Oral hijyen motivasyonu

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
DİŞLERİN BAKIMI NASIL OLMALIDIR?

FIRÇALAMA: Dişler Florlu bir diş macunu ilefırçalanmalıdır.Diş macununun markası,spesifik durumlar olmadıkça,çok kıymetli değildir


Kimi kişisel durumlarda(dişeti çekilmeleri,dişte sıcak soğuk hassasiyetleri gibi)önerilebilecek şahsi diş macunları mevcuttur.

Diş fırçalama sıklığının günde 2 kere (sabah kahvaltıdan sonra!-kalkar kalkmaz değil!! - ve gece yatmadan önce)yapılması kabul edilebilir bir öngörüdür.

Umumide yapılan bir kusur da diş fırçasının şiddetli basınçla dişlere tatbik edilmesidir.Dişteki mine yüzeyinin(ki insan vücudundaki en sert tabakadır,kemikten bile daha serttir!! ) dahi aşınmasına sebep olacak kadar yapılan sert fırçalamalar,genelde sigara içen bireylerde lekeleri çıkartmak için ve daha çok bayanlarda beyaz diş elde etme isteği ile oluşmaktadır.Bu durumlarda diş doktorunun teklifine nazaran diş fırçalama sıklığı değiştirilebilir!!

Diş fırçalarının 3 ayda bir değiştirilmesi de dinamik bir temizleme için gereklidir.

ARAYÜZ PAKLIĞI:Dişlerinizin ara yüzleri için diş ipiveya dişhekiminin tavsiyesine nazaran başka ara yüz araçlarından faydalanınız.

Dişlerimi fırçaladığım halde dişlerim çürüyor denmesinin en büyük nedenlerinden biri diş ipi kullanma alışkanlığı olmamasıdır!!Çünkü diş fırçası dişlerin yalnızca görünür kesimini temizleyebilmektedir ve iki dişin arasında biriken bilhassa karbohidrat(şeker) yüklü yiyecek artıklarının temizlenememesi sebebiyle diş çürükleri başlamaktadır.

Diş ipi dişlerin arasını açıyor üzere yanlış inanışlar da inanılmaması gereken gereksiz haberlerdir.

Dişeti çekilmesi ve kemik kaybı olan birtakım hastaların dişipi noktasına arayüz fırçaları kullanmaları gerekebilir.Gerekli durumlarda diş doktorunuz size bu tavsiyede bulunacaktır.

Dikkatli ve istikrarlı beslenmeye dikkat edilmeli ve münhasıran şeker(karbonhidrat) içeren tatlı,çikolata,biscüvi,cips ve burada saymakla bitmeyecek kadar günümüzde yaygın yiyecek ve bilhassa cola,gazoz üzere asitli ve şekerli içeceklere bir hudut konulmalıdır.

*Diş fırçası bilmedikleri halde dedemin,nenemin ağzında hiç eksik yahut çürük diş yoktu diye etrafınızda kesinlikle duymuşsunuzdur ve bunun en büyük sebebi;onların vaktinde abur cubur şeylerin bu kadar yaygın olmamasıdır

GÖZETICI TEDBIRLER:Dişlerinizi çürüğe karşı daha dayanıklı hale getiren uygulamalardan"florlama" ve "fissür örtücüler" hakkında dişhekiminize danışınız.

TERTIPLI DENETIM:6 ayda bir tertipli olarakdişhekiminiziziyaret etmelisiniz.Ne kadar dikkatli olursanız olun elinizde olmayan sebeplerden ötürü(dişlerin yapısı,şekli,tükrüğün yapısı...) oluşan çürük başlangıçları ve diştaşı birikimine bağlı gingivitis(dişeti iltihabı) üzere teşhisler sizi ileride daha güçlü tedavilerden kurtaracaktır.Gerekirse yalın bir röntgen sinemasıyla ağızda direk gözle görülemeyen başlangıç arayüz çürüklerinin(gizli çürük) teşhisi konacak ve ileride karşılaşılması olası büyük dertler küçük tedbirlerle atlatılabilecektir!!


yıpranmamış yıpranmış

En gerçek diş fırçalama tekniği hangisidir?
Öncelikle fırça 45 aşamalık bir açıyla dişeyaklaştırılmalıdır.

Sürekli dişetinden dişe hakikat fırçalama yapılmalıdır.Yani üst yahut alt çene,ön yahut art kesim,iç yahut dış taraf ayrımı yapmadan üst çenede dişetinden aşağıya gerçek,alt çenede dişetinden yukarı sahih bir süpürme hareketiyle süreç tamamlanır.

Yalnızca dişlerin üst yüzeyleri ileri geri hareketlerle fırçalanabilir.

Dişlerin iç yüzeyleri , mahsusen ön ortamlar dar olduğundan fırça dik olarak sokularak fırçalanmalıdır.

Unutulmamalıdır ki, bakteri plağı ve yiyecek artıklarının ağır olduğu dişlerin art yüzleri, art dişler ve lisan de temizlenmelidir. .

Yapılması gereken farklı bir süreç de diş etlerini de fırçalamaktır. Sonunda dişeti ve diş birleşiminin içinde oluşan plak tabakası elimine edilebilsin!!


Diş İpliği (Diş ipi):

Diş aralarını temizlemede sık kullanılan yararlı bir araçtır. Yanlış tasarrufu diş etine zararlı olmaktadır. Diş tabibinden gerçek tasarrufunu öğrenildikten sonra uygulanmalıdır.

Ara yüz temizleyicileri ne işe yarar?
Diş fırçasının ulaşamadığı ortamlarda dişler arasındaki ve dişetinin altındaki artıkları temizlemek için kullanılır. Bu alışkanlığa sahip değilseniz başlamak için geç kalmış sayılmazsınız.
Dişipi kullanırken şu noktalara dikkat etmelisiniz:

Birinci tasarrufta kolay tasarruf maksadıyla mumlu diş ipleri tercih edilir. Başkaca florlu diş ipleri de tercih edilebilir.

Diş ipi her iki elimizin işaret parmağına dolanarak ve baş parmağımızın yardımıyla kullanılır.

Diş ipini dişlerinizin arasından yavaş hareketlerle ve denetimli olarak geçirin. Dişetini yaralayacak sert ve ani hareketlerden kaçınmalısınız.

Dişin üzerinde ipi, c harfi çizecek formda ileri-geri yukarı-aşağı hareket ettirerek ara yüzü temizleyebilirsiniz.

Dişler çok sert bir tabaka olan mine ile kaplı olmasına karşın yalnızca yanlış bir teknikle uygulayacağınız bir fırçadan bile büyük zarar görebilir. Hem dişin üst kısmında, hem de kökü kaplayan tabakada aşınmalara, dişetlerinde de çekilmelere yol açabilir. Bu durumda dişler çürüğe daha yatkın hale gelir. dişleri aşındıracak kadar büyük bir kuvvetle diş fırçalamaktan kaçınılmalı ve yumuşak hareketlerle fırça oynatılmalıdır.
 
Üst Alt