Reputation:
Özel sektörde refakatçi izni nasıl alınır?
Hem devlet memurları hem de özel sektörde çalışanlar refakatçi raporunu annesi, babası, kardeşi, eşi ya da çocuklardan herhangi biri için alır. Çalışanın yakınlarından birinin ağır kaza geçirmesi, tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması gerekir ki raporu alabilsin.Refakat iznini kim verir?
İşçi ve işveren arasındaki iş sözleşmesindeki hükümlere göre bu yinde bir madde yoksa, refakat izni işverenin takdirindedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunda 102. maddesinde yıllık izin, 104. maddesinde mazeret izni, 105. maddesinde hastalık ve refakat izni ve 108. maddesinde aylıksız izin hakları düzenlenmiştir.Refakat izni nasıl alınır?
– Refakat sebebiyle izin verilmesine esas teşkil edecek sağlık kurulu raporunda; refakati gerektiren tıbbî sebeplerin, refakat edilmediği takdirde hayatî tehlikenin bulunduğunun, sürekli ve yakın bakım gerektiğinin, üç ayı geçmeyecek şekilde refakat süresinin ve varsa refakatçinin sahip olması gereken özel niteliklerin …
Özel sektör refakatçi izni maaştan kesilir mi?
Özel sektörde devlet memurlarından farklı olarak refakat izni İş Kanunu'nda kendine yer edinir. İşçinin işverenine göre değişiklik gösterebilse de refakat iznine ayrılan bir işçinin izin süreci hafta tatili ücretlerinden kesilir.
Memur babasına refakat edebilir mi?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 105. maddesinin son fıkrasında, "Ayrıca, memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hallerinde, bu …Refakat izni parça parça kullanılabilir mi?
Fakat Devlet memurlarına 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 105. maddesinin son fıkrasına göre refakat izninin haftada bir gün veya ayda dört gün gibi parça parça kullanılması mümkün bulunmamaktadır.Refakatçi izni ücretli mı?
6 AYA KADAR ÜCRETLİ REFAKAT İZNİ 3 ayı geçmeyecek şekilde refakat süresi ve varsa refakatçinin sahip olması gereken özel niteliklere yer verilmesi gerekmektedir. Gerekli görülmesi hâlinde 3 aylık süre aynı şartlarda bir katına kadar uzatılabilir.
Memur refakat izni nasıl alınır?
Devlet memuruna aynı kişi ve aynı vakaya dayalı olarak toplamda en fazla 6 ay süreyle refakat izni verilebileceği ve bunun üstüne yeni bir refakat izninin kullandırılabilmesi için ya kişinin değişmesi ya da aynı kişiyle ilgili olarak öncekinden tamamen bağımsız yeni bir hastalığın veya vakanın ortaya çıkması …
6 AYA KADAR ÜCRETLİ REFAKAT İZNİ Gerekli görülmesi hâlinde 3 aylık süre aynı şartlarda bir katına kadar uzatılabilir. Aynı kişiyle ilgili olarak aynı dönemde birden fazla memur refakat izni kullanamaz. Aynı kişi ve aynı vakaya dayalı olarak verilecek refakat izninin toplam süresi 6 ayı geçemez.
Aynı kişi ve aynı vakaya dayalı olarak verilecek refakat izninin toplam süresi altı ayı geçemez. İzin süresi içinde refakati gerektiren durumun ortadan kalkması hâlinde memur iznin bitmesini beklemeksizin göreve başlar.
İşçi refakatçi izni kimlere verilir?
Bu izin, çalışanların birinci dereceden yakınlarının yanında bulunabilmeleri için verilir. Birinci dereceden yakınların geçirdiği ağır ve zorlu bir hastalık refakat izni almak için yeterlidir. İşçilere ve memurlara verilebilen bir izin türü olan refakat izni, kısa veya uzun süreli olabilir.
Mazeret izni kaç gün?
İdarenin takdir hakkına bağlı olarak mazeret izni devlet memurlarına toplamda 10 güne kadar verilebilmektedir. Bu noktada vurgulamak gereken önemli hususlardan bir tanesi, bu 10 günlük mazeret izni süresinin verilebilmesi için gerekli olan durum ve koşulların kanunda tek tek sayılmamış olmasıdır.
Refakatçi raporunda maaş kesilir mi?
Bir görevi vekâleten yürüttüğü için vekâlet ettiği görevin zam ve tazminatlardan da yararlanabilen memur; yıllık izin, mazeret izni, hastalık izni ve refakat izni nedeniyle vekâlet görevine ara verdiği durumlarda, ara verdiği günlerde vekâlet görevine ilişkin zam ve tazminatlardan yararlanamaz.Refakatçi belgesi nasıl alınır?
Refakatçi İşlemleri- Dilekçe,
- Sevk belgesi aslı (Hasta sevk formu ya da elektronik sevk belgesi)
- Fatura/bilet aslı (Mutat taşıt dışı nakle ilişkin sevkler için bilet/fatura ibrazı zorunludur),
- Mutat taşıt dışı araç ile nakle ilişkin sağlık kurulu raporunun aslı,
Refakatçi ücreti ne kadar?
Hasta Refakatçisi 12 saat hasta bakımı için talep edilen ücret 300 – 400 TL arası olmakta 24 saat hasta bakımı için talep edilense 500 – 600 TL arasında değişmektedir.
Sürekli işçiler refakat izni kullanabilir mi?
696 sayılı KHK uyarınca sürekli işçi kadrosuna geçen işçilerimizin refakat izni dahil yukarıda ki hükümlerde belirtilenlerden başka izin hakları bulunmamaktadır.
Refakat izni hangi hastalıklarda verilir?
Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 105 inci maddesinin son fıkrasında; "Ayrıca, memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması …Memurun Refakat izninde maaş kesilir mi?
Refakat izni kullanılırken memurun aylık ve özlük hakları korunur." hükmü yer almaktadır.Refakat izni nereden alınır?
Refakat izni kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişilerden birinin başına herhangi bir uzun vadeli tedavi gerektiren hastalık ya da kaza sonucu bakılmasının gerektiği bakılmadığı durumlarda ölümcül sonuçlar doğurabilecek durumlarda sağlık kurulundan alınan onaylı raporlar ile bağlı olduğu birimin müdürüne başvurarak …
Refakatçi raporu ne kadar sürede alınır?
Refakat izni, en çok üç ay süre ile verilir. Gerekli görülmesi hâlinde üç aylık süre aynı koşullarda üç ay daha uzatılabilir. Aynı kişinin aynı hastalığı için verilecek refakat izninin toplam süresi altı ayı geçemez.
Refakatçı ücretleri Ortalama olarak bir hastanede 12 saatte 150 TL ve 250 TL arasında değişirken, 24 saat hastanın yanında kalacak olan refakatçi için 300 TL ile 500 TL arasında değişir. Görüldüğü üzere Refakatçi ücretleri hasta için bakım süresine ve gününe göre değişiklik gösterebilir.
Gündüz çalışan yaşlı ve hasta bakıcı ücretleri 3.500-5.500 TL arasında değişir. Yatılı bakıcılar ise 4.500-7.000 TL arasında ücret talep edebilir. 12 saat için gündüz çalışan kişiler için günlük refakatçi ücreti 300-400 TL iken, 24 saat yatılı refakatçi ücreti 500-600 TL'dir.