Ortodonti hakkında merak edilen sorular

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
52
Yaş
36
Coin
256,936
Ortodontist / Ortodonti eksperi kimdir?
Ortodonti mütehassısı, diş hekimliği eğitiminin akabinde üniversitelerin ilgili kürsülerinde doktora çalışması yapan insana denir. Diş hekimliği eğitimi 5 yıldır. Bunun akabinde 4-6 sene arasında doktora eğitimi yapılır, bu vade içerisinde pratik ve teorik olarak ortodonti eğitimi ve hasta başında tatbikler yapılır.

Ortodonti hangi yaşta yapılır?
Ortodonti için ülkü tedavi yaşı, büyüme-gelişmenin devam ettiği yaşlar olan 8-14 arasıdır. Bununla birlikte her yaşta uygulanabilecek tedavi seçenekleri mevcuttur. Ortognatik cerrahi tedavi ise 18 yaşından sonra yapılır. Çocuklarda iskeletsel ve fonksiyonel bozukluk varsa, tedavi için beklenmemelidir. Bunun kararı büsbütün bozukluğun şiddetine bağlıdır ve tedavi kararını yalnızca ortodonti eksperi vermelidir.

Ortodontik meseleler neden kaynaklanır?
Diş bozuklukları, kalıtımsal sebeplerden yahut diş çürükleri, erken diş çekimleri, bed alışkanlıklar (parmak emme vb) vb üzere meselelerden kaynaklanır.

Süt dişlerinin çürümesi ve erken kaybı çapraşıklığa yol açar mı?
Süt dişleri, konumlarına gelecek daimi dişler için matrix vazifesi görürler. Hem kemiğin genişlemesi, hem de daimi dişlerin sığması açısından süt dişlerinin korunması çok değerlidir. Süt dişlerine muvakkat diş gözüyle bakılmaması ve çürüklerinin bir pedodonti bilirkişisi tarafından tedavi edilmesi gereklidir.

Kapanış bozukluğu olduğu nasıl anlaşılır?
Dişler kapatıldığında üst-alt tarafta açıklık varsa, üst çene alttan daha darsa, dişler arasında boşluklar varsa, alt ya da üst çene başkasından çok ziyade önde ya da gerideyse ortodonti kompetanı tarafından muayene olmanız gerekmektedir.

Dişlerimde çapraşıklık ve kapanış bozukluğu var.
Estetik imajımın yalnızca protezle düzeltilmesi makul yönetici?

Diş yamukluğunun kaplamalarla düzeltilmesi, göz şaşılığının, gözü çıkartarak takma göz takılmasıyla düzeltilmesine benzetilebilir. Diş bütünlüğünün bozulduğu protetik süreçlerin geri dönüşünün olmaması, bu tedavinin ortodontik tedaviye nazaran dezavantajıdır.

Süt dişlerinin arasında aralıkların olması alışılagelmiş midir?
Süt dişlerindeki aralıklar, alanlarına gelecek olan daimi dişler için mekan sağlarlar. Daimi dişler, süt dişlerine nazaran daha büyük oldukları için bu boşlukları doldururlar. Süt dişlenme safhasında çapraşıklık varsa bu, ileride oluşabilecek yamuklukların habercisi olarak görülmelidir.

Ortodontiste birinci gelişte ne olacak?
Birinci randevuda tedavi süreci hakkında malumatlar verilir ve röntgen ve alçı modeller alınarak tedavi planlaması yapılmak üzere saklanır. Ortodonti ekibi tarafından tedavi planı yapuılan hastalar sair seanslara randevu verilerek diş telleri takılır.

Erişkinler ortodontik tedavi görebilir mi?
Ortodontik tedavi her yaşta yapılabilir. Her yaşa nazaran uygulanabilen tedavi usulleri ve tedavi gayeleri vardır. Erişkin hastalarda çoklukla porselen braketler ve lingual teknik kullanılır. Mütenasip durumlarda diş telleri alanına takıp çıkartılabilir şeffaf plaklarla (Ortho clear- Invisalign) ile tedavi yapılabilir.

Görünmeyen ortodontik teller var mıdır?
Orthoclear ve Invisalign, görünmeyen diş telleri olarak da anılırlar. Lingual tekniğin, Incognito olarak da bilinen daha ileri teknikle yapılan tatbikleri da vardır. Asrî ortodontik teknikler sayesinde

Destekleyici ortodonti nedir?
Destekleyici ortodonti, protetik tedavi ya da diş eti tedavisi öncesinde yapılan ortodontik tedavidir. Bu tedavi sayesinde kaplamalar yapılmadan evvel, eğilmiş dişler düzeltilir ve köprülerin daha stabil olması sağlanır. Diş eti tedavisinden evvel yapılan ortodontik tedavi sayesinde de hastalar diş temizliklerini daha kolay yapabilirler. Düzgün sıralı dişler, yiyecek artıklarının kolay temizlenmesi açısından, diş eti hastalıklarına yakalanma riskini de azaltır.

Diş telleri takılırken ağrı olur mu?
Diş telleri takılırken ağrılı ya da anestezi gerektiren bir süreç yapılmamaktadır. Diş telleri dişlerin üzerine hususî yapıştırıcılar ile yapıştırılır. Diş telleri, tedavinin birinci bir kaç günü damaklara ve diş etlerine rahatsızlık verebilir ve hafif ağrıya sebep olabilir. Birinci bir kaç günlük alışma devresinden sonra diş telleri acilen çabucak hissedilmez duruma gelir.

