Oruç tutarken nasıl beslenmeliyiz?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Sıhhat sorunu olmayan ve oruç tutan bireylerin günlük güç, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral gereksinimlerini sahur, iftar ve ara öğünlerle karşılamaları gerekir. Oruç tutarken günlük beslenme sistemi ve öğün sayıları değişir. Bu periyotta de kilonuza dikkat etmek için yapılacaklar arasında:

-En değerlisi kesinlikle sahura kalkmak.

Uzun vadeli açlık durumu olacağı için kan şekeri düşer. Kan şekerini dengeleyebilmek için sahur atlanmamalıdır. Geceden bir şeyler atıştırıp niyet etmek oruç tutarken yapılan en büyük yanlıştır. Sahurda tok tutacak ve kan şekeri istikrarını koruyacak besinler tercih edilmelidir. Yağlı ve şekerli besinler tüketilmemelidir. Haşlanmış yumurta, kepekli/ tam tahıllı/çavdar ekmek, süt, ceviz, fındık, badem tüketilebilir.

-İftarda ise boş mideye bir anda yüklenilmemelidir.

Bunun için oruç açıldıktan sonra çorbayla başlayıp 5 dk ara verdikten sonra ana yemeğe geçilmelidir. Bu arada salata tüketilebilir.

Kızartmalardan, hamur işlerinden, ölçüsüz şeker ve yağ içeren besinlerden, çok tuzlu yahut baharatlı yemeklerden, hazımsızlık, mide yanması üzere meselelerden koruyacak ayrıyeten kilo denetimi sağlayacaktır.

-Metabolizmanın yavaşlamaması için iftarla sahur arasına ara öğün eklenmelidir.

Yatmadan 2 saat evvel yapılacak bu ara öğünde meyve yanına 1 su bardağı süt, yoğurt ya da kefir tercih edebilirsiniz. İftar sofralarının vazgeçilmezi olan tatlı tercihinin ise iftardan 1-2 saat sonra, daha çok sütlü tatlılardan ya da 2-3 top dondurmadan yana yapılması daha münasebetli olacaktır.

-Sıvı tüketimi çok kıymetlidir.

Havaların ısınmasıyla birlikte likit kaybı da artacağı için iftardan sahura kadar 2-2,5 litre su tüketilmelidir.

-Fiziksel aktivite artırılmalıdır.

Bu periyotta yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak, kilo alışını engellemek için iftardan ortalama 1 saat sonra yapılacak egzersiz ramazan ayında da formunuzu himayenize destek olacaktır.
 

Similar threads

  • Soru
Sıhhat sorunu olmayan ve oruç tutan bireylerin günlük güç, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral gereksinimlerini sahur, iftar ve ara öğünlerle karşılamaları gerekir. Oruç tutarken günlük beslenme sistemi ve öğün sayıları değişir. Bu periyotta de kilonuza dikkat etmek için yapılacaklar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Metobolizmanın Tuzağına Düşmeyin! Toplumsal hayatımızda kıymetli bir mahal tutan Ramazan ayında bireylerin günlük beslenme biçimi ve öğün sayılarında kıymetli değişiklikler olmaktadır. Tüm gün açlığın ahir gelen varlıklı iftar sofralarında münhasıran hamur işleri, tatlılar, al et, pilav...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Ramazan ayında beslenme sisteminin değişmesi, 24 saat içinde tüketilen öğün ölçüsünün azalması, oruç tutma vaktinin çok uzun olması üzere nedenlerden ötürü ağız ve diş bakımına her zamankinden daha ziyade ihtimam göstermek gerekiyor. Günlük periyodumuzdaki sabah akşam diş fırçalama...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Ramazan ayında, açlık süresinin uzun olması ve besin alımının az öğünler şeklinde fakat yüklü alınması, vücudu çok da alışık olmadığı bir beslenme düzeninin içine sokar. Bu uzun periyotlu açlığın sonucunda da tercih edilen yiyecekler değişebiliyor. Daha çok yüksek kalorili, tatlı ağırlıklı ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Ramazan ayının gelişiyle birlikte oruç tutanların günlük beslenme formu birdenbire değişir. Umumide 3-6 öğünden ibaret olan günlük beslenme 2 öğüne düşerken münhasıran al et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı ve börek tüketimi artar. Buna karşılık meyve, zerzevat ve beyaz et tüketimi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
Üst Alt