Ölüm İle İlgili Hadisler

zeberus1234

Yeni Üye
Tepkime
10
Coin
2
Vefat üstüne Hadisler
Ölümle ilgili Hadisler

Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:
Cenaze gördüğünüz zaman kalkınız, sizi geride bırakıncaya değin ayakta bekleyiniz
Amir radıyallahu anh Buhârî

Kim bir mezar kazarsa, Allah ona cennette bir köşk bina eder
Kim bir cenaze yıkarsa, annesinden doğduğu günki gibi tüm günahlarından sıyrılır
Kim bir ölüyü kefenlerse, Allah ona cennet giysilerinden bir kıyafet giydirir
Kim, yaslı bir kimseye taziyette bulunursa, Allah ona takva elbisesi giydirir, ruhlar içinde onun ruhuna da merhamet edilir
Kim, başına bir kötülük gelen kişiyi avunma ederse, Allah ona cennet giysilerinden, dünyada pahası biçilmez iki elbise giydirir
Kim cenazenin peşinde gidip de gömülünceye kadar beklerse, Allah ona üç kırat sevap verir O üç kırattan yalnızca bir tanesine Uhud dağından büyüktür
Kim bir yetimi, ya da bir dulu koruyup gözetirse, Allah onu gölgesinde gölgelendirir ve cennetine girdirir
Câbir radıyallahu anh Taberânî

Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem, bir ölüyü gömdükten sonra şöyle dua etti:
Allahım! Sen onun Rabbisin, onu sen yarattın Onu islâma sen hidâyet ettin Ruhunu bölge da sensin Gizli ve açık hâllerini en iyi bilen sensin Onu affetmen için aracılık etmeye geldik, ne olur onu bağışla!
Ebû Hureyre radıyallahu anh Ebû Dâvud

Ben size kabir ziyaretini yasaklamıştım, artık ziyaret edebilirsiniz Çünkü onlar size âhireti hatırlatır
Büreyde radıyallahu anh Müslim

Ölülerimize sövmeyin, söverseniz dirilerimizi üzersiniz
İbn Abbas radıyallahu anh Nesêî

Vasiyet edecek bir malı bulunan müslümanın, vasiyeti yanında olmaksızın üst üste iki gece geçirmeye hakkı yoktur
İbn Ömer radıyallahu anh Buhârî

insan, yanıbaşında doksan dokuz ölüm olduğu hâlde tanım edilmiştir Bu ölüm tehlikelerini atlatırsa, yaşlı olur ve sonunda ölür
Mutarrif radıyallahu anh Tirmizî

Hiçbiriniz, başına gelen bir zarardan nedeniyle, sakın ölümü dilemesin Mutlaka böyle bir şey yapması gerekiyorsa, şöyle dua etsin:
Allahım! Yaşamak benim için şanslı olduğu sürece beni yaşat Vefat Etmek benim için daha iyi ise, canımı al!
Enes radıyallahu anh Buhârî

Ölülerinize, Lâ ilâhe illallahı önerme edin!
Ebû Saîd radıyallahu anh Müslim

Ölülerinize Yâsin sûresini okuyun!
Mâlik radıyallahu anh Ebû Dâvud

insan iki şeyden dehşet eder: Vefat, fakat vefat mümin için, fitneden, kargaşadan daha iyidir Eksik mal, ancak eksik malın hesabı da az ve basit olur
Mahmud radıyallahu anh Ahmed

Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellemin oğlu ibrahim can çekişiyordu Onu o hâlde görünce, gözleri yaşardı
Ey Allahın Resûlü! Sende mi?diye soran sahabîye şöyle buyurdu:
Bu, bir acınacak şey eseridir Göz yaşarır, kalb hüzünlenir, fakat biz yine de Rabbimizin memnun olacağı şeyi söyleriz,diye cevap verdi
Daha Sonra da: Ey ibrahim! Biz senin ayrılışından nedeniyle fazla üzgünüz,dedi
Enes radıyallahu anh Buhârî

Dünyada ve âhirette lânetli iki ses vardır: Nimet hemen çalgı sesi ve kötülük anındaki inleme sesi
Enes radıyallahu anh Bezzâr

Bir kadına denildi ama:
Kardeşin öldürüldü
Allah ona rahmet etsin! innâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn,diyerek cevapladı
Kocan da öldürüldü,dediler
Eyvah!dedi
Bunun üstüne, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
Kadının kalbinde, kocasının, hiçbir şeyle karşılanamayacak bir yeri vardır
Hamne radıyallahu anha İbn Mâce

