Son konular

Obezite ameliyatı için nasıl bir süreç izleniyor?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Bariatrik cerrahi pratiklerimizde gayemiz nedir?

Maksadımız;

Hastalarımızın obezite cerrahisi, yarar, sorun ve sonuçlarını geniş formda bilmesi ve anlamasını sağlamak

Gerekli entegrasyonu göstermeye hazır olup olmadıklarını yarar ve zararları tartarak öncelikle kendi kendilerine sorgulamalarını sağlamaktır.

Tüm morbid obezler ameliyat adayı değildir. Ameliyat ve sonrasındaki muvaffakiyet cerrahi prosedürün aktifliği ve başarısı ile bağlı olduğu kadar hastanın entegrasyonu ile de direkt olarak alakalıdır. Obezite cerrahisi kestirme yol değildir ve hasta uyumsuzluğu durumunda ülkü sonuçlara ulaşması mümkün görünmemektedir. Hayat üslubu değişiklikleri ameliyat kararı verildiği anda başlatılmalıdır.

Biz, geniş hazırlık prosedürleri ve detaylı hasta seçimi ile güvenlik profilini geniş tutarak engellenebilir sorun ihtimalini sıfıra yaklaştırmayı amaçlamaktayız.

Nereden başlamalıyım?

Birinci görüşmede temel elverişlilik kriterleri kıymetlendirilir, ameliyat sistemleri, her usulün güçlü ve zayıf yanları, komplikasyon profili, muhtemel sonuçlar ve beklenmesi gerekenler hastaya geniş biçimde anlatılır şayet hasta obezite cerrahisi için temelde tutarlı ise tetkik, endoskopi ve vesair tabiplerin kıymetlendirme süreci başlatılır.

Hazırlıklar tamamlandıktan sonra 2. görüşmede tetkik ve tabip değerlendirmeleri ahir ameliyata mahzur bir durum yoksa ameliyat tarihi belirlenir. Kliniğimizde uygulanan hızlandırılmış güzelleşme protokolü hakkında hasta ve yakınları bilgilendirilir. Hastanın bariatrik cerrahi konusunda rafine ve net haberlere ulaşması sağlanır. Ameliyat olmuş hastalarımızla muhabereye geçmesi önerilir ve bu mevzuda cesaretlendirilir. Bu noktada ve ameliyata kadar geçen hazırlık aşamasında hastaların bariatrik cerrahi konusunda geniş malumata sahip olması için tekliflerde bulunulur.

Neden bu kadar çok prosedür uygulanıyor?

Maksat, hastaları yalnızca ameliyat etmek değil, obezite illetinin tedavisi ile çok taraflı ilgilenmek olduğu için hastalar birçok kısım tarafından bedellendirilmektedir. Bu hasta grubunda ameliyat olmasa dahi sağlık problemlerine yatkınlık olduğu bilinmektedir. Ameliyat sürecinin normal kilodaki hastalara nazaran daha sıkıntılı geçmesi olasılığı nedeniyle bu özel hasta grubunun dikkatli değerlendirilmesi önemlidir.

Bu prosedürler hastalarımızın sadece ameliyat olmasını değil uzun dönemde verdikleri kiloları korumalarını sağlamak ve engellenebilir problemleri sıfıra yaklaştırmak için uygulanmaktadır. Önerilen hazırlık aşamalarına uyumsuzluk gösteren hastalar ameliyat yerine alternatif tedavilere yönlendirilmektedir.

Gerekli işlemler bitti, uygulanacak prosedürler nedir?

Gerekli işlemler tamamlandıktan sonra randevu tarihinde yatış yapılması gerekmektedir.

Hasta ve yakınlarının kliniğimizde özel olarak uygulanan geliştirilmiş iyileşme protokollerini anlaması, erken hareket, erken gıda alımı ve erken taburculuk protokolümüz hakkında geniş bilgiye sahip olması önemlidir. Bu konuda hasta ya da yakınlarının aklına takılan sorular mutlaka sorulmalıdır.

Ameliyat öncesinde:

Ameliyattan en az 2 hafta önce sigara kesilmelidir, bu durum ameliyat sırasında solunum problemleri yaşanma ihtimalini düşürmektedir.

Ameliyattan 2 hafta önce karaciğer küçültücü diyete başlanmalıdır (Bol proteinli, bol sıvı tüketilen, az yağ ve karbonhidratlı)

Ameliyat randevusu verildiği sırada reçete edilen mide koruyucu (bazı durumlarda helipak bazı durumlarda nexium reçete edilmektedir), multivitamin ve d vitamini ameliyat gününe kadar kullanılmalıdır.

Kan sulandırıcı ilaç kullanımı var ise kesilmeli, görüşme sonrasında başka bir ilaç kullanımı var ise yatış öncesinde doktorunuza bildirilmelidir.

Sürekli kullanılmakta olan (diyabet, hipertansiyon ilaçları vb) ilaçlar kesilmemelidir, bazılarının ameliyat sabahı az su ile alınması gerekebileceğinden bu durum danışılmalıdır.

Kahve, kola ya da kafein içeren maddeler kesilmelidir (ameliyat sonrası kafein kesilmesi rahatsız edici problemlere yol açabilir)

Sakal ve bıyık var ise kesilmelidir (güvenli anestezi uygulamaları için gereklidir)

Eğer uzaktan geliniyor ise taburcu olduktan sonra hastaneye 1-2 saat içinde ulaşılabilir bir mesafede bir hafta süreyle kalınması gerektiği bilinmeli ve önlem alınmalıdır.

Ameliyattan önceki gece ve ameliyat günü:

Hastaneye yalnız gelinmemelidir! Aile desteği bariatrik cerrahide başarının anahtarlarından biridir.

