 kilo vermenin bu işaretleyiciyi ortalama yarı yarıya azaltabileceğini gösteriyor.

•İnsülin direnci

Kilo artışı ile birlikte, pankreastan salgılanan insülin ismi verilen hormonu sıradandan daha ziyade üretilir. İnsülin, kan şekeri seviyelerini alışılagelmiş tutmaktan sorumludur. Bu durumda, dokuların insülin tesirlerine karşı dirençli olduğu için yüksek seviyede insülin gerekir.

Birisi insülin direncine sahip olduğunda, kandaki yüksek insülin seviyesi, mahsusen bel kesiminde, anormal kolestrole, bazen erkeklerde saç dökülmesine, kısırlığa ve hatunlarda hormon seviyelerinde zahir bir değişikliğe neden olur. Vücut ağırlındaki %5-10’luk azalma insülin seviyelerini kıymetli ölçüde düşürdüğü ve bu nedenle bu koşulların bilakis çevrilmesine yardımcı olduğu bulunmuştur.

•Uyku apnesinde %97 azalma olur

Obstrüktif uyku apnesi, ölçüsüz ölçüde horlayan ya da uyku esnasında yerinde ölçüde hava teneffüs edemeyen hastalarda sıklıkla teşhis edilen bir uyku bozukluğudur. Uyku apnesi ortaya çıktığında, kandaki oksijen seviyeleri uyku sırasında çok düşüktür. Vücuttaki %5-10’luk azatma uyku apnesini düzeltebileceği laf mevzusudur.

•İltihap

Ölçüsüz tartı vücuttaki yağ hücrelerinin ve mahsusen de abdominal yağ hücrelerinin, kan damarlarında iltihaplanmaya neden olan çok sayıda husus ürettiği görülmüştür. Bu enflamasyon daha sonra plaklara ve pıhtılara neden olabilir ve kalp atım suratını etkileyerek kalp buhranına neden olabilir. Kilo kaybındaki % 10’luk azalma, kan dolaşımındaki iltihaplanmaya neden olan unsurların seviyeleri değerli ölçüde düşer ve bu nedenle vasküler hasar riski de azalır.

•Eklem ağrıları ve sızlanmalarında %76 azalma olur

Şiddetli kilolardan ötürü, vücudunuzdaki kemik ve kaslarda zorlanmalar olabilir. Yeterli bir diyet planı ve tertipli bir hayat biçimiyle bu ağrılardan ve fazlalıklardan kurtulabilirsiniz. Sahiden, vücut yükünüzün %5-10 kadar kısmını bile kaybetmeniz bu farkı hissetmenizi sağlayacaktır. Kilo verme ile vücudunuz daha verimli çalışmaya başlar.

•Kalp marazları riskini %80 azaltır

Kalp sıhhatiniz vücut ağırlığınızdan büyük ölçüde etkilenir. Kilolu yahut zayıf olmanız, kalbin çok daha çokça çalışması yahut az çalışması gerekebilir. Her iki durum da ileriki devirlerde düşünceye sebep olabilir. Şayet kalp gereğinden çokça zorlanırsa, kalp buhranı riski artar. Bu risk, sağlıklı diyet ve sistemli kilo idaresi ile uzun vadeli kilo verme çalışmalarıyla azaltılabilir. Ülkü kilonuza kavuşmanız, kalp üzerindeki baskıyı azaltır ve alışılagelmiş işlevine ve çalışma temposuna dönmesini sağlar.

• Depresyon sıklığı %55 azalır

Kilo verme diyet planını düzgün bir halde uygulayan ve günlük egzersizlerini yaparak zayıflayan bireylerde özgüven ve memnunluk seviyeleri artmakta, depresyon riski de azalmaktadır. Devranla, kilo verme diyet planınızı, uzun vadeli diyet programına uyarlamak bundan sonraki dönemlerinizde kilo idarenize yardımcı olacaktır.

•Vücudun ödem tutması %95 azalır

Uyguladığın sağlıklı beslenme programında, beslenme uzmanınız günde tüketmeniz gereken su ölçüsünü size belirtecektir ve bu sayede tüketilen su, vücutta biriken ziyade suyu ter, idrar, dışkı ve gözyaşı ile dışarı atmamıza yardımcı olur.

•Reflü şikayetleri %98 azalır

Beslenme uzmanınızın size verdiği beslenme program nizamlı formda uygulandığı takdirde, az az ve sık sık beslenme metoduyla reflü ve mide rahatsızlığı şikayetlerinin büyük çoğunluğu azalmaktadır.

•Karaciğer yağlanması %90 azalır

Verilen kilolarla birlikte vücutta biriken yağlarda da azalma laf hususudur. Kol ve bacaklar yağ kaybı olduğu üzere abdominal nahiyede yani iç organların muhitindeki yağlanma da azalmış olacaktır.

•Astım %82 azalır

•Migren %57 azalır

•Hayat kalitesi %95 artar
 
Üst Alt