Olukbaşı Köyü Bozdoğan Aydın

SoruCevap

Üye
Çözümler
1
Tepkime
62
Yaş
36
Coin
256,936
Olukbaşı Köyü Bozdoğan Bilgileri - Olukbaşı Köyü Hakkında -Olukbaşı Köyü Tanıtımı - Olukbaşı Köyü Resimleri

İlçe: BOZDOĞAN - İl: AYDIN

Köy Muhtarı: İSMAİL ÖZTABAN


Muhtarlık Erişim Bilgileri: Bilgi Yok

Aydın
Bilgiler
Nüfus 898 (2008)
Koordinatlar
Posta Kodu 09760
Alan Kodu 0256 421 . . . .
Yönetim
Coğrafi Bölge Ege Bölgesi
İl Aydın
İlçe Bozdoğan
Web Sitesi

Olukbaşı, Aydın ilinin Bozdoğan ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Köyde tarihi eser niteliğinde iki su kemeri ve köy halkı arasında Meryem Ana türbesi olarak bilinen, ancak kime ait olduğu kim tarafından yaptırıldığı bilinmeyen türbe bulunmaktadır. Asker uğurlamalarında yağmur dualarında vb. bu turbede adak adamak, yöresel yemeklerden biri olan keşkek yapmak ve dağıtmak gelenek halini almıştır. Asar isimli bir tepede (isminin hisar dan geldiği söylenir) bulunan bir kayalığın eskiden kale olarak kullanıldığı ancak 1930 larda yapılan köy ilkokulunun yapımı için bu yıkılmış kalenin taşlarının kullanıldığı söylenmektedir. Bu yüzden eskiden kale olduğu söylenen bu yer bugun köye hakim bir yükseklikte sadece kayalık olarak bulunmaktadır.

Kültür

Kuzu çevirme kebabı meşhurdur. Tandır benzeri ancak tandırdan farklı olarak şişe geçirilmiş kuzunun ocak ateşinde iki destek üstünde çevrilmesi suretiyle hazırlanır. İki destek üstünde olduğu için pişerken altına konulan tepsilere damlayan yağ servis sırasında kebabın üstünde gezdirilerek kebaba ayrı bir lezzet katar ki bu da kuzu çevirmeyi tandır kebaptan ayıran en büyük özelliktir.

Coğrafya

Aydın iline 101 km, Bozdoğan ilçesine 25 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2008 898
2007 893
2000 961
1997 977

Ekonomi

Köyün ekonomisi dokumacılığa, tarıma ve hayvancılığa dayalıdır. Geçim kaynağı olarak çoğunluk dokumacılık(penye yolluk,araba kılıfı) yapmaktadır. Ayrıca keçi kılından yörük çadırı imal edilerek ortodoğu ve arap ülkelerine ihraç edilir. Yörük çadırı, keçi kılının el tezgahlarında işlenmesi suretiyle halkın geçim kaynağının önemli bir kısmını oluşturmaktayken, son yıllarda makineleşmeye geçilerek fabrika düzeninde üretim yapılmaktadır. Keçi kılı işleyen 2 fabrika mevcuttur. El tezgahlarında dokunan kıl çadırının yerini günümüzde penye artıklarından üretilen yolluk almıştır. Bugün köyün önemli bir kısmı geçiminin tarım ve hayvancılığın yanında yolluk üretiminden sağlamaktadır. Tarım ürünü olarak incir ve zeytin çoğunlukla yetiştirilir.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009 - İsmail Öztaban
2004 - İsmail Öztaban
1999 - Hulusi Ulaş
1994 - Hulusi Ulaş
1989 - Hasan Huseyin Ekiz
1984 - Hasan Hüseyin Ekiz
1979 - Hasan Hüseyin Ekiz

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.


Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net
Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt