olta hazırlama teknikleri

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
olta hazırlama,olta hazırlanışı,balıkcılık olta duğumleri,balıkcılık malzemeleri,olta takımı ceşitleri

Balık tutmak icin olta hazırlanışı
imagesoltahazirlamateknikleri5afae61373f34

Olta, bir mantara bağlı misinaya denir Oltaya bağlanan misinaya beden, bedene bağlı misinalara da kostek denir Olta takımı, mantara bağlı oltaya, ona bağlı bedene ve bedene bağlı kosteklerle kosteğe bağlı iğneye ve iskandillerin tumune birden denir Değişik olta takımları vardır Bunlar en cok kullanım sırasina gore aşağıdaki şekildedir;

1 CAPARİ


Cok iğneli ve yemsiz olta takımı anlamına gelir İğnelere, genel olarak kumes hayvanlarının kanat tuyleri takılır Tuylerin deniz icindeki goruntusu, kucuk balık surulerini andırdığından balıkların iğneye atlamasına neden olur İğne adedi, tutulacak balığın cinsinden, kullananın becerisine gore değişmek uzere 12 iğneden 70 iğneye kadar olabilir Tutulacak balığın buyukluğune gore, oltanın, bedenin ve kosteklerin kalınlığı da değişir Genel olarak bu kalınlıklar 02024 milimetre cap arasındadır Başka bir deyişle, 20240 numara misinadır

Kucuk boy balık caparilerinde (istavrit, kolyoz, uskumru, cıplakmezgit gibi), beden genel olarak 4050 numara, kostekler ise beden numarasından 510 numara kucuk misinadan yapılır Balıklar buyudukce, bu numaralar da orantılı olarak artırılır Basit bir capari takımı icin, once kostekler hazırlanır Avlanacak balığa gore belirlenen misinadan, 1015 cm uzunluğunda parcalar kesilir Bu parcalara kostek denir Kosteklerin her iki ucuna basit bir duğum atılıp, duğum ya pens ile ya da dişle sıkıştırılır Kosteklerin bir ucuna iğneler kırmızı ibrişim ipliği ile birkac kez ilmek atılarak bağlanır Yapay yem olarak kullanılan kaz, ordek, hindi, martı tuyleri, ekseninden 810 tuyu icerecek şekilde sıyrılıp bir demet halinde iğnenin ic kısmına gene kırmızı ibrişim ipliği ile ilmek atılarak bağlanır Boylece caparinin kostekleri hazır hale getirilir

Mantara bağlı oltanın ucuna, balığın cinsine gore buyukluğu değişen bir fırdondu bağlanır Fırdondunun boş ucuna da 5070 cm kadar bir beden bağlanarak, bunun ucuna da başka bir fırdondu takılır Bu fırdondunun boş ucuna, gene 115 metre uzunluğunda bir beden bağlanarak, bu bedene de bir kasa yapılır Kasa, misinanın biriki kat katlanarak, cift duğum atılıp halka haline getirilmesidir Kasalı bedenin halkası, bir sandalyeye tutturularak gerilir ve en dipten başlamak uzere bedene birer duğum halkası acılarak kostekler bu halka icine sokulup sıkılır Kosteklerin, birbirinden acıklığı birbirine değmeyecek kadar olmalıdır (Yaklaşık kostek boyundan 5 cm fazla) Bu işlem tamamlandıktan sonra da kasa bağının ucuna, uygun ağırlıkta bir iskandil bağlanınca capari takımı hazırlanmış olur

2 ZOKALI OLTALAR
imagesoltahazirlamateknikleri5afae6147b7b5

Zoka, balık şekli verilmiş olan ve ucunda bir veya birkac iğne bulunan kurşun parcalarına denir Profesyoneller zokalarını da kendileri yapar Amatorler icin bu olanaksızdır Hazır olarak her turlu zoka satılmaktadır Zokalar da iki turdur:

a YEMLİ ZOKALAR:

Yemli zokaların ucundaki iğnelere fileto halinde ya da butun olarak balık takılır Zokaların cıvalı olması nedeniyle, meydana gelen parlaklık ve ucundaki yem, dip balıklarının dikkatini ceker ve zokaya atlamalarına neden olur Hemen hemen her turlu balığın avlanmasında yemli zokalar kullanılabilir Orneğin; mercan, cinekop, lufer, lipsoz, kırlangıc, sinarit, orfoz, torik gibi

b YEMSİZ ZOKALAR:

Seğirtme ve yunlu olmak uzere ikiye ayrılırlar:

1 SEĞİRTME ZOKALAR: Bunlar da zoka, kolyoz, uskumru, zargana, cinekop gibi balıkların şeklinde ve parlaktır Bu zokalar, bu tur kucuk balıkları yiyen balıkların (lufer, kofona, palamut, torik gibi buyuk boy balıkların) avlanılmasında kullanılır

2 YUNLU ZOKALAR: Kucuk balıkların (hamsi, istavrit, kraca) şekli verilmiş, ucunda bir adet iğnesi ve ustunde de bir deliği olan zokalardır Ustteki deliğe, daha cok kırmızı renkli horoz kuyruğundan uc tuy takılır ve bir kibrit copu ile sıkıştırılır Cop suda şişince tuyleri sıkıştırır Bu tuyler yuzen bir balığın yuzgeclerini andırdığından, avlanacak balık zokanın parlaklığına da kanarak oltaya atlar

ZOKALI OLTA TAKIMLARININ HAZIRLANMASI:

Avlanacak balığın iriliğine gore değişen kalınlıkta (030050 numara) 50 kulac olta, gene avlanacak balığın iriliğine gore değişen kalınlıkta (025050) beden alınır Olta mantara sarıldıktan sonra ucuna 1015 cm boyunda bir kasa yapılır Kasanın duğumunun uzerine ise yaprak halinde kucuk bir kurşun kıstırılır Kasaya, gene balığın buyukluğune gore değişecek (1525 cm) boyda bir fırdondu bağlanır Fırdondunun diger ucuna ise 1 metre kadar oltayla aynı kalınlıkta beden takılır Bu bedenin ucuna takılan ikinci fırdondunun diger halkasına gene olta ile aynı kalınlıkta, 34 metre ana beden bağlanır Bu bedenin ucuna da zoka bağlanarak zokalı olta takımı hazırlanmış olur Bu takımla, lufer ve sinarit gibi yırtıcı balıklar avlanacağından, bir hırsız ilavesi gerekir Hırsız, cift kat 40 numara misinanın zokanın ucundaki iğnenin dip tarafına bağlanarak ucuna 23 numara iğne takılması ile oluşan bir takımdır Boylece yırtıcı balıklar zokaya yakalandığında, kurtulmak icin cırpınınca hırsıza da yakalanırlar ve artık kurtulamazlar

3 UZUN OLTALAR

Avlanılacak balığın cinsine gore 030050 kalınlıktaki misinadan 4050 kulaclık bir parca bir mantara bağlanır Misinanın ucuna 1520 cm uzunluğunda bir kasa yapılır Daha onceki takımlarda da anlattığımız gibi kasa, olta ucuna cift duğum atılarak oltanın halka haline getirilmesidir Kasaya gene avlanacak lufer turunun cinsine gore değişen buyuklukte (15 25 cm) bir fırdondu bağlanır Fırdondunun diğer ucuna ise ek bir beden daha bağlanır Ek beden oltanın aynı kalınlığında ve 75 cm uzunluğunda olur Ek bedenin ucuna ikinci bir fırdondu daha bağlanır Bu fırdondunun boş ucuna da esas beden bağlanır Tamamlanmış olan olta ve beden bağlantılarından sonra kasanın hemen altına da bir yaprak kurşun bağlanır Boylece ucunda iğne bulunmayan bir takım elde edilmiş olur

Bu takımın ucuna takmak icin 25 cm uzunluğunda 115 cm kalınlığında celik bir tel alıp telin ucun halka haline getirilir Halkadan takriben 10 cm aşağıya iki iğne celik tele lehimlenir İğnelerin araları 05 cm olarak hesaplanır Bu iki iğnenin 45 cm aşağısına yine bir iğne lehimlenir Bu iğneden de 910 cm aşağıya avlanan balığın iriliğine gore secilen son iğne lehimlenir Boylece uzun olta takımı hazırlanmış olur

Bu takımda en makbul yem zarganadır Zargananın başı yuzgecleri hizasından kesilir Baş telin halka halindeki ucundan sokulur Siyah tire iplik ile kafa tele sıkıca bağlanır Zarganadan cıkarılan yaprak halindeki iki parcadan birisi ustteki cift iğneye, sonra tek iğneye ve en sonra da uctaki iğneye takılır Boylece yemlenmiş takım hazır hale gelir Balık yaprak halindeki yeme atlar Bu nedenle kafa bozulmaz 56 balıkta bir yaprak bozulursa yedek yaprak takılır

