Genel olarak, yağların kötü bir itibarı vardır, bu nedenle tüm yağların kötü olmadığını hatırlatmak gerekirÜç farklı yağ asidi türü vardır: doymuş, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri Omega6 ve omega3 ailelerinden oluşan çoklu doymamış yağ asitleri iyi yağlar olarak kabul edildikleri için son yıllarda büyük ilgi görüyor Makalemizin devamın da omega 3 yağ ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz
Konu Resmi
Omega3 yağ asitleri inanılmaz derecede önemlidirVücudunuz ve beyniniz için güçlü sağlık yararları vardır Vücudumuz, uygun enzim eksikliğinden dolayı bu yağları üretemediğinden ve büyüme, üreme, görme beyin gelişimi gibi sayısız vücut işlevleri için gerekli olduklarından, onları yemek yoluyla almalıyız Omega6 ve omega3 yağ asitleri bu nedenle topluca esansiyel yağ asitleri olarak adlandırılır Gerekli besin maddeleri, A vitamini, C vitamini, çinko veya esansiyel yağ asitlerinin eksikliği bir takım hastalıklara neden olabilir
Omega6 yağ asitleri hangi gıdalarda bulunur?
Omega6 yağ asidine linoleik asit adı verilir ve mısır, aspir, susam, soya fasulyesi ayçiçek yağı gibi hayvansal ve bitkisel yağlarda bulunur
Omega3 yağ asitleri hangi gıdalarda bulunur?
Diyetlerimizde iki büyük omega3 yağ asidi türü vardır: bitki temelli kaynaklarda bulunanlar ve balık gibi deniz ürünlerinde bulunanlar Diyetimizdeki diğer omega3 yağ asidi türü, uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitleri olarak adlandırılır
Alfalinolenik Asit
Bu bitki esaslı omega3 yeşil, yapraklı sebzeler, keten tohumları, chia tohumu ve kanola, ceviz ve soya yağlarında bulunur
Hangi gıdalar omega3 ü sağlıyor?
Omega 3 ler bazı gıdalarda doğal olarak bulunmakta ve bazı güçlendirilmiş gıdalara eklenmektedir Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli gıdalar yiyerek yeterli miktarda omega3 alabilirsiniz:
Balıklar ve diğer deniz ürünleri (özellikle soğuk suda yağlı balıklar, somon, uskumru, ton balığı, ringa balığı ve sardalya gibi) Fındık ve tohumlar (keten tohumu, chia tohumları ve ceviz gibi)
Bitki yağları (keten tohumu yağı, soya yağı ve kanola yağı gibi)
Güçlendirilmiş gıdalar yoğurt, meyve suları, süt, soya içecekleri ve bebek mamaları gibi
Konu Resmi
Birçok çalışma sağlıklı bir yeme düzeninin parçası olarak yağlı balıkların ve diğer tür deniz ürünlerini tüketmenin , kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olduğunu ve birçok kalp sorunundan korunmanıza yardımcı olduğunu göstermektedir Gıdalardan daha fazla EPA veya DHA alımı, örneğin,trigliserid düzeylerini düşürür Gebelik ve emzirme dönemlerde haftada 8 ila 12 gram balık ve diğer deniz ürünlerinin tüketilmesi bebeğinizin sağlığını iyileştirebilir Bazı araştırmalar,Alzheimer hastalığı,bunama ve bilişsel işlev ile ilgili diğer sorunları geliştirme riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir Ayrıca omega 3 takviyeleri alanlarda görme problemlerinin daha az olduğu gözlemlenmektedir