Cenazeleri acele götürünüz! Eğer iyi ise, bir an önce yerine ulaştırmış olursunuz, fena ise, bir lahza önce sırtınızdan atıp, rahatlarsınız
Ebû Hureyre radıyallahu anh Buhârî

Kişinin, yaşarken bir para sadaka vermesi, ölürken yüz para sadaka vermesinden daha hayırlıdır
Ebû Saîd radıyallahu anh Ebû Dâvud

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, ben hastayken ziyaretime geldi Vasiyet ettin mi?diye sordu
Evet,dedim
Ne değin vasiyet ettin?
Allah yolunda malımın tümünü
Çocuklarına ne bıraktın?
Onlar iyidirler, ihtiyaçları yoktur
Onda birini vasiyet et!buyurdu
Bunu ben pek eksik buldum, artırmaya çalışıyordum Nihâyet üçte bir,dedim
Üçte bir olur, hatta üçte bir bile çoktur,buyurdu
Saad radıyallahu anh Buhârî

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem ne bir dinar, ne bir dirhem, ne bir esir, ne bir câriye bırakmadı Ondan kalan, bir binek, bir silah ve Allah için verdiği bir tarladan ibarettir
Amr radıyallahu anh Buhârî

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, Kurândan başka bir şey bırakmamıştır
İbn Abbas radıyallahu anh Buhârî

Mümin can çekişirken, rahmet melekleri beyaz bir ipekle gelip, Haydi, sen Allahtan, Allah da senden razı olarak, dürüst Allahın rahmetine ve cennetine, sana kızgın olmayan Rabbe içten çıkıp gier,derler
Bunun üzerine, misk gibi güzel bir koku saçarak çıkar, melekler onu birbirlerine verirler Gök kapılarına el üzerinde getirirler ve derler fakat, Yerden size gelen bu koku ne kadar da serinletici!
Daha Sonra onu, mümin ruhların yanına götürürler Onlar, sizden birinizin gurbette olan yakınına kavuştuğu zaman duyduğu sevinci duyarlar
Yanında gelip sorarlar: Fülan ne yaptı, fülan ne âlemde?
Cevap verirler: Bırakın onu, o dünya zevkine dalmıştı
Gelen ruh: O öldü, size hâlâ gelmedi mi?der
Öyleyse o, Haviye cehennemine götürüldüderler
Kâfir can çekişirken, azap melekleri, ellerinde bir kamçı ile gelirler ve derler ancak:
Haydi, sen Rabbine aleyhinde dargın ve Rabbin de sana karşısında kavgalı olarak, Allahın azabına içten çıkıver
O da, leş kokusundan daha kötü bir koku içinde, Allahın azabına doğru çıkar Sonunda arzın kapısına iletirler
Ne kötü bir koku!diyerek, onu kâfirlerin ruhlarının bulunduğu yere götürürler
Ebû Hureyre radıyallahu anh Nesêî

Kabir, âhiret konaklarının ilkidir Kim orada kurtulursa, artık gerisi kolaydır Kim de orada kurtulamazsa, gerisi ondan daha zordur
Hangi gösterme ile karşılaştımsa, kabri ondan daha dehşet buldum
Hani radıyallahu anh Tirmizî

Eğer siz, lezzetleri değil eden ölümü ansaydınız, bu değin çok konuşmazdınız O lezzetleri yıkanı bolca anın!
Kabir her gün şöyle konuşur:
Ben, gurbet eviyim Ben, içinde yalnız yaşanan bir evim Ben, içinde kurtlar ve zararlı böceklerin bulunduğu evim
inanmış bir kul gömülünce, kabir ona şöyle der:
Merhaba, hoş geldin safa geldin! Sen üzerimde yürüyenlerin en sevimlisiydin işte acilen bana kavuştun Sana yapacağım iyiliği kendi gözünle göreceksin
Sonra o mezar genişler, genişler ve ona cennete bakan bir kapı açılır
Azgın ve kâfir kula gelince, kabir ona şöyle seslenir: Sana ne merhaba, ne güzel geldin, ne safa geldin! Çünkü sen, üzerimde yürüyen en nefret ettiğim kişiydin Hemen bana geldin, sana yapacaklarımı göreceksin
Ondan daha sonra üzerine abanacak, sıkacak, sıkacak kaburgaları birbirine girecek Ona doksandokuz tane büyük yılan sataşacak Onlardan birisi yere üfürse, yerde hiçbir şey bitmez ve dünyada hayat da kalmaz Hesap vermek için dirilinceye değin, onun etinden koparacak, onu sokacaklar
Kabir, ya cennet bahçelerinden bir bahçedir, veya cehennem çukurlarından bir çukurdur
Ebû Saîd radıyallahu anh Rezîn

Seçme Parça *

Üst Alt