Biliyorsunuz ki oksijen yaşam icin en gerekli şeydir Ama yediklerimizin, hucrelerimize hayat veren oksijeni nasıl caldığım, hastalıklara ve olume nasıl neden olduğunu belki de bilmiyorsunuz Bu hırsızlık duşunulduğunde neyle beslenmeyi sectiğimiz oldukca onemli bir konudur Peki, hangi besinin bedene oksijen verip hangi besinin bedenden oksijen caldığını nereden bilebiliriz?
Eğer fen bilgisi dersinde oğrendiğiniz fotosentez konusunu hatırlayacak olursanız, yeryuzunde ve karada yaşayan butun bitkilerin, su ve karbondioksidi alıp atık madde olarak oksijen verdiğini hatırlarsınız Bu yuzden bitkisel besinler, kendi klorofil iceriklerindeki molekuler yapılarında bulunan oksijenden meydana gelirler Klorofil, bitkinin “kanıdır Bitkiye belirleyici bir ozellik kazandıran, yeşil veya mor rengi veren proteindir Klorofil, hemoglobin (insan kamnda oksijeni taşıyan hucre) ile nerdeyse aynıdır Bu besinleri hala canlılarken yediğimizde neler olduğunu hic duşundunuz mu? Bedenimizi, sağlıklı bir şekilde hayatta kalabilmemiz icin gerekli olan oksijenle beslerler Bedene oksijeni sadece ve sadece canlı besinler getirebilir
Klorofilin yapısı hakkında bilinenler, yeni keşfedilmiş şeyler değildir Yirminci yuzyılın başlarında farmakolojide klorofil, cephaneliğin en işe yarar silahı olarak benimsenmekteydi Bircok doktor klorofili, ulser ve cilt hastalıklarında ağrı kesici ve nefes temizleyici olarak kullandı Sonradan Temple Universitesi’nde deneysel patoloji bolumunun direktoru olan Dr Benjamin Gurskin, American Journal of Surgery’de yayınlanan yazısında, klorofilin ceşitli hastalıkların tedavisinde kullanımına binden fazla ornek gosterdi Meslektaşlarının da tecrubeleri uzerine yazdığı makalede, “Gelişimin ya da tedavinin olmadığı tek bir vakanın olmaması son derece şaşırtıcı, diyordu7 1941′in sonlarında, Reader’s Digest, bir besin ve ilac olarak klorofilin muazzam potansiyelini tartışan “Klorifilin Yeşil Mucizesi (The Green Magic of Chlorophyll) adlı bir makale yayınladı
1940 ortalarında, klorofilin ilac olarak kullanımı en ust seviyedeydi Ama ne yazık ki sıvı klorofil, guvenilmez bir şekle donuşturulmuştu; cunku klorofili şişelemek ve birkac saatten fazla stoklamak doğru değildi
Taze klorofilin fermente edilmesi ve bazı minerallerle bağlanmasıyla uretilmiş sentetik bir klorofil esansı doğru bir madde değildi Ayrıca bircok yan etkisi vardı Bir tedavi şekli olan klorofil, gozler onune serilen carpıcı etkilerine rağmen tıbbi profesyonelliğin golgesinde kaldı Klorofil ve diğer bircok doğal antiseptiğin yerine, hızlı hareket eden antibiyotikler ve kimyasal antiseptikler gecti
Gunumuzde, klorofilin onemi ve faydaları buyuk capta kavranmış durumdadır Kandaki oksijeni artırmaya dayanan Hipokrat diyetinde klorofilin daha onemli fonksiyonları vardır Yuksek yağ ve proteine dayalı beslenmede, oksijen miktarımız onemli olcude azalır Dr John Gainer, Ağustos 1971′de Science Nezvs’de yayınlanan makalesinde, kan plazmasındaki proteinin olculu bir şekilde artışı halinde dahi oksijen seviyesinin %60 civarında azalacağını belirtiyor9 Ben de, kandaki yetersiz miktarda oksijenin, duşuk enerji, tembel sindirim sistemi ve tembel metabolizmaya yol actığını buldum Bu belirgin işaretler, ciddi hastalıkların izlenebileceğini mujdelemiyor mu?
