Son konular

Osmanlı Devletinin Kara Ordusu Teşkilatı

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Osmanlı Devletinin Kara Ordusu
Osmanlı Devletinin Kara Ordusu Teşkilatı
Osmanlı Devletinin Kara Ordusu Teşkilatı Hakkında Bilgi
OSMANLI KARA ORDUSU
Ordu-u Hümâyun denilen Osmanli Kara Ordusu, genel olarak iki bölüme ayrilmakta idi. Bunlardan biri "Kapikulu Askerleri" digeri de "Eyâlet Askerleri" adini tasiyordu. Bu askerî birliklerin her biri, gördükleri hizmetlere göre kendi içinde daha küçük kisimlara ayrilip ona göre isimler aliyor. Bu isimler, ocak kelimesi ile bir terkip olusturduklarindan ayrica bunlara "ocak" deniyordu. Ocag'in en büyük subayina da "Ocak Agasi" adi veriliyordu.

KAPIKULU ASKERLERİ

Kapikulu denilen bu askerî birlik, Selçuklular ve diger bazi devletlerde oldugu gibi "Hassa Ordu"yu meydana getirmekteydi. Bu sinifa dâhil olan askerler, devletten "Ulûfe" adiyla maas alirlardi. Burada "kapi" kelimesinin kullanilmasi ve devletten maas alan askerlere de "Kapikulu" askeri denmesinin sebebi, Kapi kelimesinden bizzat devletin anlasilmasiydi. Zira eskiden beri dogu ülkelerinde isler, hükümdar saraylarinin kapisinda görülürdü. Bu tabir, Kapi müdafaasinda bulunan askerler için de kullanilmakla beraber sadece onlara hasr edilmeyen bir kelimedir. Askerler için de bu kelime kullaniliyordu. Iste bu sebepten dolayi devletten maas alan askerlere "Kapikulu askerleri" deniyordu.

Kapikulu askerleri baslangiçta devlet merkezinde bulunuyorlardi. Fakat ülke genisleyip muhafazasi için hudud boylarinda kaleler insa edilince oralarda da ikamet etmek mecburiyetinde kaldilar.

Osmanli Devleti, Rumeli taraflarinda fetihler yapip genislemeye baslayinca devamli bir orduya ve daha fazla askere ihtiyaç hasil olmustu. Bu da savaslarda esir alinan ve askerî sartlara uygun hiristiyan çocuklarinin kisa bir müddet Türk terbiyesi ile yetistirilerek yeni bir askerî sinifin meydana getirilmesiyle karsilanmisti. Iste bu teskilât, Kapikulu ocaginin çekirdegini teskil etmisti. Kapikulu askerleri iki gruba ayrilmaktadirlar. Bunlar:


Osmanlı Devleti'nin ordu yapısı nasıldır?

Kapıkulu Ocağı Kapıkulu Piyadeleri : Acemi Ocağı Yeniçeri Ocağı Cebeci Ocağı Topçu Ocağı Humbaracı Ocağı Lağımcılar Sakalar Solaklar

Kapıkulu Süvarileri : Silahtar Sipahi Sağ Ulufeciler Sol Ulufeciler Sağ Gureba bölüğü Sol Gureba bölüğü

Kara Okulları : Mühendishane-i Berr-i Hümayun Kara Harp Okulu (Harbiye)

Eyalet Askerleri Yerli Kulu:Azab Sekban Tüfenkçi İcareli Lağımcılar Müsellem

Serhat Kulu: Deliler Gönüllü Besli

Topraklı Süvarisi:Tımarlı Sipahiler Akıncılar

Osmanlı Donanması Kaptan-ı Derya Haliç Tersaneleri Forsa (kürekçi) Mühendishane-i Bahr-i Hümayun

Osmanlı Hava Kuvvetleri Tayyare Mektebi
 
Üst Alt