Osmanlı Devleti’nde siyasal partilerin kurulmasını ve bu partilerin yonetim uzerindek

SoruCevap

Üye
Tepkime
62
Coin
256,936
Osmanlı Devleti’nde siyasal partilerin kurulmasını ve bu partilerin yonetim uzerindeki etkileri nelerdir araştırınız

Turkiye’nin siyasal tarihinde modern anlamda partileşme II Meşrutiyet doneminde başladı Kanunı Esası’de 1909’da yapılan koklu değişikliklerin ardından ilk yasal partiler ortaya cıktı Bu donemde partilerin kurulması izne bağlı tutulmuştu Ozellikle 1913 Babıali Baskını’ndan{*) sonra İttihat ve Terakki Cemiyeti (1913’ten sonra İttihat ve Terakki Fırkası) fiilen tek parti durumuna geldi, bu durum 1918’e değin surdu Mondros Mutarekesi’nden sonraki donemde İstanbul’da ceşitli partiler kurulurken, Anadolu’daki yerel ve ulusal direnişin orgutlenmesinde partilere karşı bir tutum benimsendi Bunda İttihat ve Terakki’nin bıraktığı olumsuz izlerin yanı sıra, kurtuluş mucadelesine ulusal ve butunsel bir kimlik kazandırma niyeti de onemli rol oynadı Kurtuluş Savaşı’nın merkezi orgutu olan Anadolu ve Rumeli Mudafaai Hukuk Cemiyeti bir dernek olarak kuruldu Gercekte siyasal bir kimlik taşıyan bu orgut, daha sonra Cumhuriyet Halk Fırkası’na (CHF) temel oluşturdu

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt