Son konular

Paragraf Çeşitleri Hakkında Bilgi

Konuyu Yükselt

theking

Yeni Üye
Katılım
31 Ocak 2020
Mesajlar
2
Tepkime
15
Puanları
38
Yaş
35
Coin
175,519
Paragraf Çeşitleri Nelerdir?
Paragraf Çeşitleri Hakkında Bilgi
Paragraf Çeşitleri Nelerdir?

a. Olay Paragrafı:
Anlatılması, açıklanması istenen bir olay ele alınır. Paragrafın yapısı olayın oluş sırasına göre, kişi-mekân ilişkisine ya da anlatıcının anlatılan veya nakledilen olayla ilişkisine göre değişir. Olay üzerinde yoğunlaşılır ve olayın en çok dikkat çekici yönleri ve heyecan verici yanları anlatı-lır. Olayın anlatımında anlatılmayan kısımlar sezdirilecek tarzda cümleler kullanılır.

b. Çözümleme Paragrafı:Bir düşüncenin incelenerek çözümlemesinin yapıldığı paragraflardır. Bu tür paragraflarda paragrafın konusu olan kişinin görünüşünden, konuşmasından davranışlarından söz eden cümlelere yer verilir. Bir düşünceyi çözümleyen paragraflarda düşünceyi oluşturan, destekleyen, geliştiren ögeler üzerinde durulur.
c. Düşünce (Fikir) Paragrafı:Herhangi bir konuda bilgi vermek, bir düşünceyi kanıtlamak amacıyla yazılan öğretici metinlerde bulunur.

ç. Betimleme (Tasvir) Paragrafı:Bir olayı ya da bir varlığı canlandırmak amacıyla yazılan paragraflardır. Betimleme paragrafında betimlenecek kişi, yer ve görünüşün benzerlerinden ayıran özellikleri üzerinde durulur. Betimleme paragrafında betimlenecek varlığın niteliğine göre paragrafın dili değişir.

d. Açıklama Paragrafı:Herhangi bir konunun, kavramın, nesnenin kullanımını, değerini açıklamak için yazılan paragrafa açıklama paragrafı denir. Açıklama yapılırken basit olandan karmaşık olana doğru gidilir. Yerine göre açıklana cak konunun herkesçe bilinen veya bilinmesi gereken yönü belirtilir. Açık, anlaşılır bir dil kullanılır.

e. Tartışma Paragrafı :Bu tür paragraflarda,bir konu ya da olgu üzerine yerleşmiş kanıları,düşünceleri değiştirme amacı vardır.Bu yüzden yazar,okuyucuyla tartışıyormuş gibi bir üslup takınarak birbirine karşıt olarak verilen iki görüş-ten birini doğrulamaya veya benimsetmeye yönelik bir anla-tım yolu seçer.Bu iki karşıt görüş “ama,fakat,ancak” gibi bağlaçlarla birbirine bağlanarak bir karşıt görüş yazar tarafından okuyucuya sunulan önerme cümleleriyle çürütülmeye çalışılır.
f. Düşsel (Fantastik) Paragraf: Çağrışıma bağlı tamamen olağan ve olağan dışı hayal gücüne dayanılarak oluşturulan paragraflardır.

g. Mizahi Paragraf:Mizah (gülmece) yazılarında okuyucuyu gülmeye ve alaycı bir bakış açısıyla düşünmeye yönelten paragraflardır.
 

Similar threads

  • Soru
PARAGRAF 1 Anlatım Birimi Olarak Paragraf Bir duşunceyi ana duşunce etrafında destekleyen cumle veya cumleler topluluğuna paragraf denir Paragrafı oluşturan cumleler birbirleriyle bağlantılıdır; bu bağlantı paragrafta anlam butunluğunu oluşturur Paragraf tek bir cumleden oluşabileceği gibi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Paragrafta Anlam - Paragraf Nedir - Paragrafın Yapısı - Paragrafa Cümle Ekleme - Paragrafın Anlam Yönü PARAGRAF Paragraf herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüne denir. Paragraf bir olayın, bir durumun, bir duygunun sadece bir yönünü ele alır. Paragraf uzun...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Opinion Paragraf Ne? sorusu, birçok öğrenci için sıkıntı oluşturan bir konudur. Ancak, bu yazıda bu konuya açıklık getirmek istiyorum. İyi bir opinion paragraf yazmak için öncelikle konuya hakim olmalısınız. Ardından, LSI mantığı ile ilerleyerek anahtar kelimeleri belirleyin. Neil Patel’in...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Paragraf Çeşitleri - Paragraf Çeşitleri Nelerdir? Paragraf Çeşitleri Paragraflar; olay, tasvir, fikir, tahlil paragrafları olmak üzere birçok çeşitlere ayrılır. Olay Paragrafı:Pek olağan olmadığı için üzerinde topluluğun ilgisini çekecek bir olguyu anlatan paragrafa olay paragrafı denir ki...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Sevdiklerinle paylaşmayı unutma ! Öyküleme nedir paragraf? Öyküleme, bir metnin içeriğini özetleyen ve ana fikri belirleyen bir paragraf türüdür. Bu paragraf genellikle metnin başında yer alır ve okuyucuya metnin konusunu ve ana düşüncesini hızlıca anlatır. Öyküleme paragrafı, metni daha...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
Üst Alt