Obezite (aşırı şişmanlık )ve tüp mide (sleeve gastrektomi )operasyonu

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Obezite Cerrahisi
Obezite, yani çok şişmanlık yerkürede giderek yaygınlaşarak, en değerli sıhhat problemlerinden biri haline gelen, önlenebilir bir sıhhat meselesidir. MEMLEKETIMIZ OBEZİTEDE YERKÜRE 3. CÜSÜDÜR . Obezite ile uğraşta öbür sistemleri deneyerek başarısız olmuş ve volüm eater denilen, ziyade ölçüde besin tüketen hasta kümesinde laparoskopik sleeve gastrektomi seçkin bir obezite cerrahisi metodudur.

OBEZİTE NEDİR

Obezite, en kolay formda sıhhati bozacak ölçüde, vücutta anormal ve çok yağ birikmesidir. Yerkürede bilhassa gelişmiş memleketlerin en değerli sıhhat sorunu olan obezite, artık memleketimizde de kıymetli sıhhat problemleri arasında taraf almaktadır.Yerküre Sıhhat Örgütü olgularına nazaran yerkürede her 3 insandan biri obez, yani şişmandır. Yapılan araştırmalara nazaran, Türkiye’de erkeklerin dörtte birinde, hatunların yarıya yakınında obezite belirlenmiştir.

NEDEN GÜNDEMDE


Obezite cerrahisi, yalnızca kişinin dış görünüşünün düzeltilmesi ,eskiden giydiklerini tekrar giymesi için yahut fit görünmesi için yapılan bir ameliyat değildir. Obezite, tip 2 şeker marazı, koroner arter illeti, hipertansiyon, kalp yetmezliği, teneffüs bozuklukları, gastroözofageal reflü, depresyon, kısırlık, adet düzensizlikleri, iktidarsızlık, eklem illetleri, varis, dimağ kanaması ve felç, toplumsal uyumsuzluk ve depresyon üzere birçok illete neden olabilmektedir. Obzitenin göğüs, kalın bağırsak ve prostat kanseri üzere birtakım kanserlerin gelişiminde de sorumlu olduğu bilinmektedir.

KİMLER OBEZ OLARAK TANIMLANIR


Obeziteyi belirlemek çoklukla, Vücut Kitle İndeksi (BMI - Body Mass Index) kullanılmaktadır. Vücut kitle indeksi, kilogram olarak tartının, metre cinsinden uzunluk uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde edilir.

Bu hesaplama sonucu

18,5 kg/m²'nin altında olanlar zayıf,

18.5 – 24,9 kg/m² arasında olanlar olağan kilolu,

25 – 29,9 kg/m² arasında olanlar ziyade kilolu,

*****30 – 39,9 kg/m² arasında olanlar obez (şişman),35-39 ARASINDA DİYABET VE HT OLAN HASTALAR OPERE EDİLİR


*******40 kg/m²'nin üzerinde olanlar ise ileri kademede obez (morbid obez) olarak tanımlanır. OPERE EDİLİR

VKI pahası 30 ve üzerinde olan obez hastalar, VKI bedeli 20-25 olan alışılagelmiş bireylerle karşılaştırıldığında, çeşitli nedenlerden mevt risklerinin % 50 ila % 100 arttığı belirlenmiştir.

VKI bedelinin 40'ın üzerine çıktığı morbid obezite ve 50'nin üzerine çıktığı üstün morbid obezite durumlarında ise erken mevt riski manalı halde yükselmektedir.

Obezite Tedavi Planı:

Obezitenin birinci basamak tedavisi cerrahi değildir. Biz obezite şikayeti ile başvuran merkezimize başvuran hastalara öncelikle konusunda deneyimli tabiplerimiz ve diyetisyenlerimiz tarafından hazırlanmış bir program ile kilo verdirmeyi hedefliyoruz. Bu program diyet, egzersiz ve davranış değişikliği tedavisini içermektedir.
***************
Obezite cerrahisi vücut kitle indeksi 35 ve üzeri olan, 6 ay vade ile bilirkişi teftişinde diyet, egzersiz ve medikal tedavi üzere sistemlerle zayıflayamayan hastalara önerilmektedir.

Obezite Cerrahisini kimlere yapacağız

. 18-60 yaş arası hastalar,
.VKI 40kg/m2 olanlar,
. VKI 35-40 kg/m2 olan gelgelelim beraberinde şeker, kalp, teneffüs ve eklem marazları üzere yandaş marazları olan şahıslar bu cerrahiye aday olabilirler.

Ameliyat kararı almadan evvel kesinlikle obezitenin endokrin bir illete bağlı olmadığı gösterilmelidir. Cerrahi karar yalnızca hastanın isteği ile değil, cerrah, anestezi kompetanı, endokrinolog, psikiyatrist ve diyetisyenden oluşan bir konseyin kıymetlendirme sonucuna nazaran alınmalıdır.