Tedavi sırasında nelere dikkat edilmeli?
Diş telleri hakkında en çok dikkat edilmesi gereken nokta diş temizliğidir. Diş çürüklerinin oluşmaması için gereken hijyen eğitimini ortodontistiniz verecektir. Bunun dışında sert ve yapışkan azıklar braketlere zarar verebilir.

Diş çekimi gerekli mi?
Diş çapraşıklığının çok ziyade olduğu durumlarda ortodontik maksatla diş çekimi gerekebilir. Diş çekimi ile kazanılan boşluklar, yamuk dişlerin düzeltilmesi için kullanılır, artan boşluklar da, art dişlerin ön tarafa getirilmesi ile külliyen kapatılır. Tedavi ahir ağızda her hangi bir boşluk kalmaz. Yerküre umumunda ortodontik tedavi hedefli çekim nispeti % 35-40 arasında değişmektedir.

Hangi sıklıkla randevulara geleceğim?
Tedavi sırasında rutin denetim aralığı 4-6 hafta arasındadır. Braket kırılması, batma vb durumlarda daha sık aralıklarla randevu gerekebilir.

Kullanılan diş tellerinin kaç çeşidi var?
Sabit diş tellerinin iki ana çeşidi vardır. Bunlar metal braketler ve porselen tellerdir. Metal braketlerde diş telleri daha ziyade görünmektedir gelgelelim paklığı ve korunması daha kolaydır. porselen tellerde ise acilen hemen hiç görünmeden tedavi olmak mümkündür. Son yıllarda lingual ortodonti denen içten takılan görünmeyen diş telleri uygulanmaya başlanmıştır.

Ortodontik tedavi pahalı mıdır?
Ortodontik tedavi yaklaşık olarak 18-24 ay kadar sürebilir. Bu tedavi sonrasında ekseriyetle 24 ay kadar daha hasta takibine devam edilir. Tedavi maliyetinin içerisinde, kullanılan gereçler, her seansta mütehassıs tabip muayenesinin de dahil olduğu düşünülürse bu tedavi için pahalı tanımlaması yapmak zordur.

Ortodontik tedavi yapılmazsa neler olabilir?
Diş çapraşıklıkları ve iskeletsel düzensizlikler, estetik problemlerin yanında, çiğneme dertleri, çene eklemi ağrıları ve kilitlenmeler, konuşma sorunları, diş çürükleri ve dişeti iltihaplarına sebep olabilir. Ortodontik tedavi ahir tüm bu sorunlara yönelik tedbirler alınır.

Ortognatik cerrahi nedir?
İleri iskeletsel bozukluklarda yalnızca diş telleri yararlı olmaz. Şayet alt ve üst çene çok önde, artta ya da yanda konumlanmışsa, diş tellerinin yanı sıra, cerrahi müdahale ile iskeleti de düzeltmek gerekmektedir. Bu tedaviyi ortodonti eksperi düzenler, cerrahiyi ise konusunda deneyimli plastik cerrah ya da çene cerrahı yapar.

Diş röntgeni zararlı mıdır?
Her türlü ilacın ve röntgenin az da olsa yan tesiri ve zararı vardır. Tüm tedavilerde, hekim yarar ve zarar hesabı yapar ve gerekli tatbikleri yapar. Elbette ki röngen ışınları zararlıdır lakin günümüz teknolojisinde, diş röntgenlerinin dozu, başka radyasyon kaynaklarına nazaran epey azdır. Mikrodalga fırınlar, televizyonlar, cep telefonları ve velev fön makinaları, önemli nispette elektromanyetik radyasyon yayarlar ve denetimsiz olarak kullanılırlar. Diş röntgeni çekilirken ise doktorunuz size kurşun önlük giydirecektir.
 

Similar threads

  • Soru
1) Ortodonti Nedir? Ortodonti, dişhekimliğinin diş ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen bilirkişilik koludur. Latince'de düz manasına gelen "ortos" ve diş mealine gelen "dontos" sözlerinden köken alan bir sözdür. Doğumdan itibaren evladın büyüme ve gelişimi incelenmekte...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Ortodonti dişler ve yüzdeki düzensizliklerin teşhisini, tedavisini ve önlenmesini üstlenen bir diş hekimliği dalıdır. Bu problemler maloklüzyon olarak adlandırılır. Maloklüzyonun anlamı kötü kapanıştır. Dişlerin ve çenelerin kötü pozisyonlarını aygıtlar ve teller kullanarak güzel bir yüz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Ortodonti, diş ve çene bozukluklarının teşhis edilmesi, önlenmesi ve düzeltilmesi ile ilgilenen bir diş hekimliği dalıdır. Ortodontik tedavi her yaş grubunda yapılabilen bir tedavi şeklidir. Çocuklarda ortodontik muayeneye 6 yaş civarında başlanmalıdır. Bu yaşlarda teşhis edilebilen çene...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
1. Çocuğumu ilk ortodontik muayeneye kaç yaşında götürmeliyim? Çocukların ilk ortodontik muayenesinin 6-7 yaşlarında, daimi dişlerin sürmeye başlamasıyla birlikte yapılmasında fayda vardır. Bu dönemde yapılan ortodontik muayene ile çenelerin büyüme gelişimi ve sürmekte olan daimi dişler ile...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Ortodontist / Ortodonti uzmanı kimdir? Ortodonti uzmanı, diş hekimliği eğitiminin ardından üniversitelerin ilgili kürsülerinde doktora çalışması yapan kişiye denir. Diş hekimliği eğitimi 5 yıldır. Dişhekimliği eğitiminden sonra 4-6 yıl arasında doktora/uzmanlık eğitimi yapılır. Bu süre...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
Üst Alt