Yenilen 1,000 mg 500 mg
Emilen 300 mg 200 mg
Atılan 350 mg 100 mg
Kalan 50 mg +100 mg
Negatif kalsiyum dengesi, sindirim yoluyla emilen kalsiyum miktarından daha fazla bir miktarın idrarla dışarı atılması demektir Pozitif kalsiyum dengesi, dışarı atılandan daha fazla miktarda kalsiyumun vucut tarafından emilmesi demektir Negatif denge, zaman icinde kemik kaybına yol acar, cunku ek kalsiyumun başlıca kalsiyum deposu olan kemiklerimizden sağlanması gerekir
Geniş caplı araştırmalar sonucunda, osteoporozun az kalsiyum alımı ile değil, idrar yoluyla aşırı kalsiyum kaybına yol
acan ceşitli beslenme faktorleriyle ilişkili olduğu ortaya cıkmıştır İdrar yoluyla aşırı kalsiyum atılması nedeniyle, zaman icinde kalsiyum rezervlerimizin surekli olarak azalması osteoporozun birincil nedenidir Şimdi, idrarla aşırı kalsiyum atılmasına katkıda bulunan faktorleri inceleyelim
İdrarda kalsiyum kaybına neden olan besinsel faktorler:
hayvansal protein
tuz
kafein
rafine şeker
alkol
nikotin
aluminyum iceren mide ilaclan
antibiyotik, steroid, tiroid hormonu gibi ilaclar
A vitamini tamamlayıcıları
Yayımlanmış veriler, kalsiyumun idrarla atılmasındaki artışı, hayvansal protein alımıyla bağlantılı bulurken, bitkisel protein alımıyla bağlantılı bulmamaktadırlar Bitkisel yiyecekler, bazılarında bol protein olmakla birlikte, asit oluşturmazlar Hayvansal protein alımı kanda ağır bir asit yukune neden olur Bu durum, asidi notralize etmek icin kemiklerden kalsiyum salgılanmasına yol acan bir dizi reaksiyona yol acar Hayvansal urunlerde bulunan sulfur bazlı amino asitler, idrarda asit uretimine ve bunun sonucunda da kalsiyum kaybına onemli katkıda bulunurlar Hemşirelerin Sağlık Araştırması, gunde 95 gr protein tuketen kadınların on kollarında kırık olma riskinin, gunde 68 gr’dan daha az protein tuketen kadınlara gore yuzde 22 daha fazla olduğunu gostermiştir
Kalca kırıkları ve yiyecek hakkındaki en kapsamlı araştırma 1992′de yapılmıştır Yazarlar, kalca kırığı gorulme sıklığı ile ilgili olarak yapılmış butun coğrafik raporları araştırmışlardır On altı ulkede kadınlar uzerinde yapılmış olan otuz dort araştırma bulmuşlardır Analizleri sonucunda, hayvansal protein acısından zengin diyetlerin kalca kırıkları ile en yuksek korelasyona sahip olduğunu bulmuşlardır (yuzde 81)
Sut urunlerinde bulunan ekstra kalsiyum yukarıdaki tabloda listelenen faktorlerin guclu etkisine karşı koruma sağlayamaz Tipik Amerikan diyetinde sadece protein değil, tuz, şeker, kafein de fazladır ve sebze ve meyveler azdır
Meyve ve sebzeler hayvansal proteinden gelen asit yukunu hafifletmeye yardımcı olur ve kalsiyum kaybını azaltır Bu nedenle, idrarla kalsiyum kaybını tetikleyen faktorlerin guclu kombinasyonuna karşın cok daha fazla kalsiyum tuketmemiz gerekir
Bazı araştırmacılar, fazla protein alımımızı, daha fazla kalsiyumla dengeleyebileceğimize inanmaktadırlar Eğer fazla tukettiğimiz tek şey hayvansal protein olsaydı bu belki doğru olabilirdi, ama Amerikan diyetinde ve hayat tarzında yanlış yaptığımız şeylerin sayısı duşunulduğunde, bu bir işe yaramaz
Daha fazla sut icmek kesinlikle koruyucu değildir Ekstra kalsiyum tamamlayıcıları almak kalsiyum kaybını bir nebze dengeleyebilir ve kemik kaybı hızını yavaşlatabilir, ama yeterli değildir Diğer nedenleri de azaltmamız gereklidir Sute A vitamini bile ekliyoruz ve bircok kadın da A vitamini tamamlayıcıları alıyor ki, bu da daha fazla kalsiyum kaybına neden oluyor
Butun bu faktorler, dunya capında kalsiyum alımının neden kalca kırıklarının azalmasına yol acmadığını acıklamaktadır Eskimolar mukemmel bir ornektir Gunde 2,000 mg gibi inanılmaz buyuk bir miktarda kalsiyumu, yedikleri yumuşak balık kılcıklarından almaktadırlar, ama dunyadaki en yuksek kalca kırığı oranına sahiptirler; cunku balıktan cok fazla hayvansal protein alırlar
