Öfkeniz Sizi Ele Geçirmeden Kontrol Edin

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
56
Coin
256,936
Öfke doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen duygusal yansıdır. Öfke öbür hisler üzere son derece doğal, üniversal ve sağlıklı olarak söz edildiğinde yapan ve şahıslar ortası irtibatı düzeltici olabilen bir histir. Fakat öfke denetim edilemeyen ve yıkıcı bir biçimde davranışlara yansıyarak, saldırgan ve son derece tahrip edici reaksiyonlara dönüşme potansiyeline sahiptir. Bu nedenle öfkeniz denetimi ele almadan siz onu denetim altına almalısınız.

Öfkeye Neden Olan Ögeler

Öfke dış etmenlere bağlı olduğu üzere içsel durumlar sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. İş arkadaşınızla tartıştığınızda, trafikte uzun mühlet kaldığınızda ya da uçağınız rötar yaptığında öfkelenebilirsiniz. Bu dış etmenlere bağlı bir öfke olur. İçsel durumlara bağlı ortaya çıkan öfke ise kendinizi engellenmiş hissettiğinizde, ferdî sorunlarınızla ilgili çok fazla tasa yaşamaya başladığınızda ya da evvelce yaşadığınız travmatik anılar canlandığında ortaya çıkabilir.

Öfkelendiğimizde Bedenimizde Neler Olur?

Başka bütün hisler üzere öfkeye de eşlik eden fizyolojik ve biyolojik ögeler bulunmaktadır. Öfkelendiğimizde bedenimiz güç hormonlarımız olan adrenalin ve noradrenalin salgılamaya başlar, kan basıncımız artar, kalbimiz hızlanır, nefes alma oranımız artar ve kaslarımız gerilir.

Öfkemizi Dışa Mı Vurmalıyız, Yoksa Bastırmalı Mıyız?

Burada anlaşılması gereken durum ne kadar öfke yaşandığı ve öfkenin nasıl söz edildiğidir.

Şayet öfkenizi içinizde tutarsanız, bir müddet sonra depresyona girebilirsiniz.

Şayet öfkenizi yanlış bir formda tabir ederseniz önemli toplumsal sorunlar yaşayabilirsiniz.

Öfke Denetimi

Öfke idaresinde emel hem ağır hisleri hem de öfkenin neden olduğu bedensel uyarımı azaltmaktır. Öfke denetimi ile öfkenizi daha sağlıklı bir yol ile söz etmeyi öğrenebilirsiniz.

Sizi nelerin öfkelendirdiğini tespit edin

Öfkelenmenize neden olan durumun ardındaki his ve fikirlerinizi gözden geçirin

Öfkelendiğinizde bedeninizde meydana gelen değişimlerin farkına varın. Bu değişimleri fark etmek sizi öfkeye karşı hazırlıklı hale getirecektir.

Derin nefes alın ve gevşemeye çalışın

Sizi sakinleştirecek sözcükleri tekrarlayın

Sizi sakinleştirecek anılarınızı gözünüzde canlandırın

Sizi sakinleştirecek yerlerde bulunduğunuzu hayal edin (deniz kıyısı gibi)

Sizi sakinleştirecek antrenmanlara yönelin (yoga, yüzme gibi)

Mizahı kullanın

İrtibat maharetlerinizi geliştirin

Bulunduğunuz ortamı değiştirin. Örneğin iş yerinde gerilime giriyor ve öfkeleniyorsanız biraz uzaklaşın ve kendinize rahatlayabileceğiniz 15 dakikalık vakit dilimi ayırın.

Hayatınızla ilgili gerçekçi gayeler belirleyin. Gerçek dışı gayeler belirlediğinizde, amaçlarınıza ulaşamadığınız vakit hayal kırıklığı ve öfke hissetmenize neden olur.
Ne Vakit Yardım Almalıyım?

Bütün gayretlerinize karşın öfkenizi denetim altına alamadığınızı düşünüyor, bu durumun iş, toplumsal yahut aile yaşantınıza ziyan verdiğini düşünüyorsanız bir uzmandan yardım almanız gerekmektedir.

Öfke Denetim Bozukluğu Tedavisi

Öfke denetim bozukluğu tedavi merkezinde öncelikle çeşitli ölçeklerle bireyin öfke seviyesi ölçülür. Öfkenin hangi durumlarda ortaya çıktığı ve nasıl tabir edildiği tespit edilir. Bireyin sorununa nazaran bilişsel, irtibat, davranışsal ve duygusal tedavi yolu belirlenir. Tedavi mühletince bireyin öfkelenmesine neden olan ögeler derinlemesine incelenir. Öfkenin altında yatan hisler ve kanılar ortaya çıkarılarak bireyin bunlarla yüzleşmesi sağlanır. Sorun çözme maharetleri geliştirilerek kişinin hayatında zorluk yaşadığı ögelerle başa çıkması sağlanır. Bilişsel yine yapılandırma prosedürü ile olayları daha fonksiyonel açılardan değerlendirmesine yardımcı olunur. Bağlantı maharetleri teknikleri kullanılarak bireyin empati ve kendini tabir etme marifetlerinin geliştirilmesi amaçlanır.

Öfkenizle başa çıkma konusunda uzman takviyesi alabilirsiniz..

Üst Alt