Padişahların "ilginç menülü" iftar sofrası

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
52
Yaş
36
Coin
256,936
Padişahların "ilginç menülü" iftar sofrası

Padişahların ''ilginç menülü'' iftar sofrası
Osmanlı padişahlarının, saraylarda birbirinden ilginç menülerle donatılmış iftar sofralarında su yerine ''hoşaf ve şerbet'' içildiği, et ve balık pişirirken mutlaka ''tarçın'' kullanılıyordu.
Zengin Osmanlı mutfağında iftar sofralarındaki padişahlara özel hazırlanan menülere büyük önem veriliyordu.
Saray mutfaklarında halkın tükettiği bulgur yerine ''pirinç'', çay ve kahvelere tatlandırıcı olarak kullanılan bal-pekmez yerine ''şeker'', esmer ekmek ve yufka yerine ''beyaz mayalı ekmek'' çeşitlerinin tüketildiği, iftar mönüsünde su yerine şerbet ve hoşafın içildiği kaydedildi.
Koyun ve kuzu etinin tercih edildiğini saray mutfağındaki diğer unsurlar ise şöyle:
''Ekmeğe çok önem verilirdi. 'Has beyaz ekmek', 'en has beyaz ekmek', 'sıradan ekmek' gibi çeşitlere ayrılıyor ve saraydaki hiyerarşik yapıya göre dağıtılırdı. Sultan en has ekmeği yerdi. En çok sevilen sebze patlıcandı. Ancak patlıcan da Anadolu değil Çin kökenli bir sebzeydi. Fasulye, patates, hindi, kakao, mısır, bazı kabak çeşitleri Amerika kıtasının keşfinden sonra yani 15. yüzyıldan sonra Osmanlı mutfağına girdi. Bamyanın özel bir yeri vardı.''
Sarayın iftar mönüsünde, misk ve gül suyundan helva, keten helva, bademli helva gibi yedi, sekiz çeşit helvanın yer aldığını; 19. yüzyılda saray mutfağında et ve balık pişirilirken tarçın kullanılıyordu.
MUTFAĞIN DEMİRBAŞI ''KORUK SUYU'
Olgunlaşmamış üzümden yapılan ''koruk suyu''nun saray mutfağının demirbaşı olarak nitelendiğini belirten araştırmacılar, tencere yemeklerinin koruk, limon suyu, nar ekşisi, soğan ve çeşitli baharatlarla tatlandırıldığını ifade ettiler.
Yemeklerin her zaman tuzsuz tereyağı ile pişirildiği; domatesin, 18. yüz yıl sonu Osmanlı mutfağına ''yabani'' olarak girdiği, daha sonra aşılanarak bugün domatesin ortaya çıktığı belirtildi. İlk halinin ''kiraz domates'' boyutunda olduğunu ifade eden uzmanlar bu konuda şu bilgiyi veriyor:
''Domates yeşilken tüketilirdi. Dolması, çorbası, zeytinyağlısı yapılırdı. Kırmızıya döndüğünde de çöpe atılırdı. Şiş kebap bugünkü gibi demir şişte yapılmazdı. Şiş olarak defne dalı ya da patlıcan sapı kullanılırdı. Sıcaklıkla birlikte bunların aromaları ete geçer. Sultanın yemeğini önce çeşni tadıcı tadar sonra padişah yerdi. Yemekler sahanda gelirdi. Bugün bizim bildiğimiz asma yaprağından sarmalar Osmanlı'da fındık kestanesi yaprağının sürgünlerinden, at kestanesi yaprağından, ayva yaprağından, fasulye yaprağından yapılırdı.''
PADİŞAHLARIN FARKLI DAMAK ZEVKLERİ
Araştırmalara göre, Fatih Sultan Mehmet'in en çok karides, tavuk ve balıktı; pişirilen yemeklerde en çok yumurta kullanılıyordu. ''Örneğin, tavuk kızartmasında, özel lapa ve peynirli pidede en çok harcanan yumurtaydı. Fatih'in padişah sofrasında yenen etler koyun, tavuk, kaz, baş, paça ve işkembeydi. Sarayda en çok yenen sebzeler pırasa, lahana ve ıspanaktı.''
II. Abdülhamid'in en çok sevdiği yemek ise ''soğanlı yumurta'' idi. Araştırmacılara göre, II. Abdülhamid, soğanlı yumurtayı en iyi yapan kişiyi ödüllendiriyordu. Soğanlı yumurtanın yapılması ve pişirilmesinin çok büyük bir marifet gerektirdiğini ve üç buçuk saatte pişirildiğini anlatan araştırmacılara göre, ''Abdülhamit sade yemekleri seviyordu. En çok sevdiği yemek yoğurt ve çılbır (yoğurtlu yumurta) idi.''
Ayrıca, her padişahın, her ramazanda her 10 yeniçeriye bir büyük tepsi olmak üzere baklava yaptırdığı ve her tepsiyi iki yeniçerinin saraydan alarak yeniçeri ocağına getirdiği kaydedildi.
 

Similar threads

  • Soru
Padişahların ''ilginç mönülü'' iftar sofrası Osmanlı padişahlarının, saraylarda birbirinden ilginç mönülerle donatılmış iftar sofralarında su yerine ''hoşaf ve şerbet'' içiliyordu, et ve balık pişirirken mutlaka ''tarçın'' kullanılıyordu. Osmanlı padişahlarının, saraylarda birbirinden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Osmanlı ramazan yemekleri Turkler arasında 11 ayın bir sultanı diye anılan Ramazan ayının kendine ozgu pek cok toresi vardır Biz burada sadece bu torenin sofrasından soz edebileceğiz Ramazan gunlerinde de sofraların her gun iki turlusu kuruluyor Bir iftar sofrası Oburu sahur sofrası...
Cevaplar
0
Görüntüleme
21
  • Soru
Eski Ramazanlar Osmanlı'da ramazan gelenekleri,Osmanlı bereket sofrası,iftariyelikler,yarışmalar imagesramazangelenekleri5ad2f7c9093c2 Orucun Acılma Vakti; İftar Osmanlı'da iftarda oruc acmak buyuk bir torendi Ne yemek yapılacağı, neyin ne zaman sofraya geleceği ve hangi yiyeceğin ne zaman...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
Topkapı Sarayıʼnın Altında Ne Var?Topkapı Sarayıʼnın altında ne var? İstanbul’un tarihi sembollerinden biri olan Topkapı Sarayı’nın altında hangi tarihi eserler bulunuyor? Sarayın zemin katında arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkan birçok değerli eser sergilenmektedir. Bu eserler arasında...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
  • Soru
Osmanlı Sarayında Mutfak Hizmetlileri ve Sofra Gelenekleri Osmanlı Sarayının mutfak ozellikleri ve hizmetlerinin bazı geleneksel ve her donemde gorulebilen ortak tarafları vardır Ancak bu gelenek ve uygulamaların padişahtan padişaha, saraydan saraya gore değişiklikler gosterdiği bir gercektir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
Üst Alt