We have detected that you are using AdBlock.

Please disable it for this site to continue.

Ölüme görüten sinsi düşman

SoruCevap

Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
0
Çözümler
1
Tepkime
65
Time online
0
Puanları
318
Yaş
36
Coin
256,935
Ölüme görüten sinsi düşman
stresin sağlığımıza etkisi - strese dayalı hastalıklar





Nasıl kan şekerimizin dengede tutulması gerekiyorsa nöropsikolojik yapımızın da dengeli tutulması gerekiyor.

Örneğin stres, dengeyi bozduğunda çeşitli beyin hormonlarıyla -bunlara stres hormonları deniliyor-sinir sistemimizin çalışması dengeleniyor. Buna karşı aşırı uyarı olursa, uyum kapasitesi aşıldığında stres hastalıkları, hatta ölüm ortaya çıkabilir...



Bedenimizde kan şekerinin belli bir denge içerisinde tutulması gerekiyor. Açlık kan şekerinin 80-110 sınırlarının altına veya üstüne çıkmaması için organizma insülin salgılayarak veya çeşitli tepkilerle bu dengeyi korur.

Nasıl kan şekerimizin dengede tutulması gerekiyorsa nöropsikolojik yapımızın da dengesi tutulması gerekiyor. Örneğin stres, dengeyi bozduğunda çeşitli beyin hormonlarıyla -bunlara stres hormonları deniliyor- sinir sistemimizin çalışması dengeleniyor. Buna karşı aşırı uyarı olursa uyum kapasitesi aşıldığında stres hastalıkları hatta ölüm ortaya çıkabilir.

TETİKLEDİĞİ HASTALIKLAR

Stresin tetiklediği hastalıklara psikosomatik hastalılar deniliyor. Astım, alerji, mide ülseri, felçler, beyin kanamaları, tansiyon yüksekliği, kalpdamar hastalıları, romatizma, guatr, kolit, sivilceler, bu grup hastalıklar arasında sayıla gelmektedir.

Hastalıklar kontr ol altına alınabilir mi?

Kişinin stresinin ortadan kalması beyin kimyasının düzelmesi bu hastalıklara giden sürecin durdurulması anlamına gelmektedir. Hekimler günlük pratiklerinde stresin ortadan kalktığı durumlarda sivilcelerin bile daha kısa sürede iyileştiğini belirtmişlerdir.

İlaç str esi önler mi?

Beyin kimyası stres nedeniyle bozulan bu kimseye verilen anti stres bir ilaç beynin organlara olumsuz etkisini durdurabilmektedir. Bugün kalp krizi geçiren insanlara ikinci kalp krizi geçirmemesi amacıyla anti-stres ilaçlar verilmektedir. Bu ilaçların uyuşturucu nitelikte olmayan farmakolojik iyileşme yapan ilaç olması önemlidir.

Doğrudan beyne etkisi

Ağlama, depresif olma, sinirlilik, öfkelilik, sıkıntı, huzursuzluk gibi belirtiler stresin beyin kimyasında doğrudan geliştirdiği hastalık belirtileridir. Zaman baskısı, ekonomik yarışmacılık, "Yapmalıyım, mecburum" gibi zihinsel şartlanmalar beyin kimyasını bozmaktadır. Bunun sonucunda depresyon ve şizofrenik tepkiler ortaya çıkabilir.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt