Mektep periyodunda beslenmenin hedefi bir yandan büyüme gelişmenin sağlanması gayri yandan meydana gelebilecek sıhhat sıkıntılarının önlenmesi ve fizikî ,mental gelişimin en sağlıklı halde tamamlanmasıdır.Okul evlatları bu dönemdede gelişmeye devam ederler.Boy uzaması ve yük kazanımları yıllara nazaran değişim gösterir.
Bu gelişimin sağlıklı olabilmesi için kâfi ve istikrarlı beslenmek besin öğelerini yeteri kadar almak kıymetlidir.yetersiz ve istikrarsız beslenen çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, dikkat vadesinin azaldığı , ders muvaffakiyetinde düşüş ve öğrenmede güçlükler yaşanmaktadır.
Mektep evlatlarının beslenmesi mektep kantinleri tarafından değişime uğramıştır.Okul evlatları daha çok asitli içeceklere ve şekerli besinlere daha çokça meyil gösterirken sağlıklı küme olan süt ve meyve kümesini
eksik tüketmektedir.Temel besin kümelerini ehil ve istikrarlı alan bir evlat sağlıklı ve başarılı evlattır.Başlıca kuvvet kaynağı olan karbonhidrat kümesini bulgur,tam buğday ekmeği, makarna,pirinç,kurubaklagiller ve meyve biçiminde tüketilmelidir. Şeker ve şeker tüketimi kıstlanmalıdır.Okula başlayan evlat beslenmesi ile ilgili olarak bir çok faktörden etkilenir.
Arkadaş muhiti
Reklamlar
Kantin
Mektep yemekleri
Ekonomik durum
Validenin çalışma durumu
Cezbeden yiyecekler
Fast food
Karbonatlı içecekler üzere faktörler evladı tesirler.
Mektep beslenmesinde emel evladı sağlıklı ve istikrarlı beslemek evladı açlıktan korumak ve sıhhatini müdafaasını gaye almalıdır.Her mektepte sistem farklıdır.Bazı mektepler bütün öğünleri verirken kimileri ana
öğünü vermekte kimileri ise seçimi evlada bırakmaktadır.Gözlemlediğim kadarı ile mektep listeleri bir epey kalorili yiyeceklerden oluşmakta ve yeniden gereksiz ara öğünler içermektedir.Listelere acilen her gün konulan tatlılar gereksizdir.Ara öğün olarak meyve , süt , yoğurt yararlı besinler konmalıdır.Bütün gün hareketsiz oturan talebeler için sunulan menüler hayli kalorilidir.Okul çağı evlatlarında beslenmeye bağlı olarak şu meselelere rastlayabiliriz.
Şişmanlık
zayıflık
demir eksikliği
diş çürükleri
D vitamini eksikliği
sık hastalanma
diş çürükleri
yorgunluk isteksizlik.
Kahvaltı mektep evlatları için en değerli öğündür kahvaltısını düzgün yapan evlatların mektepte daha başarılı oldukları bildiğimiz bir gerçektir.Ama birden fazla evlat ya kahvaltıyı Ya da öğlen öğününü atlayarak mektebe gitmektedir.Çocuk birinci gücünü kahvaltıda alır ve güne zinde başlar bu yüzden evladın meskende kahvaltı yapma alışkanlığını kazanması ve validenin bu mevzuda daha dikkatli davrenması ve yerinde devri evladına ayırması gerekir.Demir eksikliği anemisi yani kansızlık mektep evlatların da gördüğümüz vesair bir sorundur .Demir öğrenme ve mental gelişimde kıymetli bir mineraldir.
Bu çağlar da karşılaştığımız gayrı bir sorun ise şişmanlıktır.Şişmanlığın bir çok nedeni olabilir en önemli nedenleri genetik faktörler, hareket azlığı, konut dışında beslenme, büyük porsiyonlar, gazlı içecek tüketimi, fast food,az zerzevat ve meyve tüketimi, şekerli besinlerin çokça tüketilmesi ,psikolojik sıkıntılar olarak önümüze çıkmaktadır.
TEKLIFLER:
Sabah kahvaltısı evladınızın başarısı için kıymetlidir.Çocuğunuz güne kahvaltı ederek başlasın.
Sağlıklı ara öğünler terci ediniz süt,yoğurt,meyve,ayran,peynirli sandviçv.s
vücudun bütün işlevleri tarafına getirmesi için evladınızın su tüketimine dikkat ediniz.
Evladınızın gelişimine kilosuna dikkat ediniz
şayet yemek veden gidecekse sağlıklı beslenme çantaları hazırlayınız.
Açıkta ve kantinlerde satılan gereksiz besinler konusunda ikazınız.
Mektepteki hijyene el yıkama alışkanlığına ve diş fırçalamasına dikkat ediniz.
Evladınızın mektep hayatı içinde daha canlı olmasını sağlayınız asansö alanına merdiven kullanması gerektiğini hatırlatınız.
