Ordu'nun neyi meşhurdur?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
58
Yaş
36
Coin
256,936
Akkuş Şeker Fasulyesi: Akkuş ilçesi ve köylerinde yetişen, böbrek şekilli, tombul ve beyaz renkli olan, kendine has tadı, aroması ve kokusu bulunan Akkuş Şeker Fasulyesi zirai ilaç ve suni gübre kullanılmadan doğal olarak yetiştirilir.

Dağ Çileği Reçeli: Ordu'nun yüksek kesimlerinde yetişen, kendisine has kokusu ve lezzeti olan, bir kişinin uzun uğraşlar sonucu günlük en fazla bir kilo toplayabildiği "dağ çileği"nden yapılan bir reçel türü.

Kabataş Helvası: Ev yapımı armut ya da elma pekmezinin koyu bir kıvama gelinceye değin 2 saat kaynatılması, üzerine sarartılmış şeker şerbeti eklenip 2 saat daha sakız kıvamına gelinceye kadar pişirilmesi, soğutulan karışıma yumurta akı ilave edilip 2 saat daha pişirilmesi, kavrulmuş buğday unu ilave edilmesi ve sıcak haldeyken son olarak ceviz içlerinin de eklenmesiyle hazır hale gelen kahverengi renkli bir helva türü.

Ordu Fındığı: Türkiye fındık üretiminin yüzde 35'ini, dünya fındık üretiminin de yüzde 25'ini Ordu ili karşılar.

Ordu Galdirik Kavurması: Ordu'da ilkbahar ve yaz aylarında yetişen yabani bir bitki olan kaldirik bitkisinin saplarından yapılan bir kavurma türü.

Ordu Kivisi: Türkiye kivi üretiminin yaklaşık 5'te birinin yapıldığı Ordu'da Actinidia deliciosa Ferg. meyve türüne ait Hayward çeşidinden üretilen, meyve kabuğu yeşilimsi-kahverengi, sık, ince ve yumuşak tüylü, meyve eti zümrüt yeşili renkte ve yarı saydam olan, tadı orta şekerli ve bol sulu olup diğer bölgelerde üretilen kivilerden farklı olarak kendine has bir aroması bulunan, kalitesi ve depolamaya dayanıklılığı yüksek bir kivi türü.

Ordu Melocan (Diken ucu) Kavurması: Ordu'da "melocan" olarak adlandırılan diken ucu bitkisinden yapılan bir kavurma türü.

Ordu Perşembe Ceviz Helvası: Uzun yıllardan beri Ordu'nun Perşembe ilçesinde bakır kazanlarda şeker ve suyun 2 saat kaynatılarak şurup haline getirilmesi, üzerine ceviz içi eklenmesi ve soğumaya bırakılması, ılımaya başladığında çöven ekstraktı eklenip karıştırılmasıyla üretilen beyaz renkli bir helva türü.

Ordu Sakarca Kayganası: Yöreye özgü olan ve doğal ortamda yetişen sakarca otunun bol yağda mısır unuyla harmanlanıp kızartılmasıyla yapılan bir yemek türü.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.
Ordu Tostu
Ordu Tostu: Buğday unu ve yaş maya kullanılarak tost için yapılmış ve bir gün dinlendirilmiş dikdörtgen şekilli büyük bir ekmeğin iki diliminin arasına antrkot eti, sucuk içi baharatı, sarımsak ve tuzun belli oranda karıştırılıp kıyma makinasında çekilmesi ve kurutulması ile elde edilen ve sucuğun sürülebilir bir türü olan ezme sucuğun ince bir katman halinde sürülmesi, isteğe göre kaşar peyniri konulması ve üzerine tereyağı sürülüp tost makinasında kızartılmasıyla yapılan ve dilimlenerek servis edilen büyük bir tost türü.

Ordu Yayla Pancarı Turşusu (Dürme Turşusu): Ordu Yayla Pancarı Turşusu, çok eski yıllardan beri Ordu ilinin Kabadüz ilçesi yayla ve obalarında yetişen "dürme" veya "pancar" olarak adlandırılan küçük ve sıkı başlı, gevrek dokulu ve beyaz renkli lahanalardan yapılan Ordu iline özgü bir turşudur.

Ünye Beyaz Bentoniti (doğal taş): Dünya'da beyaz bentonitte en büyük rezerv Türkiye'de, Türkiye'de de en büyük rezerv Ünye ve Fatsa ilçelerindedir.

Ünye Taşı: Ünye taşı doğal olarak kırmızı, sarı, beyaz ve gri renkli ve ısı yalıtım özelliğine sahip olan peyzaj ve iç dekorasyon amaçlı kullanılan bir taş türüdür.

Yason Burnu ve Kilisesi: Perşembe ilçesinin 15 km batısında olan Yason Burnu Yarımadası ve üzerindeki kilise 1. derece arkeolojik, 2. derece de doğal SİT alanıdır.
 

Similar threads

  • Soru
Orduʼnun İlçelerini Sayar Mısın? Ordu ilinin ilçeleri hakkında bilgi almak isteyenler için bu yazı idealdir. Ordu, Karadeniz Bölgesi’nde yer alan bir ilimizdir. Ordu ilinin toplamda 19 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler arasında en büyük ilçe Altınordu’dur. Ordu ilinin diğer ilçeleri ise Ünye...
Cevaplar
0
Görüntüleme
26
  • Soru
Ordu nedir? Ordu ne demek? sorusu, Türkçe dilinde sıklıkla sorulan bir sorudur. Ordu, askeri güç anlamına gelir. Bir ülkenin savunması ve güvenliği için oluşturulan askeri birimlerin tümüne verilen isimdir. Ordu, kara, deniz ve hava kuvvetleri olmak üzere üç farklı bölümden oluşur. Ordu, askeri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
21
  • Soru
Ordu İli Ne Zaman Kuruldu? Ordu ili, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde yer alan bir ildir. İl, Ordu ili tarihçesi açısından oldukça zengindir. Ordu ili, tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Ordu ili kuruluş tarihi 19. yüzyıla dayanmaktadır. Bu dönemde Osmanlı İmparatorluğu’nun bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
24
  • Soru
Kestane hangi ilde meşhurdur? Türkiye’nin doğu ve batı bölgelerinde yetişen kestane ağaçlarıyla ünlüdür. Özellikle Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerinde kestane üretimi yaygındır. Trabzon, Giresun, Ordu gibi iller kestane üretiminde öncüdür. Bu iller aynı zamanda kestane tüketimi açısından da...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Fatsaʼnın İsmi Nereden Gelmiştir? Fatsa’nın ismi, Ordu ilinin sahil ilçesinin tarihi kökenlerinden gelmektedir. İlçenin adının kökeni, Osmanlı dönemindeki Fatsa Kalesi’ne dayanmaktadır. Fatsa, Karadeniz’e kıyısı olan bir ilçe olarak, tarihi ve stratejik öneme sahiptir. İlçenin adı, Fatsa...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
Üst Alt