Ameliyata 3 saat kalana kadar su alımına müsaade edilmektedir.

Mide koruyucu ameliyat öncesi gece yatmadan ve ameliyat zamanından 3 saat önce olacak şekilde ameliyat sabahı az su ile alınmalıdır.

Ameliyat zamanından 12 saat önce size reçete edilmiş olan ilaç yaptırılmalıdır.

Herhangi bir makyaj yapılmamalıdır

Yüzük var ise çıkartılmalıdır

Planlanan zamanda ameliyathaneye götürüleceksiniz. Ameliyatınız ortalama 40-60 dakika sürecektir.

Ameliyat sırasında dren, nazogastrik tüp ve idrar sondası kullanımından şiddetle kaçınılacaktır.

Ameliyattan hemen sonra:

Ameliyat sonrasında ameliyatınızın nasıl geçtiği konusunda bilgilendirileceksiniz.

Günün ilerleyen saatlerinde ameliyat sonrası dönemde uygulayacağımız prosedürler hakkında tekrar bilgilendirileceksiniz.

Ameliyattan 3 saat sonra yakınlarınız ile birlikte ayağa kalkıp dolaşmanız gereklidir (emboli riskini düşürmek için uygulanacak en önemli önlemlerden biridir), hemşirelerimiz size yardımcı olacaktır.

Aynı gün mutlaka 7-8 defa ayağa kalkarak dolaşmanız gereklidir. Ayağa kalkana kadar ve aralarda oksijen amanız gerekmektedir.

İlk defa ayağa kalktıktan sonra bulantı ve kusmanız yok ise su içmenize müsaade edilecektir. 2 yemek kaşığı su alımını takiben 15-20 dakika beklenilmesi, gece yatana kadar 1000 cc su alınması hedeflenmesi gereklidir.

Ayağa kalktıktan sonra solunum egzersizi için size verilecek olan aletin kullanımı hemşirelerimiz tarafından anlatılacaktır. Saatte 10 defa solunum egzersizi yapmanız solunum problemlerini engellemek için faydalıdır.

Ameliyat sırasında takılmış olan ağrı pompasından sürekli olarak ağrı kesici ve bulantı önleyici ilaçlar gitmektedir. Ameliyat sonrası dönemde ağrı ve bulantı yaşamamanız erken iyileşme protokolümüz için önem teşkil etmektedir. Bu yüzden bu tür durumları hemşirelerimize bildirdiğiniz taktirde ek ilaçlar uygulanacaktır.

Ağrı pompası ameliyattan 12 saat sonra çıkartılacak ve gerekli görülen ilaçlar bu zamandan sonra ağız yoluyla alınacaktır.

İdrar çıkışını takip etmeniz ve önceden olduğundan az olduğunu fark ederseniz bildirmeniz takibiniz için önemlidir.

Ameliyattan sonraki gün ve taburculuk:

Ameliyat günü hedeflere ulaşmanız halinde ;

bol yürüyüş

en az 1000 cc ağızdan sıvı alımı

bulantı kusma olmaması

ciddi ağrılar olmaması

ameliyattan sonraki gün taburculuğunuz için değerlendirilebileceksiniz. Özel taburculuk kriterlerini sağlamanız durumunda önemli durumlar ve yeni hayatınızda uygulamanız gereken yaklaşımlar hakkında bilgilendirilecek ve taburcu edileceksiniz.


Taburculuğuna karar verilen hastalar ameliyattan sonraki gün 15.00 te taburcu edilecektir.

Ameliyattan sonraki gün hedeflenen sıvı alımı doktor tarafından bildirilecektir.


Sözel olarak verilen tüm bilgiler önceden hazırlanarak size verilmiş olan geniş formlarda da bulunacaktır.
 

Similar threads

  • Soru
Obezite, vücudumuzda aşırı miktarda yağ birikmesidir. Bir başka tanımlama ise vücuda alınan enerjinin harcanandan daha fazla olması durumudur. Dünya Sağlık örgütü verilerine göre, 2017 yılı itibari ile dünyada yaklaşık 2 milyar kişi obezite ile mücadele etmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Obezite ameliyatına elverişlilik, çeşitli kriterlerin değerlendirilmesiyle belirlenir. Rastgele bir cerrahi prosedürde, her şeyden evvel güvenlik gelir ve bu iyilik kriterleri komplikasyonların oluşma riskini en aza indirmeye yarar. Hastalar, çeşitli zorluklar ve bunun yanında armağanlar de vaat...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Saygıdeğer Anne ve Baba Çocuk Cerrahisi konularını ilgilendiren ameliyatların çoğu, çocukların ameliyat günü hastaneye gelip, aynı gün ameliyat olup yine aynı gün hastaneden taburcu edilerek gerçekleştirilmektedir. Günübirlik ameliyat olarak tanımlanan bu grupta kasık fıtığı, göbek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Ameliyattan sonraki ilk iki hafta: Tükürük bezi tümörü nedeniyle ameliyat edilen hasta, genellikle bir ya da iki günlük hastanede kalış sonrası taburcu olabilmektedir. Ameliyat sonrasında, ameliyat sahasındaki kan ve sıvı birikimini dışarıya almak için dren adı verilen bir borucuk...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Laparoskopik obezite cerrahisi vücut tartısı ölçüsüz yüksek olan kişilerde kullanılır. Laparoskopi, midenin görünmesi için karın üzerine küçük kesiler yapılarak şahsi bir teleskopun (laparoskop) kullanılmasını içerir. Bu broşür aşağıdakileri açıklayacaktır; İleri noktada obezite nedir? İleri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
Üst Alt