Pas lekelerini çıkarmak zaman zaman kabusa dönüşebildiği için hepimiz pas lekesi nasıl çıkarılır bilmek isteriz. Evde yer alan, paslanabilen veya pas lekelerine maruz kalan çok sayıda eşya sayabiliriz. Kıyafetler, halılar, koltuk kılıfları, metal eşyalar pas lekesine maruz kalabildiği gibi ütü, parke, fayans gibi alanlarda da pas lekesi oluşabilir. Bu durum da demirdeki pası ne söker, paslanmış çelik nasıl temizlenir, fayanstan pas lekesi nasıl çıkar gibi soruları beraberinde getirir. Pas lekesinin asla çıkmayacağını düşünenler ve pas nasıl çıkarılır diye araştıranlara detaylı ve pratik bir rehber hazırladık.
İhtiyacın olacak:
Bulaşık teli
Fırça
Mikrofiber bez
Sünger
Diş fırçası
Kireç ve pas sökücü
Farklı yüzeyler için uygun yüzey temizleyici
Bulaşık deterjanı
Ilık su
Limon suyu
Tuz
Halıdan Pas Lekesi Nasıl Çıkar?
Halı üzerinde kullanılan mobilyalar zaman zaman leke oluşturabilmektedir. Özellikle metal ayaklı mobilyaların paslanması, pas lekesinin halıya da bulaşmasına yol açar. Bu durumda aşağıdaki adımları uygulayarak pas lekesine müdahale edebilirsiniz.
Halıdaki pas lekesini sert bir cisimle mümkün olduğunca kazıyın.
Halıda ne kadar pas oluştuğu önemlidir. Öncelikle bir bıçak, kart ya da sert kenarlı bir cisimle halıdaki pası mümkün olduğunca çıkarın. Bu işlem esnasında halıya zarar vermediğinizden emin olun.
Pas lekesine kireç ve pas sökücü sprey uygulayın.
Halıdan pas lekesi nasıl çıkar diye düşündüğünüzde en hızlı, etkili ve pratik yöntem Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. kullanmaktır. Spreyi lekeli alana üzerinde belirtildiği ölçüde sıkın. Küçük lekelerde ise pamuklu bir beze sıkıp lekenin üzerine sürün. Bu şekilde spreyi leke üzerinde 5 - 10 dakika bekletin. Ardından temiz ve nemli bir bezle temizleyip kurumaya bırakabilirsiniz.
Halıdaki pas lekesini çıkarmak için içerisinde ağartıcı olan deterjanlar kullanmamalısınız.
Bir diğer seçenek olarak pas lekesini bulaşık deterjanı ile silin.
Bir diğer seçenek olarak, her evde bulunan bulaşık deterjanını deneyebilirsiniz. 1 bardak su ile 4 - 5 damla bulaşık deterjanını karıştırın. Bu karışıma batırdığınız sünger ile lekeli alanı silin. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. Halıdan mümkün olduğunca fazla sıvıyı çıkarmak için lekenin üzerine temiz bir havlu koyup biraz bekletebilirsiniz.
Leke kalırsa adımları tekrarlayın.
Eğer leke tamamen çıkmadıysa yukarıdaki işlemleri tekrar uygulayın. Limon suyunun pas lekeleri için etkili olduğu bilinmektedir. Bu adımları uyguladıktan sonra bir miktar limon suyunu lekenin üzerinde bekletmeyi deneyebilirsiniz.
Hassas, renkleri zarar görebilecek halılar ve uzun süredir bekleyen pas lekeleri için profesyonel yardım alabilirsiniz.
Hassas halılarda yukarıdaki adımları uygulamak halıya zarar verebilir. Aynı şekilde, çok uzun zamandır bekleyen ve çıkmayan pas lekeleri için evde uyguladığınız yöntemler yetersiz kalabilir. Bu durumda profesyonel yardım almayı düşünün.
Halıda pas lekesi nasıl çıkar öğrendiniz. Ardından halınızı temizlemek isterseniz, Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. yazımızdan öğrenin.
Duvardan, Betondan ve Fayanstan Pas Lekesi Nasıl Çıkar?
