Pandemi ve Karantina Psikolojisi

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Şu an tüm dünyayı içine alan pandeminin psikolojimize yansımaları ile ilgili bilgi vermek istedim. Bu devirde hepimizi en çok etkileyen his muhtemelen korkudur. Hastalık telaşı bu devirdeki tüm sistemimizi değiştirmemize sebep olmakla birlikte bizi büyük bir kaygıya sürüklemektedir. Pekala dert seviyelerimiz hayatımıza nasıl tesir ediyor?

️Aslında bakıldığında dert bu periyodu fonksiyonel kılmaktadır. Dozunda olan bir tasa seviyesi bu devir için sağlıklı olarak nitelendirilebilmektedir tasalarımız sayesinde gerekli tedbir ve önlemleri (hijyen kurallarına uyma, toplumsal ara vs.) alarak kendimizi ve etrafımızı korumuş oluyoruz.

Bu türlü bir salgın periyodunda ‘bana bir şey olmaz’ fikri ve yaşanan salgın ile ilgili tasa duymama hali bizleri daha korkutucu bir tablo ile karşılaştırabilir. Bu fikirler beraberinde önlem ve tedbir almamayı getirir.

️Peki olması gerekenden fazla olan korku durumu bize neler yaşatır? Bu devirlerde ‘ hastalığa yakalanırsam ne yaparım?’ üzere fazla tasa barındıran kanılar bireylerde işlevsizliği getirmektedir. Olumsuz his ve fikirler ile baş etmekte zorlanan bireyler ağır zihinsel buhran yaşayabilirler ve alınması gereken değerleri atlayabilirler.

️Kaygılarımızı denetim altına alabilmek için en kıymetli adım yanlışsız ve işe fayda bilgileri kullanmaktır. Bizleri korkuya sürükleyen fikirleri ve aklımızdaki belirsizliklerden kurtulmanın en düzgün yolu alanında uzman olan şahıslardan hakikat bilgileri almaktır. Zihnimizde bizi yoran ağır bilinmeyen niyetlerin azalması tasa düzeyinin de azalmasını sağlayacaktır. Ayrıyeten bu devirde sevdiklerimizin dayanağı ve yapmaktan keyifli olduğumuz aktivitelere vakit ayırmak bizleri daha güçlü kılacaktır.

Dayanak almak ve aklınıza takılan soru niyetleri paylaşmak için bana direct bildiri yahut mail yoluyla her vakit ulaşabilirsiniz. Sağlıklı ve keyifli günler dilerim

KARANTİNA PSİKOLOJİSİ

Covid-19 salgının bizlere getirmiş olduğu en bunaltıcı durum ki elbet karantina devri olmuştur. Çok uzun bir müddettir dışarıya çıkmamız kısıtlı ve telaşlı bir hal aldı. Bu durum elbette bizleri fizyolojik ve ruhsal açıdan değerli ölçüde etkilemektedir.

İnsan tabiatı gereği toplumsal bir varlıktır ve dünya ile bir bütün halindedir. Hepimizin ömür içerisinde muhakkak tertip ve rutinleri vardır. Bunlar yarınımızı makul kılar ve bizi tasadan uzaklaştırır. Ama salgın devrinde sistemimiz ve rutinlerimiz değişmek zorunda kaldı, meskenimiz dünyamız haline geldi ve olağan saydığımız döngü değişerek bizlerde telaşa sebep oldu.

İnsan genelinde çoğunlukla makul olmak vardır. Sonraki günümüzü, haftamızı vs. planlamak zihnimizi rahatlatan bir aktivitedir. Ancak bu devirdeki ağır belirsizlik durumu bizleri ruhen ve duygusal olarak yormaktadır. Bu belirsizlik çaresizlik, buhran ve yorulma hissini beraberinde getirmektedir. Pekala bu hisler ile baş etmek için ne yapmalıyız?

Her şeyden evvel hissettiğimiz hisleri ortaya çıkarmalı ve hislerimizi kabullenmeliyiz. Hissettiğimiz hislerin getirdiği iniş-çıkış periyotlarının olağan olduğunu ve bu sürecin süreksiz bir periyot olduğunu kendimiz söylememiz gerekiyor. Kendimize yeni rutinler oluşturmalı ve konutun içerisinde hudutlu kalsa da makul bir tertibe ilişkin olmalıyız. Bu sayede korku seviyemiz olağan düzeye gelecektir.

Kendimizi tanımak ve farkındalığımızı artırmak için epey avantajlı bir periyot içerisinden geçmekteyiz bu periyotta kendimizi keyifli eden, uygun hissettiren aktiflikleri bulmak karantina sürecimizi olumlu istikamette etkileyecektir.

Unutmamalıyız ki içinde bulunduğumuz bu durum tüm dünyayı içine alan süreksiz bir süreçtir. Bu süreci sağlıklı ve denetim altında tutmak bizlerin elindedir.

Takviye almak ve aklınıza takılan soru kanıları paylaşmak için bana direct ileti yahut mail yoluyla her vakit ulaşabilirsiniz. Sağlıklı ve keyifli günler dilerim
 
Üst Alt