Son konular

Öksürüğün Nedenleri ve Tedavi Yolları

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
öksürük nedenleri - öksürük tedavisi - öksürük nasıl geçer - öksürükten korunmak - öksürük tipleri - öksürük çeşitleri - öksürük neden olur - öksürük nedir - öksürük kesici ilaçlar hakkında




Öksürükle vücuttaki mikropların dışarı atıldığını belirten uzmanlar, öksürük vakalarının artış gösterdiği kış aylarında özellikle çocuklara her öksürdüklerinde ilaç veya şurup verilmemesi gerektiğini belirtiyor.

Çocuğunun öksürdüğünü gören anne babalar bunu bir hastalık belirtisi olarak görür, hemen telaşa kapılır veya doktora başvurur ya da “şurup” verir. Araştırmalara göre, vücuda yararı olan öksürüğü gidermek için ilaç kullanmak ciddi problemler doğurabiliyor.

Pediatri Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, öksürüğün aslında vücuttan iltihaplı ve zararlı sıvıların atılması için yararlı olduğunu söyledi. Özellikle kış mevsimlerinde çocukların hastane ve doktora başvurma sebepleri arasında dünyada birinci sırayı öksürüğün çektiğini kaydeden Tuncer, bunun birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıktığını belirtti.

Korunma mekanizması

Bu sebeplerden en önemlilerinin sıklık sırasına göre, viral basit üst solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit, ev içi hava kirliliği, sigara dumanı ve alerjiler olduğunu vurgulayan Tuncer, şunları kaydetti:

“Öksürük, genellikle solunum yolunda oluşan sekresyonun atılması ve iltihabın öksürük yardımı ile solunum yolundan giderilmesi için vücudun normal ve korunma mekanizmalarından biri olan öksürük refleksinin çalışması sonucu oluşur. Yani öksürük aslında vücudumuzdan iltihaplı ve zararlı sıvıların atılması için yararlıdır.

Son zamanlarda çocuklarda öksürüğü kesmek için kullanılan ilaçların ciddi yan etkileri görülmekte ve Amerikan Göğüs Hastalıkları Birliği başta olmak üzere bu konuda alarm verilmektedir. Geçtiğimiz haftalarda gerek Amerika Birleşik Devletleri gerekse Kanada”da ciddi önlemler alınmak üzere kamuoyu çalışmaları yapılmıştır.

Öksürüğü kesmek için kullanılan dekonjestan denilen ilaçlar, çocukların sinir sistemini aşırı uyarmakta ve ateşle birlikte havale geçirilmesine sebep olmaktadır. Bir kısmı ise yine aynı yolla hiperaktiviteye ve konsantrasyon bozukluklarına yol açmaktadırlar. Daha az rastlanmakla beraber bazıları ciddi kanama bozukluklarına ve hayati tehlikelere neden olmaktadır.”

Hastalığı gizliyor

Bu tip ilaçların bir diğer ve en önemli yan etkisinin ise öksürüğün altında yatan gerçek sebebin saklanabilmesi, asıl hastalığın uzun sürmesi ve teşhis edilememesi olduğunu vurgulayan Tuncer, şöyle devam etti:

“Özellikle kuş gribinin gündemde olduğu bu günlerde hastalığın gizlenerek asıl tedavi sürecinin geciktirilmesi tehlikesi de bulunmaktadır. Bu sebeple de konjestanlar, antihistaminikler, öksürük kesiciler, gereksiz antibiyotikler özellikle çocuklarda kullanılmamalıdır.

Tüm dünyada ciddi olarak dikkat çekilen nokta; öksürük kesmek için değil yumuşatmak ve kolaylaştırmak için özellikle çocuklarda ilaç dışı yollar kullanılmasıdır. Bunlar serum fizyolojik, bitkisel buharlar gibi yan etkisi olmayan yollardır. İki yaşın altındaki çocuklarda öksürüğün ilaçlarla kesilmesi solunum yollarının çok önemli bir bölümü olan bronşlarda sekresyonun birikmesine ve çok daha ciddi bir tablo olan zatürreye yol açabilmektedir.”

Hangi öksürük tedavi edilmeli?

Ailelerin çocukların öksürüğü için hemen ilaçla tedaviyi tercih etmemeleri gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Murat Tuncer, hangi öksürüğün tedavi edilmesi gerektiğinin basit bir yaklaşımla bulunabileceğini kaydetti. Tuncer, şunları kaydetti:

“Ciddi ateşe, kusmaya sebep olmayan ve uyumaya ciddi engel teşkil etmeyen, temiz burun akıntısı ve hapşırma ile birlikte olan, solunum sayısını artırmayan, ağız çevresinde morarmaya, beslenme bozukluğuna sebep olmayan öksürükler, ilk bir hafta beklenerek basit destek tedavileri ile izlenmelidir.

Eğer öksürük uzarsa ve ateş birlikte değilse öncelikle alerjik sebepler gözden geçirilmeli kesinlikle öksürük kesici ilaçlar özellikle tehlikeli olabileceği için çocuklarda kullanılmamalıdır.”
 

Similar threads

  • Soru
İstanbul - (AA) - Marmara Üniversitesi (MÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Nerin Bahçeciler, alerjik hastalıkların en çok şehirli çocukları etkilediğini ifade ederek, ''Bunun en önemli nedenleri şehir tipi ev içi yaşam, sık antibiyotik...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Öksürük Hakkında - Öksürük Çeşitleri Nelerdir - Öksürüğün Sebebleri Nelerdir Öksürüğü bir manada yabancı uyaranlara karşı vücudun geliştirdiği savunma mekanizması olarak değerlendirmek mümkün. Peki, hangi öksürük ne manaya geliyor. Bazı hastalıkların habercisi olarak karşımıza çıkabilen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Peşpeşe Gelen Öksürük Hastalık Habercisi Olabilir Balgamlı, kriz halinde peşpeşe gelen öksürüğün hastalık habericisi olduğu ortaya çıktı... Nezle, grip ya da soğuk algınlığı sonrasında 7-10 gün içinde geçmeyen, balgamlı, kriz tarzında peş peşe gelen, kimi zaman kusmaya neden öksürüğün astım...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Öksürük Nasıl Geçer? Öksürük hakkında merak ettikleriniz, öksürüğün tedavi yöntemleri! Sağlık ve güzellikle ilgili tüm detaylar yazımızın devamında Özellikle kış mevsiminde daha fazla görülen öksürük için yapılan ilk yorumlar genellikle grip, nezle gibi hastalıklardan kaynaklı olduğudur Ancak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Öksürüğü hafife almayın Kışın soğuk algınlığı sendromuna neden olan virüsler ve bakteriler daha yaygın olarak havada bulunduğu için insanlar pek çok hastalıklara yakalanma riski artıyor. Uzmanlar bu dönemde sık görülen öksürüklerin ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek öksürüğün mutlaka bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
Üst Alt