Oruc tutmak vucuda zarar verir mi?

SoruCevap

Üye
Tepkime
62
Coin
256,936
Oruc tutmak vucuda zarar verir mi?
Oruc tutmak vucuda zararlımıdır
Oruc tutmanın vucuda zararı olurmu

CEVAP
Hayır; cunku Allahu teala, zararlı olan bir şeyi emretmez Tıp uzmanları diyor ki:
Oruclu kimselerde adrenalin ve kortizon hormonları kana daha kolaylıkla karışmaktadır Bu hormonlar, tesirlerini kanserli hucreler uzerinde de gostermektedir Boylece bu hormonlar kansere karşı bir ceşit kalkan rolunu oynamakta, yani kanser hucrelerinin coğalmasını onlemektedir Oruc tutan bunye, adeta bakıma girer, ic organları saran yağlar erir, vucudun zindeliği artar, direnme gucu kazanır, mide, bobrek, şeker, kalb ve karaciğer hastalıklarına karşı mukavemeti artar

Karaciğer, oruclu iken, 35 saat istirahat eder, gıda depolama işine bir muddet ara vermiş olur Bu arada, korunma sistemini guclendirici globulinleri hazırlar Midedeki kaslar ve salgı ifraz eden hucreler, oruc muddetince birkac saat dinlenir Kan hacmi de azaldığı icin tansiyon duşerek kalb rahatlar

Gıda artıkları iyi yakılmayınca, damarları yıpratır Yakılmayan yağlar, damarları daraltır, damar sertliği denilen rahatsızlığa sebep olur Akşama doğru vucutta gıda hemen hic kalmaz Yani butun gıdalar yakılmış olur Bu bakımdan bazı hastalıklara, bilhassa damar sertliği olanlara oruc tutmak iyi gelmektedir Oruc iken vucudun diğer organlarında da dinlenme olur Az yemek ve oruc tutmak vucudun sıhhati icin onemlidir Zekat, malın kiridir Zekat veren, malını kirden koruduğu gibi, oruc tutan da vucudun zekatını odemiş, hastalıklardan onu korumuş olur Peygamber efendimiz, (Her şeyin bir zekatı vardır Vucudun zekatı ise oructur) buyurmuştur (İbni Mace)

Orucun faydaları coktur Bir hadisi şerif meali de şoyledir:
(Oruc ic organları inceltir Eti eritir ve Cehennem ateşinden uzaklaştırır Gozlerin gormediği, kulakların işitmediği ve hic kimsenin hatırına, hayaline gelmeyen Allahu tealanın nimetleri ancak oruc tutana nasip olur) Taberani

Orucun sevabı diğer ibadetlere gore daha fazladır Hadisi kudside, (Her iyiliğe, on mislinden 700 misline kadar sevap verilir Fakat oruc bana mahsustur, onun mukafatını ben veririm Cunku kulum, benim icin şehvetini ve yeme icmesini bırakmıştır) buyuruldu (Buhari)

Her iyiliğin sevabını Allahu teala verdiği halde, orucun sevabı icin, (Ben veririm) buyurmasının hikmeti vardır Yeryuzunun tamamı Allahu tealanın mulku olduğu halde, Kabe ’ye Beytullah yani (Allah ’ın evi) denmesi ona şeref vermek icindir (Oruc bana mahsustur) demekle de ona ozel bir şeref vermiştir

Oruc tutana verilecek sevabın muayyen bir olcusu yoktur Oruclunun durumuna gore, cok sevap verilecektir Başkaları oruc yerken oruc tutmak daha sevaptır Hadisi şerifte, (Oruclunun yanında orucsuzlar yiyince, melekler, orucluya dua eder) buyuruldu (Tirmizi)

Herhangi bir sebeple nafile oruc tutamayan, şukretmeli; misafirlere, fakirlere yemek yedirmelidir Hadisi şerifte, (Şukredip yemek yediren, sabredip oruc tutan gibidir) buyuruldu (Tirmizi)

Şukredenlere cok mukafat verilecektir Şukur, İslamiyet ’e uymak demektir

İmamı Rabbani hazretleri, (Ramazanda nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir Bu aya saygısızlık edenin, bu ayda gunah işleyenin butun senesi gunah işlemekle gecer) buyurmaktadır

O halde bilhassa Ramazan ayında gunah işlemekten daha cok sakınmak gerekir Mubarek yerlerde yapılan ibadetlere de daha cok sevap verilir Hadisi şerifte, (Mekke ’de bir Ramazan orucu tutmak, başka yerde tutulan bin Ramazan orucundan efdaldir) buyuruldu (Bezzar)

Cuma gunu yapılan ibadetlere de kat kat sevap verilir Cuma gunu işlenen gunahlar da iki kat yazılır Kıymetli gunlerin değerini bilmek ve gereğini yapmak gerekir

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt