Son konular

Panik Atak Nedir?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Panik atak, ani beklenmedik şekilde başlayan, şikayetlerin hızlıca şiddetlenip en yüksek seviyeye ulaştığı, ortalama 10, maksimum 30 dakika civarında süren, kişinin bedeninde birden hissettiği çarpıntı, nefes alamama, terleme, göğüs ağrısı, boğulma hissi, bulantı, karın ağrısı, titreme, baş dönmesi, uyuşma, ateş basması vb gibi bedensel belirtilerin yanında ölüm korkusu, çıldıracağı korkusu, kalp krizi geçireceği korkusu gibi korkuların da eşlik ettiği aşağıda tanımlanan 13 belirtinin en az dördünün eşlik ettiği durumdur. Hastalar bedensel belirtileri genelde yoğun yaşarlar ve buna korkunun eşlik etmesi de genelde yoğundur. Hastaların çoğunlukla atak, kriz, nöbet gibi çeşitli şekillerde tanımladıkları durumu tıbbi literatür panik atak olarak adlandırmaktadır.

Amerikan Psikiyatri Birliği Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı'nın beşinci baskısı olan DSM-5’e göre panik atak tanısı için aşağıda yer alan belirtilerden en az dördünün tabloya eşlik etmesi gerekmektedir.

Panik atak

Çarpıntı, kalbin küt küt atması ya da kalp hızının artması

Terleme

Titreme ya da sarsılma

Soluğun daraldığı ya da boğuluyor gibi olma durumu

Soluğun tıkanması durumu

Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma

Bulantı ya da karın ağrısı

Baş dönmesi, ayakta duramama, sersemlik ya da bayılacak gibi olma durumu

Terleme, titreme, ürperme ya da ateş basması durumu

Uyuşmalar

Gerçek dışılık (kendinden kopma ya da yabancılaşma durumu)

Denetimi yitirme ya da çıldırma korkusu

Ölüm korkusu
PANİK ATAK TİPLERİ NELERDİR?

Panik ataklar ile ilgili yapılan bir çok bilimsel çalışma, genellikle panik atak semptomlarını nokturnal tip, solunumsal tip, bilişsel tip, korkusuz tip, vestibüler tip olmak üzere beş gruba ayırmaktadır.

Nokturnal alt tip
Gece kişi uykudan yoğun panik atak şikayetleri ile uyanır. Kişi uykudan uyandığı anda, tam da kendine gelemeden şikâyetleri oldukça şiddetli yaşar. Tekrar bu durumun olmaması için, bu durumu tekrar yaşamamak için uykudan kaçınmaya başlar, uyumak istemez. Uyuyunca tekrar o nokturnal ataktaki belirtileri yaşayacağından korkar. Uykudan kaçındıkça uyku problemleri nokturnal ataklara eşlik etmeye başlar. Uyku problemlerinin olması atakları daha da kötüleşmesine yol açarak, tırmanarak şiddetlenen bir kısır döngü halini alır. Uyku problemlerinin atakları ve anksiyeteyi tetiklediği bilinen tıbbi bir gerçektir. Uykunun düzene girmesi ise atakları ve anksiyeteyi azaltacaktır. Nokturnal ataklar kişi uyurken ortaya çıkan ve kişiyi uyandıran şiddetli ataklar olduğunu söylemiştik.Zaman içinde nokturnal ataklara gündüz panik atakları da eşlik etmeye başlar.

Noktürnal panik atakları olanlarda hastalık çok daha şiddetlidir ve kaçınma davranışları, güvence arayışı da fazladır. Noktürnal panik atağı olanlarda olmayanlara göre daha kontrolü kaybetme, çıldırma hissi, daha fazla boğulma hissi, çarpıntı, ağrı/rahatsızlık, uyuşma, karıncalanma, baş dönmesi görülmüştür.

Solunumsal Alt tip
Nefes ile ilgili şikayetlerin ön planda olduğu panik ataklar, solunumsal tip panik ataklar olarak tanımlanmıştır. Nefes darlığı, boğulma hissi, soluğun kesilmesi, göğüs ağrısı, sıkıntı, ölüm korkusu, uyuşma-karıncalanma belirtilerinden dördünün belirgin ve ön planda olması panik atağın solunumsal alt tip olduğunu düşündürebilir. Solunumsal tip panik atağı olan kişilerde, solunumsal tip panik atağı olmayanlara göre ailesel genetik yüklülüğün fazla olduğu, astım, bronşit, KOAH gibi göğüs hastalıklarının daha fazla olduğu gösterilmiştir. Bu tip göğüs hastalıkları parsiyel karbondioksit basıncında artışa yol açabilir. Panik atağa yatkın olan kişilerde bu durum eyvah boğuluyorum yanlış alarmına yol açabilir. Karbodioksit miktarındaki artışın devamı, panik ataklara ve panik bozukluğa yol açabilir. Bu da vücutta karbondioksit duyarlılığını arttırabilir. Böylece durum bir kısır döngü haline gelebilir.

