Padişahların ''ilginç mönülü'' iftar sofrası......

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
52
Yaş
36
Coin
256,936
Padişahların ''ilginç mönülü'' iftar sofrası

Osmanlı padişahlarının, saraylarda birbirinden ilginç mönülerle donatılmış iftar sofralarında su yerine ''hoşaf ve şerbet'' içiliyordu, et ve balık pişirirken mutlaka ''tarçın'' kullanılıyordu.





Osmanlı padişahlarının, saraylarda birbirinden ilginç mönülerle donatılmış iftar sofralarında su yerine ''hoşaf ve şerbet'' içiliyordu, et ve balık pişirirken mutlaka ''tarçın'' kullanılıyordu. Saray mutfaklarında halkın tükettiği bulgur yerine ''pirinç'', çay ve kahvelere tatlandırıcı olarak kullanılan bal-pekmez yerine ''şeker'', esmer ekmek ve yufka yerine ''beyaz mayalı ekmek'' çeşitlerinin tüketildiği kaydedildi.

Koyun ve kuzu etinin tercih edildiği saray mutfağındaki diğer unsurlar ise şöyle:

''Ekmeğe çok önem verilirdi. 'Has beyaz ekmek', 'en has beyaz ekmek', 'sıradan ekmek' gibi çeşitlere ayrılıyor ve saraydaki hiyerarşik yapıya göre dağıtılırdı. En çok sevilen sebze patlıcandı. Ancak patlıcan da Anadolu değil Çin kökenli bir sebzeydi. Fasulye, patates, hindi, kakao, mısır, bazı kabak çeşitleri Amerika kıtasının keşfinden sonra yani 15. yüzyıldan sonra Osmanlı mutfağına girdi. Bamyanın özel bir yeri vardı.'' Olgunlaşmamış üzümden yapılan ''koruk suyu''nun saray mutfağının
demirbaşı olarak nitelendiğini belirten araştırmacılar, tencere yemeklerinin koruk, limon suyu, nar ekşisi, soğan ve çeşitli baharatlarla tatlandırıldığını ifade ettiler.
Yemeklerin her zaman tuzsuz tereyağı ile pişirildiği; domatesin, 18. yüz yıl sonu Osmanlı mutfağına ''yabani'' olarak girdiği, daha sonra aşılanarak bugün
domatesin ortaya çıktığı belirtildi. İlk halinin ''kiraz domates'' boyutunda olduğunu ifade eden uzmanlar bu konuda şu bilgiyi veriyor:

''Domates yeşilken tüketilirdi. Dolması, çorbası, zeytinyağlısı yapılırdı. Kırmızıya döndüğünde de çöpe atılırdı. Şiş kebap bugünkü gibi demir şişte yapılmazdı. Şiş olarak defne dalı ya da patlıcan sapı kullanılırdı. Bugün bizim bildiğimiz asma yaprağından sarmalar Osmanlı'da fındık kestanesi yaprağının sürgünlerinden, at kestanesi yaprağından, ayva yaprağından, fasulye yaprağından yapılırdı.''

Araştırmalara göre, Fatih Sultan Mehmet'in en çok karides, tavuk ve balık severdi. II. Abdülhamid'in en çok sevdiği yemek ise ''soğanlı yumurta'' idi. Araştırmacılara göre, II. Abdülhamid, soğanlı yumurtayı en iyi yapan kişiyi ödüllendiriyordu. Ayrıca, her padişahın, her ramazanda her 10 yeniçeriye bir büyük tepsi olmak üzere baklava yaptırdığı ve her tepsiyi iki yeniçerinin saraydan alarak yeniçeri ocağına getirdiği kaydedildi.
 

Similar threads

  • Soru
Padişahların "ilginç menülü" iftar sofrası Padişahların ''ilginç menülü'' iftar sofrası Osmanlı padişahlarının, saraylarda birbirinden ilginç menülerle donatılmış iftar sofralarında su yerine ''hoşaf ve şerbet'' içildiği, et ve balık pişirirken mutlaka ''tarçın'' kullanılıyordu. Zengin Osmanlı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Eski Ramazanlar Osmanlı'da ramazan gelenekleri,Osmanlı bereket sofrası,iftariyelikler,yarışmalar imagesramazangelenekleri5ad2f7c9093c2 Orucun Acılma Vakti; İftar Osmanlı'da iftarda oruc acmak buyuk bir torendi Ne yemek yapılacağı, neyin ne zaman sofraya geleceği ve hangi yiyeceğin ne zaman...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
Osmanlı Sarayında Mutfak Hizmetlileri ve Sofra Gelenekleri Osmanlı Sarayının mutfak ozellikleri ve hizmetlerinin bazı geleneksel ve her donemde gorulebilen ortak tarafları vardır Ancak bu gelenek ve uygulamaların padişahtan padişaha, saraydan saraya gore değişiklikler gosterdiği bir gercektir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
İftar Ne Yapılır? sorusu, Ramazan ayının vazgeçilmez bir parçası olan iftar sofralarının içeriğini merak edenlerin sıkça sorduğu bir sorudur. İftar sofraları, öncelikle iftar yemeği ile başlar. Bu yemekte genellikle çorba, pilav, et veya tavuk gibi ana yemekler tercih edilir. Bunun yanı sıra...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Osmanlı Yemek Kültürü: Osmanlı mutfağı, İstanbul'daki saray mutfağında ve saray çevresinde yaşayan, güzel yemeklerden hoşlanan bir seçkinler grubu tarafından 15. yüzyıldan itibaren biçimlendirilmiş bir yemek kültürüdür. Türkler, orta Asya'dan Anadolu'ya geldiklerinde, doğal olarak beslenme...
Cevaplar
0
Görüntüleme
143
Üst Alt