Editör
(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Nelerdir Kortikosteroidlerin bağışıklık sistemi üzerine etkileri?
Bağışıklık sistemi üzerine etkileri: Kortikosteroidler bağışıklık sistemini baskıladığı için bulaşıcı hastalıklara yatkınlığı arttırır, bu hastalıkların daha şiddetli geçirilmesini kolaylaştırır. Günde 20mg’dan az kortikosteroid kullananlarda aşılamaya bağışıklık sisteminin yanıtı iyi olur.Nelerdir riskler kortikosteroid tedavisinde faydaları?
Kortikosteroidler bazı ciddi hastalıklarda hayat kurtarıcıdır ve bu hastalıkların tedavisinde vazgeçilmezdir. Fakat kortikosteroid tedavisinin çok sayıda yan etki riski vardır. Bu riskler ve bunlara karşı alınabilecek önlemler aşağıda listelenmiştir. 1.-Kortikosteroidler kan yağlarını yükselttir.?
-Kortikosteroidler kan yağlarını yükselttir.?-Kortikosteroidler kan yağlarını yükselttir. En fazla trigliserid isimli yağlar artar ama LDL (kötü kolesterol) ve HDL (iyi kolesterol) artışı da gözlenebilir. Yağdan (özellikle doymuş-katı yağdan) fakir diyetle beslenilmelidir. -Kortikosteroidlerin vücutta tuz ve su tutucu etkileri tansiyonu yükseltir .
Bu nedenle yüksek dozda kortikosteroid tedavisi kesilmemelidir?
Bu yüzden yüksek dozda kortikosteroid kullananlarda tedavi aniden kesilmemelidir. Kortikosteroid tedavisi kesildikten sonra, böbrek üstü bezleri baskılanması aylarca devam eder. Bu dönemde stres durumlarında böbrek üstü bezi yetmezliği belirtileri olan iştahsızlık, bulantı, zayıflık, yorgunluk, ve nadiren tansiyon düşüklüğü ve şok ortaya çıkabilir.Kortikosteroidler, kortizole benzer bir yapıda ilaçlardır.?
Kortikosteroidler(kortizon, prednizon, deksametazon v.b.) vücutta böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir hormon olan kortizole benzer steroid yapıda ilaçlardır. Çok sayıda tipi geliştirilmiştir, ilk geliştirilen ve halk arasında ismi en bilinen kortizondur. Kortikosteroidler bazı ciddi hastalıklarda hayat kurtarıcıdır ve bu hastalıklarınNe işe yarar kortikosteroid tedavisine?
Ne işe yarar kortikosteroid tedavisine?1 Buna karşın flor içeren betametazon, dekzametazon gibi kortikosteroidler bebeğe daha fazla oranda geçmektedir. 2 Kortikosteroid tedavisi alan gebelerde yüksek tansiyon ve şeker riski artar. 3 Doğuma yakın yüksek doz kortikosteroid kullanılması bebeğin böbrek üstü bezlerini baskılayabilir. 4 Kortikosteroid anne sütüne bir miktar geçebilse de kortikosteroid kullanan annelerinin… More