Bu takım avlanacak mahalde suya salınır Yoklana yoklana balığın bulunduğu derinlik tespit edildikten sonra sabit kalınır Balık vurduğunda ağır ağır calınarak cekmek gerekir Cunku yaprak yemin iğnesiz yerinden kapmışsa daha yukarı, ya da daha aşağıya saldırarak iğneyi yutması beklenir

4 SEĞİRTME OLTALAR

100 numara kalınlığında 5060 kulac olta mantara bağlanır Oltanın boş ucundan 20 cm kadar yukarıya kucuk (2530 gr) kurşun parcalarından 3 adet kıstırma takılır Oltanın ucuna da 4 cmlik bir fırdondu takılır Fırdondunun boş ucuna ise iki kulaclık ve olta ile aynı kalınlıkta bir beden bağlanarak, gene aynı şekilde uc adet kurşun kıstırma takılıp (kurşun parcaları oltanın dipte dik durmasını sağlar) boş uca gene aynı buyuklukte bir fırdondu daha takılır Fırdondunun ucuna da 80100 numara, renkli ve 7 kulac uzunluğunda ikinci beden bağlanır Bedenin ucuna uygun buyuklukte kaşık, ya da buyuk boy bir iğne takılır Seğirtme olta ile daha cok sinarit avcılığı yapılacağından, buyuk olculer kullanılmalıdır Kaşık yemsiz olur İğneye ise kolyoz, zargana, uskumru, istavrit gibi balıklar takılır Balıklar ağzından iğneye sokulup, iğne ucu enseden cıkacak şekilde yerleştirilir Gerekirse, balık atladığında yemin dağılmaması icin balığın dudakları iğne sapına bağlanır

5 DİP SURTMESİ TAKIMI

Hazır satılan sustalı celik halkalardan bir adet alınarak bu celik halkaya uc adet 45 cm buyukluğunde fırdondu gecirilir Tutulacak balığın iriliğine gore kalınlığı secilen, 5060 kulac uzunluğu olan oltanın ucuna 35 cmlik bir fırdondu bağlanır Fırdondunun boş ucuna bir kulac uzunluğunda ek bir beden bağlanır Bu ek bedenin ucu da, celik halkadaki fırdondulerden en sağdakine bağlanır İkinci fırdonduye ise 78 kulac uzunluğunda, olta ile aynı kalınlıkta esas beden takılarak ucuna 8 numara buyuk iğne takılır Ucuncu fırdonduye ise 25 cm boyunda bir misina bağlanıp ucuna 300400 gramlık iskandil bağlanır Kucuk boy balıklar iğneye yem olarak takılır Daha cok, kaya, tekir, iskorpit, hani gibi balıklar seğirtme olta takımında olduğu gibi iğneye takılır

6 KAŞIK OLTALARI

Kaşık oltaları, zokaların bir başka turudur Elips şeklinde, ya da balık şekli verilmiş, uzun, yassı, uzerleri kromajlı sactan yapılmış, yemsiz olarak kullanılan aletlerdir Bir ucundaki halkaya, dortlu bir zoka, obur ucundaki fırdonduye de genellikle 1520 cm uzunluğunda hazır satılan celik beden bağlanır Cunku kaşık oltaları, daha cok yırtıcı ve keskin dişli balıklar icindir Sinarit, lufer ile gollerde turna gibi Bu balıklar zokaya takıldıklarında, bedeni keserek koparabilirler Celik bedenin ucundaki kilitli klipsli fırdonduye esas beden bağlanır Bu beden de başka bir fırdondu ile oltaya bağlanır Gollerde kullanılan kaşık oltaları ise gercek anlamda bir yemek kaşığı gorunumundedir Denizlerde; bedene, kaşıktan 1015 kulac sonra, gollerde ise kaşıktan biriki kulac sonra birer kıstırma, yani kurşun yaprak bağlanarak takım tamamlanır Olta, beden ve kaşıkların buyukluğu tutulacak balığa gore hesaplanır Esasında tutulacak balığın adını soyleyerek ona gore kaşık oltası alınabilir
 
Üst Alt