Modoratör
Tanınmış Üye
Orjinal bal neden şekerlenir?
Balın erken sağımı, peteklerin sırlanmadan alınması ve balın açıkta bırakılması şekerlenmeye sebep olurlar. Şekerlenme süresi ısı ve havada ki nem oranıyla ilgilidir. 10-18 derecede saklanan ballar çabuk şekerlenir. 10 derecenin altında daha geç şekerlenir.Hakiki bal kristalleşir mi?
Hakiki bal kristalleşir mi?Gerçek olan bal kristalize olmaktadır. Bu nedenle de kristalleşmiş olan balın tüketilmesinde hiçbir sıkıntı olmamaktadır. Bu balı katı hali ile tüketmek mümkün olmaktadır. Kristalleşmiş olan bal tekrar sıvı hale getirilerek tüketilmektedir.
Bal sıcakta şekerlenir mi?
Gerçek bal, soğuk ortamlarda şekerlenir; sahte bal şekerlenmez. Gerçek balın çok özel, esans gibi hafif bir kokusu vardır.Doğal bal şekerlenir mi?
Doğal bal şekerlenir mi?Doğal ortamı olan kovandan çıkan bal kovanda bulunan koruyucu madde ve ideal şartlardan uzaklaşmış olmaktadır. Yıllardır bilinenin aksine balın şekerlenmesi doğal olmadığı anlamına gelmemektedir. Tam tersine doğal olan balda şekerlenme daha çok görülmektedir.
Balın doğallığı nasıl anlaşılır?
Gerçek bal kaşıkla alındığı zaman kesintisiz akar. Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağı kıvamına gelmesinin balın hakiki olduğunu gösterir. Soğuk havada donma yapmaz ise bal sahtedir. Zeytinyağının donması gibi kavanozun alt kısımları donma yapar ise hakiki baldır.Ham bal neden kristalleşir?
Ham bal neden kristalleşir?Donan bal sahte bal değildir… Kristalizasyon; balda bulunan glikoz şekerinin zamanla doyma noktasına ulaşarak dibe çökmesi olayıdır. Çiçek balları zamanla mutlaka kristalize olur. Kristalleşmenin hızı baldaki glikoz, fruktoz oranına ve su miktarına bağlıdır. Balda fruktoz miktarı genel olarak glikozdan fazladır.
Bal donarsa ne olur?
Kristalize olan bal, besleyici özelliğinden ve lezzetinden hiçbir şey kaybetmez. Bizde ise donan bala şeker benzetmesi yapılır ama değildir. Hakiki, doğal ham çiçek balı donar, şekerlenir ve kristalize olur. Bu balda doğal bir olaydır.” açıklamasında bulundu.Gerçek bal nasıl Anlaşilir?
Gerçek bal nasıl Anlaşilir?Gerçek bal nasıl anlaşılır: Hakiki balla sahte balı ayırt etme yöntemleri
- Akışkanlık testi: Balı akıttığınızda sürekli uzuyorsa gerçek, kesik kesik akıyorsa sahtedir.
- Su testi: Bir bardak suya bir çay kaşığı bal ekleyin.
- Soğuk hava testi: Bal soğuk havada donuyorsa gerçek, donmuyorsa sahtedir.