Okul döneminde enfeksiyon kontrolü

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Mekteplerde enfeksiyon sık görülür, mektepler enfeksiyonların yayılması için ülkü sahalardır. Zira farklı yaş kümelerinden birçok evlat biraraya gelir ve bu evlatların kimileri ehil şahsî bakım yapmayı bilmiyor olabilirler ve ayrıyeten evlatların bağışıklıkları tam değildir.

Enfeksiyon nedir?

Enfeksiyonlar gözle görülmeyen mikroorganizmalar aracılığı ile olur. Organizmalar, insan, etraf ve hayvan üzere farklı ortamlarda olabilir. Bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler enfeksiyonlara yol açabilirler. Bakteriler kızıl, menenjit, virüsler kızamık, kabakulak üzere enfeksiyonlara yol açabilirler. Bütün enfeksiyonlar bulaşıcı değildir. Mesela kulak enfeksiyonu umumide evlattan evlada bulaşmazken, su çiçği süratle bulaşır.

Kimler enfeksiyon açısından risklidir?

Herkes enfeksiyon açısından risklidir. Evlatlar mikroorganizmalarla karşılaştığında birtakım faktörler hasta olup olmayacağını belirler. Etken mikroorganizma, etkenin hastalık yapma gücü, bağışıklık sistemimizin ne durumda olduğu ; etken ile karşılaştık mı?, direncimiz var mı? Üzere çok çeşitli faktör hasta olup olmayacağımızı belirler. Suçiçeği üzere birtakım enfeksiyonlardan sonra ömür uzunluğu bağışıklık kazanılırken grip üzere birtakım enfeksiyonlar ile temas sonrası tekrar tekrar hastalanabiliriz.

Enfeksiyonlar nasıl yayılır?

Sindirim sistemi yoluyla; ishal üzere

Teneffüs yoluyla (göz-burun-ağız ve akciğer salgıları ile); grip üzere

Direkt temas ile;cilt enfeksiyonu, uyuz üzere

Enfekte kan ile temas ile; hepatit B, C ve HIV üzere

Bulaşmış yiyecek ve içecekler yoluyla; besin zehirlenmesi üzere

Gastrointestinal sistem yoluyla bulaşma;

Birtakım hastalık etkenleri bağırsaklarda yaşar, çoğalırlar ve dışkı yoluyla vücuttan dışarıya atılırlar. Bu illetlerin yayılması için dışkının ellere, eşyaya ve yiyeceklere bulaşması ve yutulması ile olur. Bu fekal-oral yol olarak isimlendirilir ve tuvalet sonrası ellerde yerleşme sonucu olur. Eller aracılığı ile kalem, kapı kolu , masa üzere nesnelere makbul ve diğerlerinin etkeni almasına neden olur. Birçok mikrobik ishal ve hepatit A üzere enfeksiyonlarda yayılım bu formda olur. Bu nedenle el paklığıen kıymetli marazdan korunma yollarından biridir. Evlatlarımıza el aklığını ve kıymetini âlâ öğretmeliyiz. Münhasıran küçük sınıflarda ve anaokullarında muallimlerin bu bahisteki denetimi de kıymet taşımaktadır.

Teneffüs yoluyla bulaşma;

Birtakım enfeksiyonlar gözler, burun ve ağız üzere havayolları ve akciğerlerde yaşayan ve çoğalan mikroorganizmalar nedeniyle olur. Birtakım organizmalar elden ele yahut eşyalar aracılığı ile direkt temas yoluyla bulaşırken kimileri hapşırık ve öksürük üzere yollarla partikül aracılığı ile yayılım gösterir. Partikül yoluyla bulaşma enfekte(hasta) kişidem gayrısına geçiş için 90-100 cm üzere yakın bir temas gerekir ( grip, meningokoksemi, kabakulak gibi). Kimi enfeksiyonlarda ise damlacık havada asılı kalarak ve akım yoluyla taşınarak daha geniş sahalarda bulaşıcı olabilir (kızamık, su çiçeği, tüberküloz gibi)

Direkt temas ile bulaşma;

Konjonktivit, bakteriyel cilt enfeksiyonları, ve uyuz üzere birtakım enfeksiyonların bulaşması için direkt temas gerekir. Öpücük illeti üzere kimi hastalıkalrda ise tükürük üzere vücut salgıları ile temas ile enfeksiyn bulaşabilir.

Kan yoluyla bulaşma;

Hepatit B, ve HIV (AİDS) kan yoluyla bulaşan 3 kıymetli enfeksiyondur. Hasta bireylerin kanları öbür şahısların kan akımına bulaşırsa hastalık bulaşma riski mevcuttur. Sağlam ciltten bulaşma riski yoktur, aktif bariyer hizmeti görecektir cilt.

Besinler ve Su yoluyla bulaşma;

Besinler ve suda mikroorganizmaların ürtettiği toksik hususlar ve mikroorganizmaların kendinin bulunması sonucu besin zehirlenmesi gözlenir. Besinler ve su mikroorganizmaların taşınması için bir aracı hizmeti görürler.

Enfeksiyonların önlenmesi ve denetimi için yapılabilecekler;

Risk altındaki kimselerin aşılanması

Enfeksiyon kaynağını uzaklaştırmak; Mektebe hasta olarak gelen yahut mektepte hastalanan öğrenci bulaştırma riski var ise haneye gönderilmelidir.

Birtakım standart tedbirlerin alınması ve olağan hijyenik kurallara dikkat edilmesi-öğretilmesi; El hijyenine kıymet verilmesi ve vurgulanması, muhit aklığına dikkat edilmesi, atıkların münasebetli toplanması üzere hususlara dikkat edilmelidir. El yıkama enfeksiyonların yayılmasını önlemek için en olağan ve aktif yoldur.Ellerin hangi durumlarda ve nasıl yıkanacağı dinamik bir halde öğretilmelidir. Havlu-diş fırçası, su bardağı ve sulukların paylaşımının önlenmesi gerekir.

Öksürük hapşırık üzere durumlarda başlını çevirmeyi, ağzını kapamayı ve eller şayet salgılarla temas ederse faal formda yıkanması öğretilmelidir. Kullanılan kağıt mendiller gizli çöp kutularına atılmalıdır.

Alınabilecek tedbirler ve dikkat edilmesi gerekenlere karşın enfeksiyonları her vakit önlemek elbette mümkün olmayacaktır. Mektep yahut kreşin birinci yıllarında ziyade etkenle temas etmemiş bağışıklığı azyıf olan çocuklarda marazlarla müsabaka riski herzaman daha ziyadedir. Bu nedenli istikrarlı nizamlı beslenme, tertipli uyku değerli olmaktadır. Evladın illetlere cevabına, bağışıklık sisteminin, beslenmesinin ve gelişiminin durumuna nazaran hekimizin de önerisi ile direncini arttırmak emeliyle kimi bitkisel destekler, vitamin destekleri de planlanabilmektedir.
 
Üst Alt