Son konular

Obezitenin cerrahi tedavisinde hangi metodlar uygulanıyor?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
A) Kısıtlayıcı ameliyatlar:

1) Ayarlanabilir mide bandı:
Halk arasında mide kelepçesi olarak da biliniyor. Komplikasyonlarının çokça olması ve ölçüsüz likit kalorili yiyecek alındığında aktifliğini yitirmesinden ötürü artık pek kullanılmıyor. Halkımızın obezite cerrahisine uzaklıklı durmasında geçmişte bu ameliyatın yarattığı meselelerin büyük rolü var.

2) Sleeve gastrektomi (Tüp mide): Mide şahsi zımbalarla uzunlamasına kesilerek tüp haline getirilerek daraltılır. Fizyolojik bir ameliyattır ve ileride gayrı bir metoda çevrilebilir. Bu nedenle son yıllarda en tanınan ameliyat olmuştur. Hem yemeyi kısıtlar hem de iştah azalmış olur.

3) Mide katlama: Son yıllarda gündemde olan bir ameliyattır. Mide yukarıdan aşağı dikişlerle daraltılır. Komplikasyonları az, lakin açlık hissi devam ettiği için tesiri kısıtlıdır.

4) Mide Balonu: Aslında ameliyat değildir. Endoskopi ile mideye bir balon yerleştirilir ve şişirilir. Midede mütemadi bir tokluk hissi yaratır. Tek başına bir zayıflama metodu değildir. Gelgelelim harika morbid obezlerde yani çok aşırı kilolularda, bir ölçü kilo verdirip ameliyatı kolaylaştırmak için ya da gayri tedavilere destek gayesiyle kullanılır. Ortalama 6 ayda çıkarılması gerekir. Delinme, mideye zarar verme, barsak tıkanıklığına neden olma üzere yan tesirleri vardır.

B) Emilim bozucu ameliyatlar:

1) Gastik By-pass:
Yerkürede en çok yapılan ameliyattır. Hem mide küçültülür, hem de mide çok aşağıdaki ince barsaklara bağlanır, dolayısıyle emilim yapılan ince barsak aralığı azaltılmış olur. Böylelikle hasta biraz çokça yese bile bu azıklar sindirilmeden atılır. Ömür uzunluğu vitamin ve mineral desteği kaidedir.

2) Mini gastrik Bypass: Sıradan by passa nazaran daha kolay gerçekleştirilir. Yaklaşık 2 m ince barsak, emilimde devre dışı kalır.

3) Duodenal Switch ameliyatı: Epeyce tesirli fakat yapılması güç bir ameliyattır. Mide evvel tüp haline getirilir, sonra çok aşağı seviyedeki bir ince barsağa bağlanır. Hayat uzunluğu mineral ve vitamin desteği gerekir.

4)Duodenal by pass/ sleeve gastrektomi: Bir evvelki ameliyata benzeri, tekrar hayat uzunluğu mineral ve vitamin desteği gerekir.

AMELİYATLA HERŞEY BİTİYOR MU?

Hayır, bitmiyor. Ameliyat hastaya büyük bir baht sunuyor. Hasta kesinlikle denetimlerini yaptırmalı, tavsiyelere uymalı, yeni bir hayat stili benimsemelidir. Vitamin ve mineral takviyelerini unutmamalıdır. Diyet ve spor hayatın bir kesimi olmalıdır.
 

Similar threads

  • Soru
Günümüzde obezite sadece gelişmiş ülkelerin değil, ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerin de önemli bir sağlık sorunu olmuştur. Obezite gelir seviyelerinin artması, batı tipi yaşam tarzının yerleşmesi, fast-food tipi ve ayakta atıştırarak beslenmenin yaygınlaşması, ve fazla kalorili ve yağlı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
28
  • Soru
Günümüzde obezitesadece gelişmiş ülkelerin değil, ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerin de önemli bir sağlık sorunudur.Gelir seviyelerinin artması, batı tipi yaşam tarzının yerleşmesi, fast-food tipi ve ayakta atıştırarak beslenmenin yaygınlaşması, ve fazla kalorili ve yağlı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
39
  • Soru
Tıp dünyasının baş döndücü bir hızla ilerlemesi çağımızın en yaygın hastalığı obezite konusunda da büyük yenilikleri beraberinde getirdi. Esasında kilo azaltma ameliyatları elli yılı aşkın süredir cerrahlar tarafından çeşitli şekillerde uygulanıyor. Uzun yıllar boyunca açık cerrahi uygulanması...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
1 – Obezite ameliyatları arasından en suçsuz olan ameliyatlardan birisi tüp mide ameliyatıdır. Tüp mide sair emilim bozucu ameliyatlarla kıyaslandığında barsak fizyolojisini bozmayan bir ameliyattır. Operasyonun iki temel hedefi vardır. Birincisi mide hacmini küçültüp bireyin daha az yemesini ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
ŞİŞMANLIK AMELİYATLARI (MORBİD OBEZİTE AMELİYAT YÖNTEMLERİ) Yemek alımını kısıtlayıcı mide Bandı (kelepçe) Bu ameliyatta midenin giriş kısmına yerleştirilen bir band ile hastanın gıda alımı kısıtlanır. Band özel durumlar dışında ideal kilosuna gelse bile çıkarılmaz. Operasyon genel anestezi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
24
Üst Alt