Solunumsal tip panik atağı olanlarda yine olmayanlara göre, psikiyatri dışı bölümlere sağlık hizmeti almak için çok daha fazla başvurdukları, tanı karmaşasının arttığı, sağlık harcamalarının arttığı da bildirilmiştir. Bu kişiler göğüs hastalıkları ve diğer tıbbi bölümlere başvurdukça ve bu bölümler ile ilgili bir hastalık saptanamayıp, yanısıra şikayetler de devam ettikçe belirsizlikten dolayı hastanın kaygısı iyice artarak hastalık şiddetlenebilir.

Solunumsal tip panik atağı olan kişilerde, yapılan çalışmaların bir kısmında sigara, alkol kullanım oranları daha yüksek bulunmuş iken, bazı çalışmalarda da bu fark saptanamamıştır.




Korkusuz panik ataklar
Panik atağı olan hastaların bazıları bedensel belirtileri ön planda ve belirgin olarak yaşamakla birlikte bununla bağdaşmayacak şekilde ölüm korkusu, kalp krizi geçireceği korkusu, denetimini kaybedeceği vb korkuları bedensel belirtilere eşlik etmez. Bu hastalarda korku belirtileri görülmediği için durumun psikiyatrik olabileceği çok daha zor akla geldiğinden tanı karmaşasını arttırmaktadır. Bu kişilerin psikiyatrik tedavileri gecikmektedir.

Bilişsel alt tip
Korkusuz panik ataklarda görülen durumun tam tersi duruma denmektedir. Yani bedensel belirtiler çok azdır ama yine bununla bağdaşmayacak şekilde o anda yoğun korku ve sıkıntı duruma hakimdir.

Vestibüler Tip
Ataklarda kulak burun boğaz ile ilgili belirtilerin yani baş dönmesi, denge ile ilgili sorunların ön planda olduğu bir tiptir. Baş dönmesine bulantı, kusma, ateş basması, terleme, titreme de eşlik edebilmektedir.
 

Similar threads

  • Soru
Panik atak, ani başlayan, kısa zaman süren (ortalama 10 dakika, maksimum 30 dakika), bir anda şikayetlerin çok yoğunlaşarak en şiddetli haline geldiği kişinin bedeninde bir anda hissettiği çarpıntı, terleme, titreme vb gibi aşağıda tanımlanan 13 bedensel belirtinin en az dördünün eşlik ettiği ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Panik atak ve panik bozukluk aynı durumu anlatmak için kullanılıyor sanılsa da aslında psikiyatride ayrı tanımlamalardır. Panik atak, bir an, kısa bir zaman dilimine kısıtlı yaşanan yoğun korku nöbeti olarak tanımlanabilir. Panik atak, kişinin ani başlayan, kısa zaman süren (10-30 dakika)...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Panik ataklar ansızın, beklenmedik bir formda başlayan ve süratle şiddetlenen, birçok vakit şiddetli bir tehlike hissi yahut sonunun geldiği kanısının eşlik ettiği bir başlangıcı ve sonu olan ağır bir kaygı yahut düşünce olarak tanımlanabilmektedir. Birçok vakit tek başına değil, birçok öteki...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Yoğun korku, endişe, dehşet duygularının ortaya çıktığı ve fiziksel belirtilerin eşlik ettiği bir psikolojik bozukluktur. Panik bozukluk beklenmedik şekilde ortaya çıkan panik ataklarla ve bu panik atakların tekrarlayacağına dair duyulan endişe ile kendini gösteren bir psikolojik rahatsızlıktır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Panik sözlükte yer alan tarifine nazaran sarsıntı, yangın, kaza, arızalanan bir asansörde kalma üzere önemli tehdit içeren durumlarda ağız kuruluğu, terleme, çarpıntı, süratli soluklanma, çaresizlik, dehşet duygusu, vb. üzere fizikî, özerk ve ruhsal reaksiyonlarla yaşanan akut dert manasını...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
Üst Alt