Osmanlı Devletinin Kısa Sürede Büyümesinin Sebepleri Nelerdir

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
51
Yaş
36
Coin
256,936
Osmanlı Devletinin Kısa Sürede Büyümesinin Nedenleri Nelerdir

Osmanlının kuruluşunda ilk olarak beylik niteliğinde olduğunu hepimiz biliriz. Ancak öyle başarılı bir beyliktir ki çok geçmeden Dünyaya hükmeden bir cihan devleti olmuştur. Osmanoğulları beyliği 27 Ocak 1299′da kurulmuştur.

Daha evvel Anadolu’da hakimiyet süren Anadolu Selçukluları Moğollarla savaşmış ve bu savaşta yenilmişlerdir. Yenilmelerinin ardından beylikler şeklinde kurulup bir yerden bağımsız olamaya çalışmışlardır. Daha sonra ise Ertuğrul Gazi ve beraberindeki Türkler Ankara’ya gelmiş ve burada yaşamaya başlamışlardır. Buna ek olarak ise Osman Gazi ve beraberindeki Türkler Söğüt’te Bizanslılara yakın bir bölgede Osman Gazi Beyliğinin temlerini atmışlardır. Bu beylik dönemin en zayıf beyliği konumundayken bir anda dünyaya hakim bir cihan devleti haline gelmiştir. Bu başarının sebepleri şunlardır;

Bizans Devleti; O yıllarda Bizans devleti askeri ve maddi açıdan oldukça bitap durumdaydı. Osman Gaz beyliğinin bu denli büyüyeceğini hiç tahmin etmediler ve önemsemediler. Bu dönemde Bizanslılar bir de taht kavgaları yaşadılar. Macarlar ve Bulgarların da saldırılarına uğradılar ve birçok toprağını kaybettiler.

Avrupadaki durum; O dönemde Avrupada hayat süren Fransa ve İngilterenin aralarında yaşadığı savaşın gidişatı önemsenmedi. O dönemde yaşanan veba salgını da Avrupayı derinden sarstı.

Anadoludaki durum; Anadoluda hakim olan pek çok beylik ve devlet vardı. Bunlardan bir kaçı; Bizans İmparatorluğu, Cenevizler ve Trabzon Rum İmparatorluğu ile Venediktir. Bunların tümü Moğollara vergi ile bağlıydı. Osmanlı Beyliği en batıda Moğollara uzak ve savunması kolay bir beylik konumundaydı.

Osmanlı beyliğindeki Düzen; Bu beylik kendisine zekice bir siyasi yöntem çizmiştir. Çünkü hem Bizans’ın hemde Anadolu Selçukluların yönetim biçiminden karma bir yönetim biçimi oluşturarak kendisine esas tutmuştur. Bunlardan bir çok sistem almışlardır. Bunlardan bazılar; tımar, düzenli ordu ve medresedir.


Veraset; Devletin hanedanın ortak malı olması geçerliliğini yitirdi ve Merkezi yönetim esas alındı.

Beylikler ile iyi geçinme; Komşu Türk beyliklerine iyi davranmış ve diğer beylikler Osmanlı beyliğine yardımda dahi bulunmuşlardır.

Adaletli yönetim; Girdiği topraklara adalet ve hoşgörü yaymışlardır. Sürekliliği bu nedenledir.

Padişahlar; Beylik halinden Devlet olana kadar gelen tüm padişahlar zeki ve başarılı isimlerdir. Bu isimlerin katkılarıyla hızla büyüme sarf etmişlerdir.

Tarım; yerleştikleri toprak verimli ve bereketli topraklardır. En önemli gelirlerini; ipekböceği ve tarım sayesinde elde etmişlerdir.

Ticaret; Kurulduğu topraklar en önemli ticaret yollarını kapsıyordu. Çinden uzanan yol İpek yolu, Hindistandan uzanan yol baharat yolu Rusyadan uzanan yol ise kürk yolu idi. Bu yolların kesiştiği bölgede konumlanmak önemli bir getiri sağladı.
 
Üst Alt