Obezitenin tedavisi ve tekniğinde maksat, vücut yağını azaltmak için hayat stilinde değişiklikler yapmaktır. Bireye sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılarak sporu da ömür üslubu haline getirebilmesi amaçlanır. Obez bireylerde başlangıçtaki yükün %5-10’u arasında kilo kaybı kısa periyotta sıhhatin geliştirilmesine olumlu tesir sağlar. Illetlerin tesirlerini azaltır.
Obezitenin diyet tedavisinde besin çeşitliliğini sağlayarak ehil protein, vitamin, mineral ve posa alımı gerekmektedir. Gücün makro besin ögelerine dağılımı istikrarlı olmalıdır. Kişinin metabolizmasına elverişli kalorili bir diyetle birlikte, egzersiz ve davranış değişikliği hedeflenir.
Güç
Obezite tedavisinde diyetin kuvveti haftalık 0.5-1 kg yük kaybını sağlayacak biçimde ayarlanmalıdır. Bu durum yağsız vücut kütlesinden daha az, yağ kütlesinden daha çok kaybetmeyi sağlar. Sağlıklı zayıflama programlarında bireyin bazal metabolizmasının altında güç verilmemelidir. Bireyin metabolizmasının azalmasına neden olur.
Gücün dağılımı % 55-60’ının karbonhidratlar % 25-30’unun yağlar ve % 15-20’si proteinler formunda olmalıdır.
Karbonhidrat
Diyetin karbonhidrat içeriği hesaplanırken beyaz şeker üzere kolay karbonhidratlar azaltılmalıdır. İşlenmemiş tam tahıl eserlerine yeteri kadar konum verilmelidir. Posa mide boşalmasını geciktirerek tokluk hissini sağladığından güç alımını denetim gayesiyle diyet programlarında değerlidir. Çeşitli posa tiplerinin bilhassa de suda eriyebilen posanın kalp marazları, diyabet ve kimi kanser tiplerinden korunma ve tedavisinde olumlu tesirinin olduğu bilinmektedir. Pek çok araştırmada posa tüketiminin değişik yaş öbeklerinde eksikliği bilinmektedir. Diyet posası alımı günde 25-35 g olmalıdır.
Protein
Diyetin protein içeriği RDA (Recommended Dietary Allowances)’nın tekliflerine nazaran gücün %15-20’si olmalıdır. Hayvansal kaynaklı bu proteinin % 40-70’i yağsız süt ve eserlerinden, %20-30’u ise yağı az et, balık ve yumurtadan gelmelidir. Yekun proteinin kalan kısmının % 25’inin ise kuru baklagiller, zerzevat ve yağlı tohumlardan gelmelidir.
Yağ
Sağlıklı kilo vermede kuvvetin %25-30’u yağlardan gelmelidir. Yağların ˂% 10’unun doymuş, % 7-10 çoklu doymamış, geri kalanının tekli doymamış yağlardan sağlanması gerekir. Yağlar, yağda eriyen vitaminlerin (A, D, E, K) tasarrufu ve protein biyosentezinde güce eği açısından değerlidir. Düşük yağ içerikli besinler kilo vermek isteyen bireyler için daha münasiptir. Düşük yağ/ yüksek posayla beslenen bireylerde nizamlı kilo kaybı oluşmaktadır.
Vitamin ve Mineraller
Sağlıklı zayıflama programlarında vitamin ve mineraller ehil olmalıdır. Çok düşük kalorili diyetlerde gücün azlığına koşut olarak mahsusen B kümesi vitaminleri, demir ve kalsiyum eksikliği görülebilir. Günlük 1200 kcal’den az güç alan bireylerde ve birtakım besinlere karşı intoleransı ve alerjisi olanlarda vitamin ve mineral takviyesi gerekebilir.
Obezitenin diyet tedavisinde besin çeşitliliğini sağlayarak ehil protein, vitamin, mineral ve posa alımı gerekmektedir. Gücün makro besin ögelerine dağılımı istikrarlı olmalıdır. Kişinin metabolizmasına elverişli kalorili bir diyetle birlikte, egzersiz ve davranış değişikliği hedeflenir.
Güç
Obezite tedavisinde diyetin kuvveti haftalık 0.5-1 kg yük kaybını sağlayacak biçimde ayarlanmalıdır. Bu durum yağsız vücut kütlesinden daha az, yağ kütlesinden daha çok kaybetmeyi sağlar. Sağlıklı zayıflama programlarında bireyin bazal metabolizmasının altında güç verilmemelidir. Bireyin metabolizmasının azalmasına neden olur.
Gücün dağılımı % 55-60’ının karbonhidratlar % 25-30’unun yağlar ve % 15-20’si proteinler formunda olmalıdır.
Karbonhidrat
Diyetin karbonhidrat içeriği hesaplanırken beyaz şeker üzere kolay karbonhidratlar azaltılmalıdır. İşlenmemiş tam tahıl eserlerine yeteri kadar konum verilmelidir. Posa mide boşalmasını geciktirerek tokluk hissini sağladığından güç alımını denetim gayesiyle diyet programlarında değerlidir. Çeşitli posa tiplerinin bilhassa de suda eriyebilen posanın kalp marazları, diyabet ve kimi kanser tiplerinden korunma ve tedavisinde olumlu tesirinin olduğu bilinmektedir. Pek çok araştırmada posa tüketiminin değişik yaş öbeklerinde eksikliği bilinmektedir. Diyet posası alımı günde 25-35 g olmalıdır.
Protein
Diyetin protein içeriği RDA (Recommended Dietary Allowances)’nın tekliflerine nazaran gücün %15-20’si olmalıdır. Hayvansal kaynaklı bu proteinin % 40-70’i yağsız süt ve eserlerinden, %20-30’u ise yağı az et, balık ve yumurtadan gelmelidir. Yekun proteinin kalan kısmının % 25’inin ise kuru baklagiller, zerzevat ve yağlı tohumlardan gelmelidir.
Yağ
Sağlıklı kilo vermede kuvvetin %25-30’u yağlardan gelmelidir. Yağların ˂% 10’unun doymuş, % 7-10 çoklu doymamış, geri kalanının tekli doymamış yağlardan sağlanması gerekir. Yağlar, yağda eriyen vitaminlerin (A, D, E, K) tasarrufu ve protein biyosentezinde güce eği açısından değerlidir. Düşük yağ içerikli besinler kilo vermek isteyen bireyler için daha münasiptir. Düşük yağ/ yüksek posayla beslenen bireylerde nizamlı kilo kaybı oluşmaktadır.
Vitamin ve Mineraller
Sağlıklı zayıflama programlarında vitamin ve mineraller ehil olmalıdır. Çok düşük kalorili diyetlerde gücün azlığına koşut olarak mahsusen B kümesi vitaminleri, demir ve kalsiyum eksikliği görülebilir. Günlük 1200 kcal’den az güç alan bireylerde ve birtakım besinlere karşı intoleransı ve alerjisi olanlarda vitamin ve mineral takviyesi gerekebilir.