Uykusunu ehil almasını sağlayınız.
Mektepteki başarısı için gelecekteki başarısı için sağlıklı beslenme temellerini küçük yaşlarda atmalısınız.
Bu gelişimin sağlıklı olabilmesi için kâfi ve istikrarlı beslenmek besin öğelerini yeteri kadar almak kıymetlidir.yetersiz ve istikrarsız beslenen çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, dikkat vadesinin azaldığı , ders muvaffakiyetinde düşüş ve öğrenmede güçlükler yaşanmaktadır.
Mektep evlatlarının beslenmesi mektep kantinleri tarafından değişime uğramıştır.Okul evlatları daha çok asitli içeceklere ve şekerli besinlere daha çokça meyil gösterirken sağlıklı küme olan süt ve meyve kümesini
eksik tüketmektedir.Temel besin kümelerini ehil ve istikrarlı alan bir evlat sağlıklı ve başarılı evlattır.Başlıca kuvvet kaynağı olan karbonhidrat kümesini bulgur,tam buğday ekmeği, makarna,pirinç,kurubaklagiller ve meyve biçiminde tüketilmelidir. Şeker ve şeker tüketimi kıstlanmalıdır.Okula başlayan evlat beslenmesi ile ilgili olarak bir çok faktörden etkilenir.
Arkadaş muhiti
Reklamlar
Kantin
Mektep yemekleri
Ekonomik durum
Validenin çalışma durumu
Cezbeden yiyecekler
Fast food
Karbonatlı içecekler üzere faktörler evladı tesirler.
Mektep beslenmesinde emel evladı sağlıklı ve istikrarlı beslemek evladı açlıktan korumak ve sıhhatini müdafaasını gaye almalıdır.Her mektepte sistem farklıdır.Bazı mektepler bütün öğünleri verirken kimileri ana
öğünü vermekte kimileri ise seçimi evlada bırakmaktadır.Gözlemlediğim kadarı ile mektep listeleri bir epey kalorili yiyeceklerden oluşmakta ve yeniden gereksiz ara öğünler içermektedir.Listelere acilen her gün konulan tatlılar gereksizdir.Ara öğün olarak meyve , süt , yoğurt yararlı besinler konmalıdır.Bütün gün hareketsiz oturan talebeler için sunulan menüler hayli kalorilidir.Okul çağı evlatlarında beslenmeye bağlı olarak şu meselelere rastlayabiliriz.
Şişmanlık
zayıflık
demir eksikliği
diş çürükleri
D vitamini eksikliği
sık hastalanma
diş çürükleri
yorgunluk isteksizlik.
Kahvaltı mektep evlatları için en değerli öğündür kahvaltısını düzgün yapan evlatların mektepte daha başarılı oldukları bildiğimiz bir gerçektir.Ama birden fazla evlat ya kahvaltıyı Ya da öğlen öğününü atlayarak mektebe gitmektedir.Çocuk birinci gücünü kahvaltıda alır ve güne zinde başlar bu yüzden evladın meskende kahvaltı yapma alışkanlığını kazanması ve validenin bu mevzuda daha dikkatli davrenması ve yerinde devri evladına ayırması gerekir.Demir eksikliği anemisi yani kansızlık mektep evlatların da gördüğümüz vesair bir sorundur .Demir öğrenme ve mental gelişimde kıymetli bir mineraldir.
Bu çağlar da karşılaştığımız gayrı bir sorun ise şişmanlıktır.Şişmanlığın bir çok nedeni olabilir en önemli nedenleri genetik faktörler, hareket azlığı, konut dışında beslenme, büyük porsiyonlar, gazlı içecek tüketimi, fast food,az zerzevat ve meyve tüketimi, şekerli besinlerin çokça tüketilmesi ,psikolojik sıkıntılar olarak önümüze çıkmaktadır.
TEKLIFLER:
Sabah kahvaltısı evladınızın başarısı için kıymetlidir.Çocuğunuz güne kahvaltı ederek başlasın.
Sağlıklı ara öğünler terci ediniz süt,yoğurt,meyve,ayran,peynirli sandviçv.s
vücudun bütün işlevleri tarafına getirmesi için evladınızın su tüketimine dikkat ediniz.
Evladınızın gelişimine kilosuna dikkat ediniz
şayet yemek veden gidecekse sağlıklı beslenme çantaları hazırlayınız.
Açıkta ve kantinlerde satılan gereksiz besinler konusunda ikazınız.
Mektepteki hijyene el yıkama alışkanlığına ve diş fırçalamasına dikkat ediniz.
Evladınızın mektep hayatı içinde daha canlı olmasını sağlayınız asansö alanına merdiven kullanması gerektiğini hatırlatınız.
Uykusunu ehil almasını sağlayınız.
Mektepteki başarısı için gelecekteki başarısı için sağlıklı beslenme temellerini küçük yaşlarda atmalısınız.