Emilen 300 mg 200 mg
Atılan 350 mg 100 mg
Kalan 50 mg +100 mg
Negatif kalsiyum dengesi, sindirim yoluyla emilen kalsiyum miktarından daha fazla bir miktarın idrarla dışarı atılması demektir Pozitif kalsiyum dengesi, dışarı atılandan daha fazla miktarda kalsiyumun vucut tarafından emilmesi demektir Negatif denge, zaman icinde kemik kaybına yol acar, cunku ek kalsiyumun başlıca kalsiyum deposu olan kemiklerimizden sağlanması gerekir
Geniş caplı araştırmalar sonucunda, osteoporozun az kalsiyum alımı ile değil, idrar yoluyla aşırı kalsiyum kaybına yol
acan ceşitli beslenme faktorleriyle ilişkili olduğu ortaya cıkmıştır İdrar yoluyla aşırı kalsiyum atılması nedeniyle, zaman icinde kalsiyum rezervlerimizin surekli olarak azalması osteoporozun birincil nedenidir Şimdi, idrarla aşırı kalsiyum atılmasına katkıda bulunan faktorleri inceleyelim
İdrarda kalsiyum kaybına neden olan besinsel faktorler:
hayvansal protein
tuz
kafein
rafine şeker
alkol
nikotin
aluminyum iceren mide ilaclan
antibiyotik, steroid, tiroid hormonu gibi ilaclar
A vitamini tamamlayıcıları
Yayımlanmış veriler, kalsiyumun idrarla atılmasındaki artışı, hayvansal protein alımıyla bağlantılı bulurken, bitkisel protein alımıyla bağlantılı bulmamaktadırlar Bitkisel yiyecekler, bazılarında bol protein olmakla birlikte, asit oluşturmazlar Hayvansal protein alımı kanda ağır bir asit yukune neden olur Bu durum, asidi notralize etmek icin kemiklerden kalsiyum salgılanmasına yol acan bir dizi reaksiyona yol acar Hayvansal urunlerde bulunan sulfur bazlı amino asitler, idrarda asit uretimine ve bunun sonucunda da kalsiyum kaybına onemli katkıda bulunurlar Hemşirelerin Sağlık Araştırması, gunde 95 gr protein tuketen kadınların on kollarında kırık olma riskinin, gunde 68 gr’dan daha az protein tuketen kadınlara gore yuzde 22 daha fazla olduğunu gostermiştir
Kalca kırıkları ve yiyecek hakkındaki en kapsamlı araştırma 1992′de yapılmıştır Yazarlar, kalca kırığı gorulme sıklığı ile ilgili olarak yapılmış butun coğrafik raporları araştırmışlardır On altı ulkede kadınlar uzerinde yapılmış olan otuz dort araştırma bulmuşlardır Analizleri sonucunda, hayvansal protein acısından zengin diyetlerin kalca kırıkları ile en yuksek korelasyona sahip olduğunu bulmuşlardır (yuzde 81)
Sut urunlerinde bulunan ekstra kalsiyum yukarıdaki tabloda listelenen faktorlerin guclu etkisine karşı koruma sağlayamaz Tipik Amerikan diyetinde sadece protein değil, tuz, şeker, kafein de fazladır ve sebze ve meyveler azdır
Meyve ve sebzeler hayvansal proteinden gelen asit yukunu hafifletmeye yardımcı olur ve kalsiyum kaybını azaltır Bu nedenle, idrarla kalsiyum kaybını tetikleyen faktorlerin guclu kombinasyonuna karşın cok daha fazla kalsiyum tuketmemiz gerekir
Bazı araştırmacılar, fazla protein alımımızı, daha fazla kalsiyumla dengeleyebileceğimize inanmaktadırlar Eğer fazla tukettiğimiz tek şey hayvansal protein olsaydı bu belki doğru olabilirdi, ama Amerikan diyetinde ve hayat tarzında yanlış yaptığımız şeylerin sayısı duşunulduğunde, bu bir işe yaramaz
Daha fazla sut icmek kesinlikle koruyucu değildir Ekstra kalsiyum tamamlayıcıları almak kalsiyum kaybını bir nebze dengeleyebilir ve kemik kaybı hızını yavaşlatabilir, ama yeterli değildir Diğer nedenleri de azaltmamız gereklidir Sute A vitamini bile ekliyoruz ve bircok kadın da A vitamini tamamlayıcıları alıyor ki, bu da daha fazla kalsiyum kaybına neden oluyor
Butun bu faktorler, dunya capında kalsiyum alımının neden kalca kırıklarının azalmasına yol acmadığını acıklamaktadır Eskimolar mukemmel bir ornektir Gunde 2,000 mg gibi inanılmaz buyuk bir miktarda kalsiyumu, yedikleri yumuşak balık kılcıklarından almaktadırlar, ama dunyadaki en yuksek kalca kırığı oranına sahiptirler; cunku balıktan cok fazla hayvansal protein alırlar