Son konular

Obezite cerrahisi - ameliyata hazırlık ve ameliyat seyri

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
AMELİYAT ÖNCESİ

Ameliyat kararınızdan emin olun. Ne ameliyatı olacağınız ve nasıl, hangi teknikle olacağınızı güzelce öğrenin. Ameliyatınız hakkında kâfi haber aldığınızdan emin olun. Başınızdaki soruların tamamının yanıtlanmasını isteyin. Unutuyorsanız sorularınızı bir kağıda yazıp doktorunuzla görüşün.

1. Mümkünse en az iki ay evvelden sigarayı bırakın.

2. Alkol alımınızı mümkün olduğunca azaltın, ameliyattan iki gün evvel büsbütün bırakın.

3. Ameliyat öncesi banyo yapın ve ameliyat yerini traş edin. Bu enfeksiyon ihtimalini azaltır.

4. Ameliyata hazırlık devrinde mevcut başka hastalıklarınızı (Şeker, Tansiyon v.b) ve kullandığınız tüm ilaçlarınızı hekiminize bildirin. Unutmayın ki kimi ilaçların ameliyat öncesi zahir vadeler kesilmesi gerekebilir.

5. Varsa alerjik rahatsızlıklarınızı bildirin.

6. Ameliyat akşamı uykunuzu düzgün alın. Gerilim yahut anksiyete üzere durumları doktorunuza bildirip yardım alabilirsiniz

7. Ameliyat günü makyaj yapmayın tırnaklarda oje yahut kına olmasın varsa çıkartın.

8. Damaklık ve gibisi protezlerinizi çıkartın.

9. Vücudunuzda takı, ziynet eşyası yahut pearcing varsa çıkartın.

10. Olacağınız ameliyata nazaran ameliyat öncesi azık alımınızı ya da barsak temizliğinizi (lavman) hekiminizle görüşün. Lakin her durumda ameliyat öncesi ağır ve yağlı yemeklerden kaçının.

AMELİYAT SÜRECİ

Ameliyathaneye girince ameliyatınız derhal başlamaz. Anestezi ekibinin hazırlığı ve ameliyat masasına alınıp hazırlanmanız yaklaşık 45 dakika sürer. Hastane yoğunluğuna ve ameliyathenenin durumuna nazaran bu vade farklılık gösterebilir.

AMELİYAT SONRASI

AĞRI: Günümüz çağdaş imkanları ve ilaçları ile ameliyat sonrası ağrı eskilerde kalmıştır. Olduğunuz ameliyata nazaran ağrı kesici ilaçlarınız hekiminiz tarafından düzenlenmiştir. Buna karşın her insanın bünyesindeki farklılıklar ilaca verilen yanıtı da değiştirir. Kısaca bir ilaç yanınızda yatan hastanın ağrısını giderirken sizin ağrınızı kesmeyebilir. Şayet ağrınızın devam ettiğini belirtirseniz ek doz yapılır ya da tedaviniz değiştirilir.

YEMEK: Olduğunuz ameliyata nazaran beslenmeye başlama devranı değişmektedir. Olağan kaidelerde safra kesesi, guvatr, fıtık üzere ameliyatların akşamı hafif sulu yemekler ve likit azıklar alabilirsiniz. Lakin hekiminizin teklifine kesinlikle uyunuz.

TUVALET: İdrar sondası takılmış ise tuvalete gitmenize gerek yoktur. Şayet idrar sondanız yoksa ameliyattan sonraki münhasıran birinci altı saatte dikkatli olmalısınız. Belden aşağı uyuşturularak yapılan ameliyatlarda idrar yapamama ve buna bağlı idrar kesesinde şişkinlik daha sık görülür. İdrar yapamazsanız ve karın ağrısı hissetmeye başlarsanız kesinlikle hemşirenize bildiriniz. Olduğunuz ameliyata nazaran gaita yapıp yapmadığınızda hemşireniz ve hekiminiz tarafından takip edilebilir.

MOBİLİZASYON (HAREKET): yapılan ameliyata bağlı olarak bilhassa hareket etmenize köstek bir durum yoksa; Ameliyat sonrası erken devir ayağa kalkma ve hareket etme münhasıran yürüyüş hayati değere sahiptir. Hareket etmeden evvel oturun zıdda bakın ve en az 15 dakika bu türlü bekleyin. Gözlerde kararma ayakları hissetmeme üzere durumlarda ayağa kalkmayın. Erken ve mümkün olduğunca sık hareket:

a. Güzelleşmeyi hızlandırır.

b. Ağrıyı azaltır.

c. Akciğer sıkıntılarını azaltır.

d. Damar içi pıhtı oluşum ihtimalini zaltır.

YARA BAKIMI: Yattığınız sürece yara bakımınız ve pansumanınız hastane görevlilerince yapılır. Bu arada yarada ağrı, şişlik, kanama yahut akıntı olması durumunda hemşirenize malumat verin.

GAYRI: Hastanızın yanında iken aşağıdakilerden biri olduğunda kesinlikle hemşirenize haber verin.

a. Şiddetli nefes darlığı

b. Çarpıntı

c. Ateş

d. Gözlerde kararma

e. İdrar yapamama

f. Karında ani şişlik yahut ağrı

g. Yaradan akıntı ya da kanama olması

TABURCU OLURKEN

Taburcu olurken aşağıdakiler size anlatılacaktır, eksik varsa sorunuz:

Yara bakımını
Kullanılacak ilaçlar
Dikişlerin alınma devri
Hareket kısıtlılığı
Banyo devri
Patoloji sonucunuz
Denetim vaktiniz

Op. Dr. Cemal KARA
 

Similar threads

  • Soru
Ameliyata nasıl hazırlanılır? Ameliyat öncesi ve sonrasında sizi neler bekliyor? Bunları bilmek, belki de kaygılarınızı biraz olsun azaltır. İster küçük, isterse büyük olsun, her ameliyat kaygı uyandırır. Oysa ameliyatta ve sonrasında nelerin beklediğini bilmek, hem hastayı rahatlatır hem de...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Ameliyat öncesi hazırlık Gerçekleştirilecek ameliyata nazaran hazırlık kademeleri farklılık gösterebilmektedir. Temel olarak ameliyat için başvuran hastaların kan tetkikleri yapılır. Bu sonuçlarda ameliyata mani yahut ameliyat öncesi düzeltilmesi gereken bir durum yoksa hasta anestezi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Bariatrik cerrahi pratiklerimizde gayemiz nedir? Maksadımız; Hastalarımızın obezite cerrahisi, yarar, sorun ve sonuçlarını geniş formda bilmesi ve anlamasını sağlamak Gerekli entegrasyonu göstermeye hazır olup olmadıklarını yarar ve zararları tartarak öncelikle kendi kendilerine...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Kolon nedir? Kolon, kalın barsaktır, sindirim sisteminin alt kısmıdır. Barsak; ince barsak, kolon (kalın barsak) ve kolonun son kısmı olan rektumdan meydana gelen uzun, boru formunda bir organdır. Besin yutulduktan sonra, midede sindirilmeye başlar ve besin bedeli olan kısmın emildiği ince...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
  • Soru
Burnun alt kısmında her iki burun deliği arasındaki deride milimetrik bir kesi yapılmaktadır veya kesiler tamamen burun içinde kalmaktadır. Kıkırdak ve kemiklere uygun bir şekil verilir. Burun cildi yeniden şekillendirilen burun iskeletini sarar ve buruna yeni bir görünüm sağlanır. Bazı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
Üst Alt