Obezite cerrahisi

. Obezite cerrahisinde laparoskopik tekniğin kullanılması ile, hastalara açık cerrahiye kıyasla daha konforlu bir düzgünleşme devri sunulabilmektedir. Bu yolla, hastalar ameliyat sonrası günlük hayatlarına kısa vadede dönmekte, yara yanı enfeksiyonu, fıtık üzere risklerde daha az görülmektedir.

Sleeve Gastrektomi
Tüp mide ameliyatı olarak bilinen bu formülde midenin aşikâr bir kısmı cerrahi olarak çıkarılır ve arkaya tüp formunda bir mide bırakılır. Ameliyattan sonra küçük hacimlerde besin alınmasıyla hastalar basitçe doygunluk hisseder ve bir vade sonra bu tokluk, iştah kaybına dönüşür. Ayrıyeten midenin açlık hormonu salgılayan kısmı de çıkarıldığı için hastada açlık hissi olmamaktadır. Epeyce kolay bir metot olup, komplikasyon nispetleri hayli düşüktür. Ameliyattan sonraki birkaç yıl içinde kilo ziyadesinin %60-70’ı kaybedilmesi beklenir. Cerrahi sonrası uzun periyotta kilo alımı olursa bireye makul gastrik baypass cerrahi tiplerini uygulamak da mümkündür. Sleeve gastrektomi, VKI bedeli çok yüksek hastalarda gastrik bypass ameliyatlarının istenmeyen komplikasyonlarından kaçınmak için birinci olarak uygulanan bir metot olabilir. Başkaca son vakitlerde yapılan çalışmalarda 3. yılda gastrik bypass ile kilo üzerine olan tesirlerinin benzeri olduğu saptanmıştır. Bu ameliyat ile yalnızca alınan besin ölçüsü kısıtlandığı için besinlerin insanların dışarıdan vitamin ya da mineral takviyesi alması gerekmemektedir.

Obezite cerrahisi sonrasında hasta kendisine önerilen diyet, egzersiz ve ömür değişikliği tekliflerine uyarsa lakin kalıcı ve kesin bir bir biçimde kilo kaybı verebilir. O nedenle, cerrahiye karar verecek bir kişi, kalıcı bir halde kilo vermek istiyorsa, ömür uzunluğu sürecek yeme ve ömür biçimi değişikliklerine uyma konusunda kararlı olmalıdır. Unutulmamalıdır ki hiçbir cerrahi sistem, ameliyat sonrası akşam televizyon önünde dondurma cips üzere midede çok hacim tutmayan azıkları çok çokça tüketme alışkanlığını sürdüren insanlarda hedeflenen kilo kaybını sağlayamaz.
Sonuç olarak; Cerrahinin başarılı olabilmesi için, ameliyat sonrası periyotta hastaların, tabip ve diyet eksperlerinin tekliflerine katiyen uyması gerekmektedir. Bu biçimde lakin kilo kaybı süratli, kalıcı olur ve obeziteye bağlı tüm ek illetlerden da kurtulunmuş olur.

Sleeve gastrektomi sonrası beslenme


Sleeve gastrektomi (tüp mide) ameliyatı, hastalara kilo kaybında yardımcı olan tesirli bir metottur. Bununla birlikte operasyonun uzun periyodik muvaffakiyetinde bireylerin beslenme alışkanlıkları ve artmış fizikî aktiviteleri değerli nokta tutmaktadır.

Bu kılavuzdaki teklifler ameliyattan sonra oluşabilecek komplikasyonların mümkünlüğünü en aza indirmek için geliştirilmiştir. Bu nedenle, bu tekliflere sıkı sıkıya uymanız çok değerlidir. Ameliyattan sonra 4 temel evre vardır. Evreleri vaktinden evvel atlamaya yahut kimi şeyleri denemeye kalkışmayın. Bu teklifler sindirim sisteminizdeki değişikliğin güzelleşmesine yardımcı olurken, cerrahiden sonra derlenmenizin en süratli halde gerçekleşmesini amaçlamaktadır.

Her aşamaya 1-2 hafta ayırmanızı önermekteyiz, lakin bu müddet muhakkak 1 haftadan kısa olmamalıdır. Mahsusen beslenirken vücudunuzu, midenizi dinlemeyi öğrenmelisiniz. Sleeve gastrektomi geçirmiş olsa bile asla bir gayrısının tekliflerini birebir kopyalamaya çalışmayın. Her hasta kendine kişiseldir. Bir diğerinde derde yol açmayan sizi rahatsız edebilir. Süratli ilerler ve sorun yaşarsanız bir evvelki aşamaya dönerek en az birkaç gün o denli devam etmelisiniz. Külliyen sıradan beslenmeye geçmenizin bazen 2 ay sürebileceğini unutmamalısınız.

