Yağ,yağ asitleri denilen tek bir asit grubuna bağlı karbon ve hidrojenlerden oluşan zincir şeklindeki moleküllerle gliserolün birleşmesiyle oluşur.Yağ asitleri karbon-hidrojen zincirinin uzunluğuna göre kısa,orta,uzun ve çok uzun yağ asitleri olarak dizgilenir.Zincirdeki tüm karbonlar hidrojen ile bağlıysa “doymuş”,tek karbonda 2 hidrojen eksik ise “tekli doymamış”,2 ve daha çok karbon hidrojenle bağlanmaışsa”çoklu doymamış”olarak dizgilenir.Yağ asitlerinin yarısından çoğu doymuşsa o yağ oda sıcaklığında katıdır(sütten ve hayvanın yağ dokusundan elde edilen yağlar).Tekli doymamış ise o yağ oda sıcaklığında sıvıdır.(zeytin ve fındık yağı gibi)
Çoklu doymamış yağ asitleri,omega -3 ve omega-6 diye adlandırılır.İnsan bedeninde sentezlenmezler.Bu yüzden “elzem yağ asidi” olarak adlandırılırlar.
Ana rahminde bebeğin beyninin büyüyüp gelişmesi,görme işlevinin oluşması için her iki gruptaki yağ asitleri gereklidir.Bebek doğduktan sonra da bu gereklilik sürer.Beynin önemli bir bölümü de omega-3 yağ asitlerinden oluşmuştur.Annenin besinler yolu ile aldığı yağ asitlerinin çoğunluğu tekli doymamış yağlar ve omega-6 ve doymuş yağlar oluşturur.Omega-3 alımı maalesef yeterli değildir.
Omega-3 kaynaklarının başında soğuk su balıkları gelmektedir.Balık,denizdeki bitkilerden öncü molekülü olarak diğer omega-3 yağ asitlerini yapıp,yağında depo ederler.Diger omega 3 kaynakları ise semiz otu,yeşil yapraklı sebzeler,kolza bitkisi tohumundan elde edilen kanola yağı ve cevizdir.Yumurta da tavuğun beslenmesine göre işlevsel omega-3 yağ asidi az ya da çok bulunur.Öncü moleküllerden zengin bitki tohumları,yeşillikler ve balık unu gibi maddelerin katıldığı yemlerle beslenen tavukların yumurtalarında omega-3 yağ asidi miktarı artar.Ayrıca omega-3 ilave edilmiş sütler de bulunmaktadır.
Omega-3 neden kullanmalıyız?
Zihinsel fonksiyonların yeterli çalışması
Kalp Hastalıklarına karşı koruyucu olması
İltihabi hastalıkların önlenmesi
Yüksek kan yağlarının düşürülmesi
Kilo vermeye yardımcı olması
Rem uykusunu arttırarak kaliteli uyku sağlaması
Depresyonu önlemesi açısından günlük 1-3 gr omega-3 alınması önerilmektedir.
Çoklu doymamış yağ asitleri,omega -3 ve omega-6 diye adlandırılır.İnsan bedeninde sentezlenmezler.Bu yüzden “elzem yağ asidi” olarak adlandırılırlar.
Ana rahminde bebeğin beyninin büyüyüp gelişmesi,görme işlevinin oluşması için her iki gruptaki yağ asitleri gereklidir.Bebek doğduktan sonra da bu gereklilik sürer.Beynin önemli bir bölümü de omega-3 yağ asitlerinden oluşmuştur.Annenin besinler yolu ile aldığı yağ asitlerinin çoğunluğu tekli doymamış yağlar ve omega-6 ve doymuş yağlar oluşturur.Omega-3 alımı maalesef yeterli değildir.
Omega-3 kaynaklarının başında soğuk su balıkları gelmektedir.Balık,denizdeki bitkilerden öncü molekülü olarak diğer omega-3 yağ asitlerini yapıp,yağında depo ederler.Diger omega 3 kaynakları ise semiz otu,yeşil yapraklı sebzeler,kolza bitkisi tohumundan elde edilen kanola yağı ve cevizdir.Yumurta da tavuğun beslenmesine göre işlevsel omega-3 yağ asidi az ya da çok bulunur.Öncü moleküllerden zengin bitki tohumları,yeşillikler ve balık unu gibi maddelerin katıldığı yemlerle beslenen tavukların yumurtalarında omega-3 yağ asidi miktarı artar.Ayrıca omega-3 ilave edilmiş sütler de bulunmaktadır.
Omega-3 neden kullanmalıyız?
Zihinsel fonksiyonların yeterli çalışması
Kalp Hastalıklarına karşı koruyucu olması
İltihabi hastalıkların önlenmesi
Yüksek kan yağlarının düşürülmesi
Kilo vermeye yardımcı olması
Rem uykusunu arttırarak kaliteli uyku sağlaması
Depresyonu önlemesi açısından günlük 1-3 gr omega-3 alınması önerilmektedir.