Kalp hastalığı ve felc dünya çapında önde gelen ölüm nedenleri olmakla birlikte , balık bakımından zengin diyet yiyen toplumlar , en azından kısmen yüksek omega3 tüketimine bağlı olarak bu hastalıkların durumlarını oldukça düşük oranlarda göstermektedir Araştırmalar, omega3 yağ asitlerinin iltihaplanmayı azalttığını ve kalp hastalığı, kanser ve artrit gibi kronik hastalıkların riskini azalttığını gösteriyor Omega3 yağları, kalp sağlığını ve ruh halini iyileştirmek için gösterilen besleyici bir enerji santralidir Gebelik sırasında annelerinden yeterli miktarda omega3 yağ asidi almayan bebekler görme ve sinir problemleri geliştirme riski altındadır Omega3 yağ asit eksikliğinin belirtileri, yorgunluk, zayıf hafıza, kuru cilt, kalp problemleri, ruh hali dalgalanmaları veya depresyon ve zayıf dolaşım içerir
Konu Resmi
Omega3 yağ asitlerinin kardiyovasküler hastalıktaki rolü iyi bilinmektedir Kalp rahatsızlığını önlemeye yardımcı olmanın en iyi yollarından biri doymuş yağda düşük bir diyet yemek ve tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlardan (omega3 yağ asitleri dahil) zengin gıdaları tüketmektir Şeker hastalığı olan kişiler genellikle yüksek trigliserit ve düşük HDL düzeylerine sahiptir Balık yağından elde edilen Omega3 yağ asitleri, trigliseritleri ve apoproteinleri düşürebilir Bazı çalışmalar, omega3 yağ asitlerinin vücuttaki kalsiyum düzeylerini yükselttiği görülmüştür Omega 3 ün aynı zaman da depresyona iyi geldiği söyleniyor Birçok çalışma, reçeteli antidepresanların yanı sıra omega3 yağ asitleri kullanan kişilerin, tek başına antidepresanlar kullananlara kıyasla semptomlarda daha fazla iyileşme sağladığını gösteriyor
Omega 3 aynı zaman da menstrüel ağrıları da gideriyor Omega 3 ün aynı zamanda astım, bipolar bozukluk,şizorfreni, kolon kanseri, meme kanseri İnflamatuar bağırsak sendromu gibi bir çok hastalığı önlediği söylenmektedirOmega3, günümüzde en önemli besin elementleri arasındadır Görüldüğü üzere omega 3 ün genel sağlımız üzerinde bir çok faydası vardır Diyetinizden yeteri kadar omega 3 aldığınız dan emin olun Omega 3 takviyeleri almadan önce de mutlaka hekime danışın Özetle, haftada en az iki kez balık yemeyi unutmayın ve diyetinize omega3 bakımından zengin bitki kaynaklarını (keten tohumları, chia tohumları ve ceviz gibi) düzenli olarak dahil edin
Konu Resmi
Omega3 yağ asitleri inanılmaz derecede önemlidirVücudunuz ve beyniniz için güçlü sağlık yararları vardır Vücudumuz, uygun enzim eksikliğinden dolayı bu yağları üretemediğinden ve büyüme, üreme, görme beyin gelişimi gibi sayısız vücut işlevleri için gerekli olduklarından, onları yemek yoluyla almalıyız Omega6 ve omega3 yağ asitleri bu nedenle topluca esansiyel yağ asitleri olarak adlandırılır Gerekli besin maddeleri, A vitamini, C vitamini, çinko veya esansiyel yağ asitlerinin eksikliği bir takım hastalıklara neden olabilir
Omega6 yağ asitleri hangi gıdalarda bulunur?
Omega6 yağ asidine linoleik asit adı verilir ve mısır, aspir, susam, soya fasulyesi ayçiçek yağı gibi hayvansal ve bitkisel yağlarda bulunur
Omega3 yağ asitleri hangi gıdalarda bulunur?
Diyetlerimizde iki büyük omega3 yağ asidi türü vardır: bitki temelli kaynaklarda bulunanlar ve balık gibi deniz ürünlerinde bulunanlar Diyetimizdeki diğer omega3 yağ asidi türü, uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitleri olarak adlandırılır
Alfalinolenik Asit
Bu bitki esaslı omega3 yeşil, yapraklı sebzeler, keten tohumları, chia tohumu ve kanola, ceviz ve soya yağlarında bulunur
Hangi gıdalar omega3 ü sağlıyor?