Ameliyattan sonra cerrahınız onay verir vermez yudumlamaya başlayabilirsiniz.

Evre 1 – Likit Periyodu (Ameliyattan sonraki birinci 2 hafta)

• Bütün içecekler berrak, pipetten geçebilecek kıvamda ve posasız olmalıdır.

• Yudumlar alarak başlayın ve rahatsızlık hissetmediğiniz sürece aldığınız ölçüleri arttırın. Şikayete neden olacak büyük yudumlar almamaya dikkat edin.

• Günde yekunda 2-2.5 lt likit almalısınız. Bunun 1,5 litresi yağsız yahut yarım yağlı süt, soya sütü, likit medikal beslenme eserlerinden oluşmalıdır. Bu ölçünün çok altında kalacak olursanız gerekirse serumla takviye yapılmalıdır.

• Bütün gazlı içeceklerden kaçınmalısınız.

• İçecek olarak çay, elma suyu, soya sütü, su en düzgün seçeneklerdir. Gereksiz kalori yüklenmemek için hazır meyve suyu üzere içeceklerden kaçınmanızı öneririz.

• 2. haftadan itibaren taze meyvelerden yapılan şekersiz içecekler tüketebilirsiniz.

Evre 2-Yumuşak püreler (Ameliyat sonrası 3-4 hafta)

• Günde 4-6 sefer, 15-30 dk süren öğünlerde parçacıksız pürelere başlanmaktadır.

• Her öğüne 1-2 yemek kaşığı ile başlayınız, rahatsızlık yoksa azar azar arttırınız.

• Yavaş yeme alışkanlığını geliştiriniz ve doyduğunuzu hissettiğiniz anda bırakınız.

• Öğünlerde likit tüketmeyiniz, likit almak için en az 30 dakika bekleyiniz.

• Her öğünde kesinlikle protein kaynağı almaya dikkat ediniz. Bu yara uygunlaşması için kıymetlidir.

• Günde yaklaşık yarım litre süt almaya itina şovunuz.

Evre 3 – Yumuşak kıvamlı katı azıklar (5-6. hafta)

• Bu evrede çatalla yumuşak katı azıkları düzgün çiğneyerek ve yavaş tüketerek alabilirsiniz.

• Öğünleri günde 3-4'e indirmeli ve aralarında 3 saat bırakmalısınız.

• Öğünlerde likit tüketmemeye dikkat edin.

• Nizamlı yediğiniz sürece ekstra süt, ya da beslenme desteklerine gereksiniminiz yoktur.

Evre 4-Normal Azıklar (Ameliyattan 6-8 hafta sonrası)

• Maksat 3 ana, 1-2 ufak ara öğündür. Öğünler 3 çay tabağı kadar olmalıdır. 20 dk çokça sofrada oturmayın.

• Hiçbir formda ekstra kalori yahut protein eklemenize gerek yoktur. Atıştırma olarak avuç içini geçmeyecek günlük ölçülerde ceviz ya da badem tüketebilirsiniz.

Tüp mide ameliyatından sonra sakınmam gereken yiyecekler var mı?

İspatlanmış bir kısıtlama yoktur. Kimseden şahsa değişmekle birlikte hazmında mesele yaşadığınız azıklara bir mühlet ara verilmeli sonra tekrar denemelidir. Operasyondan sonra ki hengamda mideniz yeni duruma adapte olması için kimseden bireye değişen bir vade gerekmektedir.

Ameliyata karşın şekerli ve yağlı besinlerden kaçınmama gerek var mı?

Tüp mide ameliyatı emilimi bozmadığından aldığınız kalori ölçüsü her devir kıymetlidir. Uzun vadede başarılı olmak istiyorsanız sağlıklı beslenme biçimini kabullenmek zorundasınız.

Ameliyattan sonra vitamin kullanmak zorunda mıyım?

Sleeve gastrektomi operasyonunun gastrik bypass operasyonuna karşı en değerli özelliği operasyon sonrası devir de multivitamin ve mineral takviyesine gerek olmamasıdır. Operasyon sonra ki takiplerde yapılacak tetkiklerinize nazaran birtakım vitamin ve mineral takviyeleri önere bilinmektedir.

Kusma

• Çok ziyade yiyor olabilirsiniz.

• Çok süratli yiyor olabilirsiniz.

• Besinleri gereğince çiğnemiyor olabilirsiniz.

• Azıkların yanında likit tüketiyor olabilirsiniz.

Bunları yapmıyorsanız yahut düzelttiğiniz halde kusma devam ediyorsa hekiminizle temasa geçiniz.

Kabız

Öncelikle gereğince likit tükettiğinize emin olun. Günlük 2-2.5 lt likit almanız gerekir. Daha lifli azıkları tüketmeyi deneyin. Sistemli egzersiz de kabızlığı azaltmakta yardımcı olabilir. Kabızlık herşeye karşın sürüyorsa bitkisel içerikli birtakım ilaçlardan yarar görebilirsiniz.

İshal (Diare) oluyorum;
İshal durumu (bir günde 3 seferden daha ziyade dışkılama) oluştuğunda süt üzere laktozlu besinleri sonlandırın. Yavaş yediğinizden ve güzel çiğnediğinizden emin olunuz. Tüketimlerinizde şayet kullanıyorsanız yağ ve baharat alımını sonlandırın. Etiket okuma alışkanlığı geliştirerek içeriğinde seker alkolü olan besinleri diyetinizden çıkarmalısınız. Bunlar etiketlerde sorbit-OL, mannit-OL, vb biçimde nokta alır. Sindirim sisteminizi desteklemek için yeniden probiyotiklerden faydalanabilirsiniz. Şayet ishal iki gün boyunca devam eder yahut artış gösterirse doktorunuz ile temasa geçiniz.
Baş dönmesi yahut baş ağrısı
Likit alıp almadığınızdan emin olmalısınız. Yemeklerinize bir ölçü tuz ek etmenizde yeniden bu şikâyetlerinizin ortadan kalkması konusunda yardımcı olabilir. Öğün atlamadığınızdan ve ehliyetli besin alımı yapıp yapmadığınızdan da emin olmalısınız. Tüm bu değişimleri yapmış olmanıza karşın devam eden bir baş dönmesi var ise doktorunuz ile temasa geçiniz.
Yorgunluk, bitkinlik
Kâfi likit alıp almadığınız yorgunluk ve bitkinlik hissi yaşamanızla alakalıdır. Uyku sisteminizin de yeniden sağlanmış olması gece uykularının kesinlikle sağlanıyor olması gerekir. Ayrıyeten fizikî aktivitenin ömür kalitenizi arttıracağını bilerek yürüyüşlere gerekli ehemmiyeti vermelisiniz. Besin tüketimlerinizde protein kalitesi yüksek besinler tüketmeniz de bu şikâyetlerin önlenmesinde öncelikli düzenlenecek noktalardan biridir.

Mide ekşimesi
Çok soğuk yahut çok sıcak besinlerin tüketimi bu durumun artmasına sebep olabilir. Başkaca baharatlı ve salçalı besin tüketimleri de tekrar mide ekşimesine neden olabilir. Yemek sonrasında hafif tempoda yürüyüş yapmak ve yastığınızı 45° eğimde tutmak şikâyetlerin önlenmesinde yardımcı olacaktır.

Bacak krampları
Potasyumdan yoksul beslenmenin sonucu olarak bacak krampları ile karşı zıdda kalabilirsiniz. Zayıf likit alımı da tekrar neden olabilir. Kefir, yoğurt üzere besinlerin tüketimini arttırabilir, fizikî olarak faal olmaya çalışabilirsiniz. Başkaca gerekli durumlarda multivitamin takviyeleri de size destek sağlayabilir.
SAÇ DÖKÜLMESİ
Ameliyat sonrasında 3. ve 9. aylar arasında rastgele bir periyotta ortaya çıkabilir. Saç kaybı kalıcı değildir, kilo verme süreci tamamlandığında saçlarınız alışılagelmiş haline dönecektir. Yaşanılan saç dökülmelerinin alışılagelmiş süreç olduğunu biliniz. Kâfi protein alımının sağlanmadığı durumlarda sıklıkla karşılaşılabilirsiniz. Hekiminize danışarak demir, çinko ve biotin içeren bir multivitamin kullanabilirsiniz.
Obezite ameliyatı sonrası düşük ayak;

Düşük ayak her iki serimizin dış tarafında bulunan peroneal hudut ismi verilen hadde iletimin bozulmasına bağlı ayağın bilekten kaldırılmasında zorlaşma yahut tam olarak kaybıdır. Umumide omurga yaralanmalı kazalar, bel fıtıkları ve hududa yapılan yanlış kas içi enjeksiyonlar sonrası görülen bu rahatsızlık, obezite operasyonları sonrası meydana gelen kilo kaybı nedeniyle üzerindeki esirgeyici cilt altı yağ dokusunun azalması sonucu meydana gelebilmektedir. Kilo kaybının yüksek olduğu 4-6. aylarda ayaklarda karıncalanma, his kusuru, güç kaybı meydana geldiğinde bu mevzuyu geciktirmeden hekiminizle görüşmeniz gerekmektedir. Tedbir olarak bacak bacak üzerine atarak, çömelerek uzun müddet oturulmaması önerilir.
 
Üst Alt