We have detected that you are using AdBlock.

Please disable it for this site to continue.

Nezleye karşı yemek, ateşe karşı açlık

SoruCevap

Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
0
Çözümler
1
Tepkime
65
Time online
0
Puanları
318
Yaş
36
Coin
256,935
Yemek yiyerek soğuk algınlığını ve nezleyi, aç kalarak da ateşi tedavi edin! Yemek yemek ve aç kalmanın bağışıklık sistemi üzerinde çarpıcı etkileri ortaya çıktı.

Doktor ve beslenme uzmanlarının büyük bir bölümü, nezlenin yemekle, ateşin aç kalmakla tedavi edileceği görüşünü, kocakarı inancı sayarak, bugüne dek ciddiye almamışlardı.

Ne var ki, Hollandalı bilim adamları yemek yemenin bağışıklık sisteminde soğuk algınlığına yol açan virüsleri, aç kalmanın ise yüksek ateşe neden olan bakterileri yok eden düzeneği harekete geçirdiğini ortaya koydular.

Rastlantıyla bulundu

Beslenmeyle bağışıklık sistemi arasında böylesine doğrudan bir etkinin ilk kez gösterildiğine dikkat çeken Amsterdam’daki Akademik Tıp Merkezi uzmanlarından Gijs van den Brink ve meslektaşları, alkolün bağışıklık sistemini etkileyip etkilemediğini anlamak amacıyla kan örneklerini incelemeye karar verdiler. Sonuçta, alkolün değil, ama yiyeceğin bağışıklık sistemini etkilediğine şaşkınlıkla tanık oldular. Bunun üzerine altı gönüllü denekten gece boyunca hiç bir şey yememelerini ve ertesi gün inceleme için laboratuvara gelmelerini istediler.

Deneklere bir kezinde sıvı yiyeceklerden oluşan bir öğün, ikinci kez ise mideyi şişirmesi için yalnızca su verildi.

Şaşırtıcı bulgular

Elde edilen bulgular son derece şaşırtıcıydı. Sıvı öğünden altı saat sonra deneklerin gamma interferon düzeyleri dört katından fazlaya çıkmıştı. Gamma interferon, bağışıklık sisteminde T savunma hücrelerinin bakterilere karşı savaş niteliğini belirleyen bir denektaşıdır. Van den Brink bu savunma etkisinin yiyeceklerle harekete geçebileceğine dikkat çekiyor.

Öte yandan, deneklere yalnızca su verildiğinde, altı saatlik süre içinde gamma interferon düzeylerinde çok hafif bir değişikliğe karşılık, interleukin-4 adlı bir başka kimyasalın yaklaşık dört katına çıktığı görüldü. Interleukin-4, mikrop ve virüsleri yok eden antikorlar üretimini teşvik eder.

Bu bulgular yine Amsterdam’daki Free Üniversitesi bilim adamlarından Paul van Leeuwen’in kısa bir süre önce elde ettiği bulgulara tıpatıp uyuyor.

Leeuwen ekibi, süt, et ve fındık fıstıklarda bol miktarda bulunan bir amino asit olan glutaminin, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ortaya koymuştu. İngiliz bilim dergisi New Scientist’te (19 Ocak) yayımlanan habere göre, yoğun bakımdaki hastalara da glutamin takviyesi yapıldığında enfeksiyonlara karşı çok daha dirençli duruma geldikleri görüldü.

Kaynak:Hürriyet
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt