Ortodontik tedaviler ile ilgili sıkça sorulan sorular

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Ortodontik Tedaviye Ne Hengam Başlanmalı?

Evlatların birinci ortodontik muayene yaşları 7–8 yaş civarında olmalıdır. Bu muayene çocuktaki mevcut yahut muhtemel ortodontik bozuklukların erken teşhisine imkan tanır. Önleyici ve Durdurucu Ortodontik Tatbikler ile ileride oluşabilecek önemli meseleler önlenir.
Daha erken periyotlarda velilerin evlatlarının diş gelişimini takip etmeleri ve evlat diş hekimliği hizmetlerini almaları kafidir. Çocuklarda süt dişlerinin arasında bulunan boşluklar sıradan gelişimin göstergesidir. Ama süt dişleri arasında hiç boşluk bulunmaması yahut süt dişlerinde çapraşıklık (çarpıklık) ortodontik bozukluğun habercisidir. Bu üzere hallerde daha erken yaşlarda da ortodontik muayene gerekebilir. Birçok kere ortodontist çok erken yaşlarda tedaviye başlamayacak, ama evladın büyüme -gelişimini takip ederek en iyi devirde müdahale edecektir.

Ortodontik Tedavi Her Yaşta Yapılır mı?

Evet, sanılanın tersine ortodontik tedavi her yaşta yapılabilir. Her yaşa yönelik değişik ortodontik tedavi çeşitleri vardır. Ancak her vakit erken teşhis ve tedavi ile daha kolay, daha süratli ve daha ekonomik tahliller elde edilir.
- Dişsel düzeltmeler her yaşta yapılabilir ve tedaviye geç kalınması kelam konusu değildir.
- İskeletsel yani kemik yapılardaki sorunlarda , tedavinin büyüme gelişim devrinde yapılması çok kıymetlidir. Bu devir kızlarda 11-15, erkeklerde 13-17 yaşlar civarındadır. Bu devirde hastalara ağız içi yahut ağızdışı aygıtlar uygulanarak büyüme gelişim sıradana döndürülür ve önemli problemler önlenmiş olur.
- İskeletsel yani kemik yapılardaki sorunlarda ortodontiste başvurmakta geç kalınırsa, ortognatik cerrahi denen ortodonti ve cerrahi süreçlerin bir arada uygulandığı daha güçlükle,uzun ve maliyetli bir tedavi gerekir. Ancak tekrar de sorun kesin olarak tedavi edilebilmektedir.

Ortodontik Bozukluklar Neden Oluşur?

- Süt dişlerindeki çürüklerin tedavi edilmemesi, devrinden evvel çekilen süt dişleri için taraf tutucu yapılmaması.
- Genetik faktörler: Ebeveynlerdeki diş eksiklikleri, çene darlıkları ve çapraşıklık meseleleri , alt çene ileriliği vb. kimi anomaliler kalıtımsal olarak evlada geçebilmektedir. Ailede ortodontik anomali var ise; evlat süt dişlenme devrinden itibaren ortodontist denetimi altında olmalıdır.
- Kulak-burun-boğaz meseleleri.
- Beğenilmeyen alışkanlıklar: Parmak emme, uzun müddet yalancı emzik yahut biberon kullanma, dil-dudak-yanak emme, kalem ısırma vb.
- Kas bozuklukları

Ortodontik Tedavi Neden Gereklidir?

- Isırma, çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının düzeltilmesi için.
- Dişlerdeki çarpıklıklar fırçalamayı zorlaştırarak bakteri tutulumunu artırır. Ortodontik tedaviyle dişler düzgün sıralanarak her yer fırçalanabilir hale gelir, böylelikle dişeti illetleri ve çürük oluşumu önlenir.
- Çenelerin yanlış kapanışı, her çiğneme ve ısırma hareketinde çene ekleminde travmaya neden olur. Ortodontik tedaviyle çeneler arasında sahih kapanış münasebetleri sağlanarak çene eklemi illetlerinin oluşumu önlenir.
- Yeterli bir yüz estetiği ve hoş bir gülümseme sağlanır.

Ortodontik Tedavi Maliyetleri Nasıldır?

Ortodontik tedavilerin maliyetleri ortodontik sorunun çeşidine ,tedavi biçimi ve mühletine nazaran değişkenlik göstermektedir. Fiyatlandırma ortodontik tedavinin tüm safhalarını içermektedir.
 
Üst Alt