Son konular

Osmanlı Devletinde Azınlıklar ve Yabancı Okullar Hakkında Bilgi

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
53
Yaş
36
Coin
256,936
Osmanlı Devletinde Azınlıkların Durumu,
Osmanlı Devletinde Yabancı Okullar Hakkında Kısaca Bilgi



Osmanlı Azınlık ve Yabancı Okulları


Osmanlı Devleti; azınlıkların dilediği gibi kültürlerini yaşama, eğitim alma ve inanç özgürlüğü fırsatı sunmuştur. Ayrıca bu dönemde azınlıklara okul açma izni sağlanmıştır. Azınlık okul*ları, Patrikhaneler ve Hahamhaneler sayesinde idare edilmiştir. Bu tarz okullarda hangi kiliseye bağlı ise o kilisenin papazı yada havranın hahamı derslere giriyordu.

1790 yılında Bağımsız ilk Ermeni Okulu Kumkapı’da hizmete sunulmuştur. 1824 yılının ardından ise Ermeni Patrikhanesinin kararıyla Ermeniler Anadolu’nun her bir karışında kendilerine hizmet eden okullar kurmuşlardır.

Yahudi Cemaati’ne hizmet veren havraların haricinde ilk modern okul 1854 yılında İstanbul’da Musevi Asri Mektebi ismiyle hizmete konulmuştur. 1875 yılının ardından Alliyans İsrailit’in çabaları sayesinde pek çok sayıda okul hizmete sunulmuştur.

Kapitülasyonlardan yararlanan Osmanlı ülkesinde okul açma fırsatını sağlayan yabancı ülke misyo*nerleri hızla ülkemize gelir ve bu konuda çalışmalara giriştiler. Daha evvel dini içerikli kiliselere ait okullarla birlikte Elçilik Okulları da hizmeti sunulmuştur. Bu okullar yıldan yıla açılma gayesinin dışına taşınmış ve yaban*cı devlet okullarına dönüşmüştür. Osmanlı Devletinin zıttı hizmetlere girişmiştir. Katoliklerin çıkarlarını gözeten Fransa yurdumuzda ilk okulu 1583 yılında hizmete girmiştir. Adı ise Saint Benoit’tir. Arıca bu okulun bir özelliği vardır ki oda şudur; Osmanlı topraklarında hizmete giren ilk yabancı okul budur.

İngilizler ise Suriye ve Lübnan’da kendi okullarını hizmete sokmuştur. Farklı ülkelerde hizmete giren İngiliz okullarından biri ise Nişantaşı’nda İngi*liz Erkek Lisesi adı altında 1905 yılında hizmete girmiştir. Beyoğlu’nda ise İngiliz Kız Ortaokuluadı altında 1857 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin hizmetine girmiştir.

Amerika Birleşik Devletleri, 1830 yılında Osmanlı Devleti’yle karşılıklı uzlaşarak en imtiyaz tanınan yabancı devlet olmuştur. Ermenilerle yakın ilişkiler kuran ABD, bir nevi onlar üzerinden Anado*lu’da hakimiyet kurmak amacıyla birçok okul hizmete sokmuştur. 1863 yılında bu anlamda Robert Koleji hizmete girmiştir. Bu okul Türk eğitim sistemini modernizeleştirmiştir. ABD, Osmanlı Devletinde bir çok okulu eğitim hayatına sunmuştur. 1904 yılından bu yana 465 Amerikan okulu açılmış ve bu okullarda 22.867 öğrenci eğitim almıştır.

İtalya ise milleti adına 1861 yılında İstanbul’da ve 1863 yılında ise Hatay’da okulu eğitim hizmetine sokmuştur. Osmanlı Devletinde hayat süren Alman azınlıkları ise Avusturya’nın açtığı okullarda eğitim almıştır. Fakat 1871 yılında kendi birliğini hayata geçirmiş ve kendi adlarına okulları hizmete sokmuştur.
 
Üst Alt