Parkinson hastalığının nedeni ve belirtileri

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
İlk kez 1817 yılında titrek felç olarak James Parkinson tarafından An Essay on the Shaking Palsy kitabında yer verdiği için tıp literatürüne Parkinson hastalığı olarak geçmiştir. Parkinson hastaları ellerini ve ayaklarını kullanırken titremekte ve konuşmada güçlük çekmektedir. Bu nedenle Parkinson hastalarının kısmi felç geçirdiklerini dile getirmek gerekmektedir.

Ortaya Çıkış Nedenleri
Alkol
Sigara
Aşırı derecede kahve tüketimi
Fiziksel aktivitenin fazla yapılması bedeni yorduğu için ortaya çıkış nedenleri olarak kabul edilmektedir. Bu özelliğinin yanı sıra söz konusu hastalığın meydana gelmesinde parkinson hastalığının belirtileriolarak toplamda beş evreden oluşan birtakım belirtilerin yer aldığını kesinlikle dile getirmemiz gerekmektedir.
Ortaya Çıkış Nedenleri

Hastalık Nasıl Gelişir?
İnsanlarda dopamin adlı konuşma ve hareket kabiliyetimizi kontrol eden beyin hücreleri bulunmaktadır. Bu hücreler beynimizin substabsiya nigra adlı bölgesinde yer almaktadır. Ancak dopamin hücrelerinin üretimi azaldığında veya yetersiz kaldığı zaman konuşma ve hareket etme kabiliyetimizi denetleyen ve sağlayan sistem çalışmaz. Bu durumda Parkinson olarak bilinen titrek felç hastalığı ortaya çıkmış demektir. 40 yaşından başlayarak ileri yaş gruplarında sıkça karşımıza çıkan bir hastalık türü olup aşırı alkol ve sigara tüketiminin yanı sıra aşırı derecede kafein ürünlerinin tüketilmesi de bu hastalığın tetikleyicileri olarak karşımızdaki yerini korumaya devam etmektedir.

Belirtileri Nelerdir?
Parkinson hastalığının belirtileri evre evre kendini göstermektedir.


1. evre döneminde jest ve mimiklerde bozukluk ve yürüyüşteki anormallikler dışarıdan hemen fark edilmektedir. İşte bu durumdan hareket edildiği zaman parkinson hastalığı nediraçısından karşımıza çıkar.

2. evrede duruş şeklinde ve yürüyüş tarzında anormallik daha da belirgin olarak kendini göstermektedir.

3. evrede ise artık yürüyüşte iyiden iyiye zorluk çekmeler ve kendini dengede tutamama gibi sorunlar nüksetmiş olduğundan ötürü birtakım fiziksel aktiviteler yapılmaz hale gelecektir.

4. evre titremelerin şiddetlendiği ve de hastanın yürümede gerçekten de zorluk çektiği bir dönem olarak karşımıza çıkmaktadır.


Son evrede ise artık hasta elinde bir şey tutamaz hale gelir sürekli titrek halde olup yürümede zorluk çekmektedir.

Parkinson Hastalığının Tedavisi
Parkinson hastalığının erken teşhisinin konularak her yönden tedavi altına alınması ve hastanın eski sağlığına kavuşması gerçekten de mümkün olacaktır. Bunun için öncelikle mutlaka yukarıda yer verilen belirtilerden birisi görüldüğü zaman nöroloji uzmanına anında görünmek ve tedavi süreciyle ilgili olarak uzman hekimden bilgi edinmek gerekmektedir. Erken evrede yürüyüş egzersizleriyle söz konusu hastalığın atlatılması hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra kişiyle sürekli konuşarak ve kendinden bir şeyler anlatması beklenerek de bu sürecin atlatılması amaçlanmaktadır. Bu özelliklerine ilişkin olarak değerlendirildiği zaman parkinson hastalığı tedavisiolarak uzman hekim kontrolünde iyileşme oranının artması mümkün olmaktadır.

Parkinson Hastalığının Tedavisi

İlaç Tedavisi
Dopamin hücrelerini arttıracak ilaç tedavisine ve beyin stimülasyonu ile beynin hareket etme fonksiyonunu yeniden kazandıracak yapısını ortaya koymaya gereksinim bulunmaktadır. Ortada duran bütün bu özelliklerinden hareket edildiği zaman söz konusu Parkinson hastalığının çok kısa süre zarfında önüne geçilmesi pek ala mümkün olacaktır. Böylelikle hastalığın anında atlatılması her açıdan karşımızdaki yerini korumaya devam eden nitelik olarak kendini göstermektedir ki bütün bu özellikleri açısından yer verildiği zaman önemli bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Üstelik tamamen beklentilerin ötesinde kaliteli ve de sıra dışı yaklaşım tarzına dayanarak her açıdan fark yaratan nitelikler arasında gelmeye devam etmesi bağlamında her anlamda farklı bir tedavi yöntemi sayesinde net sonuçların elde edilmesinin gerçekten de mümkün hale geleceğini dile getirmemiz gerekmektedir.
 
Üst Alt