Son konular

Okul çağı çocuklarında beslenme

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Mektep çağı periyodunda sağlıklı beslenme; evlatların derslerde ki muvaffakiyetini etkileyen hayli kıymetli bir husustur. Lakin kâfi ve istikrarlı bir beslenme evlatların yerinde fizikî ve zihinsel gelişimlerini sağlayabilir. Birebir devranda mektep çağında kazanılan hakikat beslenme alışkanlıkları evlatların ileri hayatlarında bu beslenme alışkanlıklarını sürdürmelerine ve sağlıklı bir birey olmalarına ek sağlar.

Yapılan çalışmalarda, ehliyetsiz ve istikrarsız beslenen talebelerin dikkat müddetlerinin kısaldığı, algılamalarının azaldığı, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları çektikleri, mektepte devamsızlık müddetlerinin uzadığı ve mektep muvaffakiyetlerinin düşük olduğu ortaya konmuştur.

Mektep çağı evlatlarının sağlıklı beslenmelerinde birçok insana hizmet düşmektedir. Öncelikle evladın muallimi, ailesi, mektep idaresi ve yiyecek- içecek hizmeti sağlayan kuruluşlar vb.

Mektebe başlayan mektepliler günlerinin büyük bir kısmını mektepte geçirmektedirler ve bu nedenle ailelerinden çok hocalarıyla birlikte olmakta, kendilerine muallimlerini örnek almakta, akıllıca haber ve alışkanlıkları hocalarından kazanmaktadırlar. Bunun yanı sıra tıpkı vade zarfında hocalarda evlatları gözlemleme fırsatı bulmaktadırlar. Bu nedenle muallimler talebeleri temel beslenme haberleri konusunda aydınlatmalı, kazanılan malumatların davranışa dönüştürülmesini desteklemeli, yanlış beslenme alışkanlıklarına devrinde müdahale etmeli, kendi beslenme davranışlarıyla evlatlara örnek olmalı ve evlatların büyüme- gelişmelerini dikkatlice takip etmelidir. Bunun yanı sıra mektep idareleri yiyecek- içecek hizmeti sağlayan kuruluşları dikkatlice denetlemeli ve sıhhat kurallarına müsait besinleri talebelere sağlamaya çalışmalıdır. Ailelerde evlatlarının daima takipçisi olmalı ve hakikat beslenme alışkanlıkları konusunda örnek olmalıdırlar. İşte mektep çağı beslenmesinde dikkat edilmesi gereken püf noktaları;

• Kahvaltı günün en değerli öğünüdür. Kahvaltı öğününü atlamak evlatta yorgunluk, halsizlik, dikkat dağınıklığı yaratabilir. Kahvaltı yapan evlatların, yapmayanlara orantıyla mektepte daha başarılı oldukları araştırmalarla kanıtlanmıştır.
• Evlatların kemik ve diş gelişimi için günlük 2- 3 su bardağı süt yahut yoğurt ve 1 kibrit kutusu kadar peynir tüketmeleri gerekmektedir.
• Evlatların tüm besin öbeklerinden ehil ve istikrarlı bir biçimde alması hayli değerlidir. Bu nedenle her öğünde süt, et, sebze- meyve ve tahıl öbeğinden bir yiyeceğin bulundurulması koşuldur.
• Mekteplerde Sıhhat Banklığınca hazırlanan ve mekteplere gönderilen örnek menüler esas alınarak yemek menüleri oluşturulmalıdır.
• Tüm gün eğitim veren mekteplerde bulunan yemekhane menülerinin bir diyetisyen tarafından evlatların gereksinimlerine münâsib olarak hazırlanması gerekmektedir.
• Gün boyunca zihinsel ve fizikî performansın üst seviyede tutulabilmesi ismine ana ve ara öğünler yapılmalı, öğün atlanmamalıdır.
• Ara öğünlerde kuvvet ve yağ nispeti yüksek yiyecekler noktasına taze- kuru meyveler ve süt- süt eserleri tercih edilmelidir.
• Açık havada satılan yahut pişirilen, tutarlı ortamda hazırlanmayan ve saklanmayan besinlerden evlatların uzak durmasını sağlamak değerlidir. Bu cins besinler hem evladınızın büyüme gelişmesi için gereksinim duyduğu besin öğesi muhtaçlığını karşılayamaz, hem de besin zehirlenmesine neden olabilir.
• Evlatlarınızın beslenme çantalarını akşamları denetim edin. Beslenme çantasının dolu gelmesi onun öbür bir şeyler yemeyi tercih ettiğinin göstergesidir. Ama bu durumu evladınızı suçlamadan onunla sohbet ederek irdeleyin.
 

Similar threads

  • Soru
Mektep öncesi periyot Mektep öncesi periyot olarak kabul edilen 0-6 yaş evlatlarına olumlu ya da olumsuz mealde verilenlerin,onları yetişkinlik yıllarında da etkileyeceği dikkate alındığında, bu devirde verilen eğitimin gelecekteki topluluk sıhhati açısından da ne kadar tesirli olduğu gözden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
33
  • Soru
Mektep periyodunda beslenmenin hedefi bir yandan büyüme gelişmenin sağlanması gayri yandan meydana gelebilecek sıhhat sıkıntılarının önlenmesi ve fizikî ,mental gelişimin en sağlıklı halde tamamlanmasıdır.Okul evlatları bu dönemdede gelişmeye devam ederler.Boy uzaması ve yük kazanımları yıllara...
Cevaplar
0
Görüntüleme
22
  • Soru
Mektep çağı evlatları , hayatları boyunca sürdürecekleri alışkanlıkları bu yaşlarda edinirler. Onların sağlıklı büyümesi , yeterli beslenmesi ve fizikî aktivite alışkanlığı kazanması için bu periyot çok değerlidir. Mektep periyodu ile evlat dış yerküre ile tanışır. Etrafını , arkadaşlarını...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
Veladetini daha dün üzere hatırladığımız evlatlarımız süratle büyüyerek mektebe başladı ve yeni eğitim talim yılı ile birlikte muallimlerine ve arkadaşlarına kavuştu. Ana ve peder olarak bizlerin en büyük dileği, evlatlarımızın sağlıklı ve berhudar olması ile birlikte yeterli bir eğitim alarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
MEKTEP ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARDA ISTIKRARLI VE SAĞLIKLI BESLENME Ağaç yaşken “doğrulur!” Ömrün birinci yılları, sıhhatin temellerinin atıldığı son kademe değerli bir devirdir. Beslenme alışkanlıkları kalp - damar marazları, hipertansiyon, diyabet, kanser üzere pek çok illette kıymetli rol...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
Üst Alt