Oruc Kotuluklerden Korur

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
57
Coin
256,936
Oruc Kotuluklerden Korur
Oruc Kotuluklerden Koruyucu
Oruc Kotuluklerden Korurmu?

Kur'anı Kerimde orucun farz kılındığını bildiren ayetin sonundaki ta ki korunasınızifadesi orucun hikmetine dikkatimizi cekmektedir

Allah Teala, her derde bir deva, her hastalığa bir ilac verdiği gibi kotuluklere karşı da korunma vasıtaları vermiştir İşte orucun bir ozelliği de bizi kotuluklerden koruyan bir ibadet oluşudur

Nitekim Peygamberimiz orucun bu ozelliğini hepimizin kolayca anlayabileceği şekilde guzel bir benzetme ile acıklayarak şoyle buyurmuştur:

Oruc bir kalkandır, o halde oruclu kotu soz soylemesin Kendisi ile cekişip kavga etmek isteyen kimseye iki defa, ben orucluyumdesin24

Bilindiği gibi kalkan, savaşlarda kişiyi duşmanın kılıcından koruyan bir vasıta idi Kalkan, sahibini duşmandan koruduğu gibi oruc da aynı şekilde kişiyi kotuluklerden ve gunah işlemekten korur Oruclu, kotuluğu başlatan kişi olmayacağı gibi, kendisine fena soz soyleyen ve kavga etmek isteyenlerin bu davranışlarına karşılık: Ben orucluyum, ben orucluyumdiyerek nefsine hakim olacak ve kendisini kavganın icine cekmek isteyenlere uymayacaktır Boylece oruc, bir kalkan gibi kişiyi kotuluklerden korumuş olacaktır

Oruc, kişiyi sadece kotuluklerden korumakla kalmayacak, onu cehennem ateşinden de koruyacaktır Cunku, insanı cehenneme surukleyen kotuluklerdir, bunlardan uzaklaşan cehennemden de uzaklaşmış demektir

Her kotuluğun başı, Allah'ı unutmak ve sorumluluk duygusunu kaybetmektir Halbuki oruc, bize daima Allah'ı hatırlatır, sorumluluk duygusunu geliştirir Bir ay boyunca devam eden bu manevi eğitim sonucu Allah korkusu kalblere iyice yerleşir,bunun olumlu tesiri ile de insan davranışlarını kontrol altına alarak her turlu kotulukten uzaklaşmış olur

Üst Alt