Partlar(Arşaklılar) Medeniyeti

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
52
Yaş
36
Coin
256,936
Partlar

[/URL]




Partlar / Part Krallığı


[/URL]
Partlar 'ın en geniş sınırları, M.Ö. 60.

Diller: Aramice,Partça

Dinler: Zerdüştilik:

Başkentler: Ktesifon, Hekatompilus

Bölge: Orta Doğu

Tarih: M.Ö. 238 – M.S. 228


Partlar, Part Krallığı, Part İmparatorluğu, Parthia ya da Arşaklılar (Orta Farsça'da: اشکانیان Aşkâniân), günümüz İran'ının kuzeydoğusunda yer alan bir medeniyetti. Zirve zamanında yönettiği bölgeler arasında, İran'ın tamamı, modern ülkelerden Ermenistan, Irak, Gürcistan, Türkiye'nin doğusu, Suriye'nin doğusu, Türkmenistan, Afganistan, Azerbaycan, Tacikistan, Pakistan, Kuveyt, ayrıca Suudi Arabistan'ın, Bahreyn'in, Katar'ın ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin İran Körfezi'ndeki kıyılarını kapsıyordu.


Part Krallığı, İran platosunu birleştiren ve oraya hükmeden Arşaklı hanedanı Hellenik Yunanistan'a bağlı Selevkoslar tarafından hakimiyet altında bulunan bölgeyi, M.Ö. 3. yüzyılın sonlarına doğru ele geçirmeye başladılar. M.Ö. 150 ve M.S. 224 yılları arasında Mezopotamya'yı aralıklarla yönettiler.

Eski İran'da Medler'den ve Akamenidler'den sonra gelen üçüncü yerel hanedanlıktırlar. Ağır süvariyi icat eden Partlar bundan dolayı Roma İmparatorluğu'nun doğudaki en büyük düşmanıydı. Romalılar'ın Kapadokya'dan Doğu Anadolu öteye genişlemelerini sınırladılar.

Notlar
tarafından idare edilirdi.
Latince'deki Parthia kelimesinden, o Eski Farsça'daki Parthava- kelimesinden gelir. Fars kelimesinin (İngilizce'de Persia) türediği Parsa kökünün bir farklı dialektik çeşidir. Aşkanian, Sasani kroniklerinden geliyor gibi gözükmektedir. Bu şekilde Firdevsi'nin epik şiiri Şehname'sinde geçmektedir.
 
Üst Alt