Omega 3 ler bazı gıdalarda doğal olarak bulunmakta ve bazı güçlendirilmiş gıdalara eklenmektedir Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli gıdalar yiyerek yeterli miktarda omega3 alabilirsiniz:
Balıklar ve diğer deniz ürünleri (özellikle soğuk suda yağlı balıklar, somon, uskumru, ton balığı, ringa balığı ve sardalya gibi) Fındık ve tohumlar (keten tohumu, chia tohumları ve ceviz gibi)
Bitki yağları (keten tohumu yağı, soya yağı ve kanola yağı gibi)
Güçlendirilmiş gıdalar yoğurt, meyve suları, süt, soya içecekleri ve bebek mamaları gibi
Konu Resmi
Birçok çalışma sağlıklı bir yeme düzeninin parçası olarak yağlı balıkların ve diğer tür deniz ürünlerini tüketmenin , kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olduğunu ve birçok kalp sorunundan korunmanıza yardımcı olduğunu göstermektedir Gıdalardan daha fazla EPA veya DHA alımı, örneğin,trigliserid düzeylerini düşürür Gebelik ve emzirme dönemlerde haftada 8 ila 12 gram balık ve diğer deniz ürünlerinin tüketilmesi bebeğinizin sağlığını iyileştirebilir Bazı araştırmalar,Alzheimer hastalığı,bunama ve bilişsel işlev ile ilgili diğer sorunları geliştirme riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir Ayrıca omega 3 takviyeleri alanlarda görme problemlerinin daha az olduğu gözlemlenmektedir
Kalp hastalığı ve felc dünya çapında önde gelen ölüm nedenleri olmakla birlikte , balık bakımından zengin diyet yiyen toplumlar , en azından kısmen yüksek omega3 tüketimine bağlı olarak bu hastalıkların durumlarını oldukça düşük oranlarda göstermektedir Araştırmalar, omega3 yağ asitlerinin iltihaplanmayı azalttığını ve kalp hastalığı, kanser ve artrit gibi kronik hastalıkların riskini azalttığını gösteriyor Omega3 yağları, kalp sağlığını ve ruh halini iyileştirmek için gösterilen besleyici bir enerji santralidir Gebelik sırasında annelerinden yeterli miktarda omega3 yağ asidi almayan bebekler görme ve sinir problemleri geliştirme riski altındadır Omega3 yağ asit eksikliğinin belirtileri, yorgunluk, zayıf hafıza, kuru cilt, kalp problemleri, ruh hali dalgalanmaları veya depresyon ve zayıf dolaşım içerir
Konu Resmi
Omega3 yağ asitlerinin kardiyovasküler hastalıktaki rolü iyi bilinmektedir Kalp rahatsızlığını önlemeye yardımcı olmanın en iyi yollarından biri doymuş yağda düşük bir diyet yemek ve tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlardan (omega3 yağ asitleri dahil) zengin gıdaları tüketmektir Şeker hastalığı olan kişiler genellikle yüksek trigliserit ve düşük HDL düzeylerine sahiptir Balık yağından elde edilen Omega3 yağ asitleri, trigliseritleri ve apoproteinleri düşürebilir Bazı çalışmalar, omega3 yağ asitlerinin vücuttaki kalsiyum düzeylerini yükselttiği görülmüştür Omega 3 ün aynı zaman da depresyona iyi geldiği söyleniyor Birçok çalışma, reçeteli antidepresanların yanı sıra omega3 yağ asitleri kullanan kişilerin, tek başına antidepresanlar kullananlara kıyasla semptomlarda daha fazla iyileşme sağladığını gösteriyor
Omega 3 aynı zaman da menstrüel ağrıları da gideriyor Omega 3 ün aynı zamanda astım, bipolar bozukluk,şizorfreni, kolon kanseri, meme kanseri İnflamatuar bağırsak sendromu gibi bir çok hastalığı önlediği söylenmektedirOmega3, günümüzde en önemli besin elementleri arasındadır Görüldüğü üzere omega 3 ün genel sağlımız üzerinde bir çok faydası vardır Diyetinizden yeteri kadar omega 3 aldığınız dan emin olun Omega 3 takviyeleri almadan önce de mutlaka hekime danışın Özetle, haftada en az iki kez balık yemeyi unutmayın ve diyetinize omega3 bakımından zengin bitki kaynaklarını (keten tohumları, chia tohumları ve ceviz gibi) düzenli olarak dahil edin