Yeterli oksijen deposundan yoksun olmak hastalıklara davetiye cıkarır Aslında Fizyoloji ve İlac Nobel Odulu sahibi Dr Otto VVarburg, The Cause And Prevention ofCancer adlı kitabında, kanserin en buyuk nedeninin oksijen yoksunluğu olduğunu ve istikrarlı bir “hucrelere oksijen depolama sistemi ile kanserin suresiz olarak onlenebileceğini yazıyor
Madem oksijen sağlıklı bir yaşam icin bu kadar onemli, oyleyse neden coğumuz oksijen yoksunuyuz? Otomatik olarak alınan nefes, bedene her gun bir miktar oksijen sağlar Ancak bizi derin nefes almaktan alıkoyan hava kirliliği ve hareketsiz yaşam tarzlarımız yuzunden coğu insan sağlıklı bir yaşam icin gereken oksijeni alamaz Oksijen yoksunu yiyecekler de cabası Hazır ve işlenmiş yiyecekler oksijen icermez Doğrusu, oksijen iceren yiyecekler de pişirildiklerinde oksijenlerini kaybederler Pişirildiğinde yemekte oluşan aroma, oksijen molekullerinin yemeği terk ettiğinin fiziksel ifadesidir Ote yandan, canlı besinlerle beslenme, bedene surekli ve bereketli bir oksijen kaynağı sağlar
Koyuyeşil lifli sebzeler, brokoli, kereviz, lahana ve filiz iceren Hipokrat diyetinde, klorofil acısından zengin bircok yiyecek bulacaksınız En azından, kok sebzelerden, tahıl ve meyvelerden de oksijen sağlayabilirsiniz
Eğer fen bilgisi dersinde oğrendiğiniz fotosentez konusunu hatırlayacak olursanız, yeryuzunde ve karada yaşayan butun bitkilerin, su ve karbondioksidi alıp atık madde olarak oksijen verdiğini hatırlarsınız Bu yuzden bitkisel besinler, kendi klorofil iceriklerindeki molekuler yapılarında bulunan oksijenden meydana gelirler Klorofil, bitkinin “kanıdır Bitkiye belirleyici bir ozellik kazandıran, yeşil veya mor rengi veren proteindir Klorofil, hemoglobin (insan kamnda oksijeni taşıyan hucre) ile nerdeyse aynıdır Bu besinleri hala canlılarken yediğimizde neler olduğunu hic duşundunuz mu? Bedenimizi, sağlıklı bir şekilde hayatta kalabilmemiz icin gerekli olan oksijenle beslerler Bedene oksijeni sadece ve sadece canlı besinler getirebilir
Klorofilin yapısı hakkında bilinenler, yeni keşfedilmiş şeyler değildir Yirminci yuzyılın başlarında farmakolojide klorofil, cephaneliğin en işe yarar silahı olarak benimsenmekteydi Bircok doktor klorofili, ulser ve cilt hastalıklarında ağrı kesici ve nefes temizleyici olarak kullandı Sonradan Temple Universitesi’nde deneysel patoloji bolumunun direktoru olan Dr Benjamin Gurskin, American Journal of Surgery’de yayınlanan yazısında, klorofilin ceşitli hastalıkların tedavisinde kullanımına binden fazla ornek gosterdi Meslektaşlarının da tecrubeleri uzerine yazdığı makalede, “Gelişimin ya da tedavinin olmadığı tek bir vakanın olmaması son derece şaşırtıcı, diyordu7 1941′in sonlarında, Reader’s Digest, bir besin ve ilac olarak klorofilin muazzam potansiyelini tartışan “Klorifilin Yeşil Mucizesi (The Green Magic of Chlorophyll) adlı bir makale yayınladı
1940 ortalarında, klorofilin ilac olarak kullanımı en ust seviyedeydi Ama ne yazık ki sıvı klorofil, guvenilmez bir şekle donuşturulmuştu; cunku klorofili şişelemek ve birkac saatten fazla stoklamak doğru değildi
Taze klorofilin fermente edilmesi ve bazı minerallerle bağlanmasıyla uretilmiş sentetik bir klorofil esansı doğru bir madde değildi Ayrıca bircok yan etkisi vardı Bir tedavi şekli olan klorofil, gozler onune serilen carpıcı etkilerine rağmen tıbbi profesyonelliğin golgesinde kaldı Klorofil ve diğer bircok doğal antiseptiğin yerine, hızlı hareket eden antibiyotikler ve kimyasal antiseptikler gecti
Gunumuzde, klorofilin onemi ve faydaları buyuk capta kavranmış durumdadır Kandaki oksijeni artırmaya dayanan Hipokrat diyetinde klorofilin daha onemli fonksiyonları vardır Yuksek yağ ve proteine dayalı beslenmede, oksijen miktarımız onemli olcude azalır Dr John Gainer, Ağustos 1971′de Science Nezvs’de yayınlanan makalesinde, kan plazmasındaki proteinin olculu bir şekilde artışı halinde dahi oksijen seviyesinin %60 civarında azalacağını belirtiyor9 Ben de, kandaki yetersiz miktarda oksijenin, duşuk enerji, tembel sindirim sistemi ve tembel metabolizmaya yol actığını buldum Bu belirgin işaretler, ciddi hastalıkların izlenebileceğini mujdelemiyor mu?
Yeterli oksijen deposundan yoksun olmak hastalıklara davetiye cıkarır Aslında Fizyoloji ve İlac Nobel Odulu sahibi Dr Otto VVarburg, The Cause And Prevention ofCancer adlı kitabında, kanserin en buyuk nedeninin oksijen yoksunluğu olduğunu ve istikrarlı bir “hucrelere oksijen depolama sistemi ile kanserin suresiz olarak onlenebileceğini yazıyor
Madem oksijen sağlıklı bir yaşam icin bu kadar onemli, oyleyse neden coğumuz oksijen yoksunuyuz? Otomatik olarak alınan nefes, bedene her gun bir miktar oksijen sağlar Ancak bizi derin nefes almaktan alıkoyan hava kirliliği ve hareketsiz yaşam tarzlarımız yuzunden coğu insan sağlıklı bir yaşam icin gereken oksijeni alamaz Oksijen yoksunu yiyecekler de cabası Hazır ve işlenmiş yiyecekler oksijen icermez Doğrusu, oksijen iceren yiyecekler de pişirildiklerinde oksijenlerini kaybederler Pişirildiğinde yemekte oluşan aroma, oksijen molekullerinin yemeği terk ettiğinin fiziksel ifadesidir Ote yandan, canlı besinlerle beslenme, bedene surekli ve bereketli bir oksijen kaynağı sağlar
Koyuyeşil lifli sebzeler, brokoli, kereviz, lahana ve filiz iceren Hipokrat diyetinde, klorofil acısından zengin bircok yiyecek bulacaksınız En azından, kok sebzelerden, tahıl ve meyvelerden de oksijen sağlayabilirsiniz