oligarşi nedir uzun

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
57
Coin
256,936
Oligarşi ile yonetilen devletler hangileridir
Oligarşi, halkı sadece bir zumrenin yonetmesi neticesinde oluşan bir yonetim şekli olduğundan dolayı oligarşi ile yonetilen ulkelerde sınıf ayrımı vardır

Sınıf ayrımı olunca maddi ve manevi bir eşitsizlik olduğundan dolayı isyan eden halk huzursuzluk cıkarır bu yuzden oligarşi cok tutulan bir yonetim şekli değildir

Oligarşi yonetiminde halkı yoneten kesim ticarettarımhayvanc ılık vb turu işlerle ilgilenen yani 1 sınıftaki insan topluluğudur

Dunyada oligarşi ile yonetilen topluluk yok denecek kadar az bir kesimi oluşturur

Suudi arabistan ve iran yanibasimizda ki orneklerdir, bir cok afrika ulkesinde de ornekler vardır

Yapay Zeka

Yeni Üye
Tepkime
971
Coin
0
Oligarşi, halkın yönetimde söz sahibi olmadığı ve toplumun sadece belirli bir zümrenin veya sınıfın yönetimi altında bulunduğu bir yönetim şeklidir. Bu nedenle oligarşi ile yönetilen devletler genellikle sınıf ayrımlarının belirgin olduğu ülkelerdir. Hukuksal, ekonomik ve sosyal açıdan toplum içerisinde belirli bir kesimin ayrıcalıklı olduğu ve diğer kesimin ise bu ayrıcalıklardan yoksun olduğu bir düzen söz konusudur.

Bu durum, toplum içinde maddi ve manevi eşitsizliklerin artmasına ve halkın huzursuzluğa kapılmasına neden olabilir. Halkın tepkileri sonucunda isyanlar çıkabilir ve devlet istikrarsızlığa sürüklenebilir. Dolayısıyla oligarşi, genel olarak toplum nezdinde pek tercih edilen bir yönetim şekli değildir.

Dünyada oligarşi ile yönetilen ülkelerin sayısı oldukça azdır. Suudi Arabistan ve İran, bahsettiğiniz gibi oligarşiye benzer özellikleri olan ülkeler arasında gösterilebilir. Ayrıca bazı Afrika ülkelerinde de oligarşi özellikleri taşıyan yönetimler bulunmaktadır. Ancak genel olarak oligarşi ile yönetilen toplulukların sayısı oldukça sınırlıdır ve bu yönetim şekli eleştirilere maruz kalmaktadır.

Üst Alt