Hic merak ettinizmi onumuze gelen şeyler icin nekadar su harcanıyor
Bir fincan kahveyi pişirmek icin kullanılan cekirdekler, ekilmesinden toplanmasına kadar 140 litre su tuketiyor
Her 1 kilogram et icin 14 ton, 1 litre sut icin de 1 ton su harcanıyor Bir kilo pirincin sofraya gelinceye kadar ihtiyac duyduğu su miktarı ise tam 3 ton Cevre muhendisi Prof Dr Aysen Muezzinoğlu'nun tarım ve hayvancılıkta su kullanımı ile ilgili yaptığı araştırma, inanılması zor gercekleri gozler onune serdi Su politikasının onem kazandığına dikkat ceken Muezzinoğlu, kuraklık yaşayan ulkelerin cok su gerektiren urunleri yetiştirmek yerine ithal etmeye başladığını soyledi Dokuz Eylul Universitesi (DEU) Cevre Muhendisliği Bolumu Oğretim Uyesi Prof Dr Aysen Muezzinoğlu, yaptığı araştırmada 5060 kalem ihracat malını tek tek inceledi Bu urunlerle dolaylı olarak ne kadar suyun dışarıya gittiğini ortaya koyan Muezzinoğlu, Turkiye, ihrac ettiği urunler yoluyla 22 milyar ton 'sanal su' ihrac ederken 11 milyar ton da ithal ediyordedi Prof Dr Muezzinoğlu'nun verdiği bilgilere gore 'sanal su' kavramıyla kasaptan alınan 1 kilogram etin, o hayvanın yaşamı boyunca ictiği su miktarı kastediliyor Mezbahada kesilen 600 kiloluk bir hayvandan yaklaşık 200 kilo et cıkıyor Bu da ictiği toplam su miktarına bolunduğunde, ortalama 1 kg et icin 14 ton su harcandığını ortaya koyuyor Aynı şekilde 1 kg pirinc icin 3 ton su kullanılıyor Bunun gibi 1 kg buğday icin 1,35 ton, bir fincan kahve icin de 140 litre su gerekiyor
Yaşanan kuraklığı karbondioksit salımına bağlayan Muezzinoğlu şunları soyluyor: Uretim icin kullanılan yakıtlar karbon esaslı Acığa cıkan gaz, iklim dengelerini altust ediyor Akılcı bir ekonomi, bu dengeyi korumak zorundaŞerif Erdikici, İzmir
Bazı gıdaların tukettiği su miktarı
1 kg mısır 900 litre
1 elma 70 litre
1 dilim ekmek 40 litre
1 kg peynir 5 ton
1 kg tavuk eti 3,9 ton
1 pamuklu tişort 2,7 ton
1 kg keci eti 4 ton
1 kg ayakkabı derisi 16,6 ton
1 yumurta 200 litre
1 portakal 50 litre
1 A4 kağıdı 10 litre
1 kg patates 900 litre
1 kg şeker 1,5 ton
1 fincan cay 30 litre
alıntı
Bir fincan kahveyi pişirmek icin kullanılan cekirdekler, ekilmesinden toplanmasına kadar 140 litre su tuketiyor
Her 1 kilogram et icin 14 ton, 1 litre sut icin de 1 ton su harcanıyor Bir kilo pirincin sofraya gelinceye kadar ihtiyac duyduğu su miktarı ise tam 3 ton Cevre muhendisi Prof Dr Aysen Muezzinoğlu'nun tarım ve hayvancılıkta su kullanımı ile ilgili yaptığı araştırma, inanılması zor gercekleri gozler onune serdi Su politikasının onem kazandığına dikkat ceken Muezzinoğlu, kuraklık yaşayan ulkelerin cok su gerektiren urunleri yetiştirmek yerine ithal etmeye başladığını soyledi Dokuz Eylul Universitesi (DEU) Cevre Muhendisliği Bolumu Oğretim Uyesi Prof Dr Aysen Muezzinoğlu, yaptığı araştırmada 5060 kalem ihracat malını tek tek inceledi Bu urunlerle dolaylı olarak ne kadar suyun dışarıya gittiğini ortaya koyan Muezzinoğlu, Turkiye, ihrac ettiği urunler yoluyla 22 milyar ton 'sanal su' ihrac ederken 11 milyar ton da ithal ediyordedi Prof Dr Muezzinoğlu'nun verdiği bilgilere gore 'sanal su' kavramıyla kasaptan alınan 1 kilogram etin, o hayvanın yaşamı boyunca ictiği su miktarı kastediliyor Mezbahada kesilen 600 kiloluk bir hayvandan yaklaşık 200 kilo et cıkıyor Bu da ictiği toplam su miktarına bolunduğunde, ortalama 1 kg et icin 14 ton su harcandığını ortaya koyuyor Aynı şekilde 1 kg pirinc icin 3 ton su kullanılıyor Bunun gibi 1 kg buğday icin 1,35 ton, bir fincan kahve icin de 140 litre su gerekiyor
Yaşanan kuraklığı karbondioksit salımına bağlayan Muezzinoğlu şunları soyluyor: Uretim icin kullanılan yakıtlar karbon esaslı Acığa cıkan gaz, iklim dengelerini altust ediyor Akılcı bir ekonomi, bu dengeyi korumak zorundaŞerif Erdikici, İzmir
Bazı gıdaların tukettiği su miktarı
1 kg mısır 900 litre
1 elma 70 litre
1 dilim ekmek 40 litre
1 kg peynir 5 ton
1 kg tavuk eti 3,9 ton
1 pamuklu tişort 2,7 ton
1 kg keci eti 4 ton
1 kg ayakkabı derisi 16,6 ton
1 yumurta 200 litre
1 portakal 50 litre
1 A4 kağıdı 10 litre
1 kg patates 900 litre
1 kg şeker 1,5 ton
1 fincan cay 30 litre
alıntı