Fayans yüzeyler özellikle banyo gibi alanlarda çok kullanılır. Ancak, sürekli olarak suyla temas eden nemli alanlarda zaman içerisinde paslanma gözlenebilir. Betondaki ya da duvardaki pas lekesi nasıl çıkar diye düşünüyorsanız, hem duvar ve yerler için hem de fayanslarınız için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
Pas lekesi üzerine pas sökücü püskürtüp bekletin.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. , kumaş olmayan döşemeler, duvarlar ve fayanslar için harika bir pas sökücüdür. Pas lekesi olan yüzeye pas sökücünün püskürtülmesi ve yaklaşık 10 dakika kadar bekletilmesi lekenin çözünmesi açısından çok önemlidir. Fayanslardaki pas lekesi nasıl çıkar diyorsanız en etkili yöntem pas sökücü kullanmaktır. Daha küçük lekeler için diş macunu kullanmayı da tercih edebilirsiniz.
Pas lekesini bulaşık teli ya da fırça ile fırçalayın.
İkinci adım olarak, leke üzerinde beklettiğiniz pas sökücüyü fırça veya bulaşık teli ile fırçalayın. Fayans aralarını ya da köşeleri diş fırçası yardımıyla da fırçalayabilirsiniz. Banyo ve mutfak fayansı gibi alanlarda diş fırçası kullanımı oldukça etkili bir yöntemdir.
İnatçı bir leke ile karşı karşıyaysanız aşındırıcı sünger kullanabilirsiniz.
Fayans ve yerlerde sizi zorlayan pas lekeleri için aşındırıcı sünger kullanmayı deneyebilirsiniz. Duvarlarınızda zarara yol açabileceği için sadece sünger, bez ya da fırça kullanmayı tercih edin.
Son olarak yüzeyi durulayın.
Yüzeyden spreyi ve pası arındırmak için su ve bir bezden faydalanın. Su ile duruladığınız yüzeyi ardından kuru bir bez yardımıyla kurulamayı unutmayın.
Pas lekelerinin yanı sıra kireç lekelerinden de şikayetçiyseniz, Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. yazımızı okuyun.
Demirden Pas Nasıl Çıkar?
Demir ve metal yüzeyler su ve neme maruz kaldığında paslanabilir. Demir pas lekesi nasıl çıkar, paslanmış metal nasıl temizlenir diyorsanız:
Demir ve metal yüzeyler için su ve pas sökücü kullanın.
Pas sökücü spreyi demirin veya metalin her yerine yayın. Paslı noktaların iyice kaplandığından emin olun. Bu yöntem ütü, demir, metal takılar, demir ve metal küçük ev aletleri gibi pek çok yüzeyde kullanılabilir. Pas sökücüyü etki edebileceği kadar yüzeyde bekletmeyi unutmayın.
Leke çıkarmak için tel fırça veya bulaşık teli kullanın.
Demir veya metali ovalamak ve pası çıkarmak için bulaşık teli veya tel fırça kullanın. Çizilme riski olmayan demir ve metal yüzeyler için rahatlıkla tel veya fırça kullanabilirsiniz.
Ütü tabanındaki pası temizleyeceksiniz mum kullanabilirsiniz.
Ütünün altı paslandığında kıyafetlerinize de bu lekeleri bulaştırabilir. Ütünün altında oluşan pas lekesi nasıl çıkarılır sorusu için en etkili yöntem mum kullanmaktır. Ütüyü fişe takarak ısıtın. Bir beze mum sürün ve ütüyü fişten çekerek bezin üzerinde gezdirin. Paslı kısımlar bezdeki muma yapışacaktır. Ütü iyice soğuyunca alt kısmı tuzla ovun ve temiz bezle silin. Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. için yazımıza göz atmayı unutmayın.
Demir, metal yüzeyi kuru bir bezle kurulayın.
Temizlik ürününü arındırmak için duruladıktan sonra, temizlediğiniz bölgeyi temiz bir bezle kurulayın.
Kumaş ve Kıyafetlerden Pas Lekesi Nasıl Çıkarılır?
Pas lekeleri çoğu zaman kıyafetlere, evdeki eşyalara, kumaş yüzeylere bulaşabilir. Peki, kumaş ve kıyafetlerdeki pas lekesi nasıl çıkarılır? Bunun için asitli temizleyiciler kullanılsa da bu tip temizleyicilerin kumaş ve eşyalara zarar verme ihtimali vardır.
Kumaşları pas lekelerinden arındırmak için tuz ve limon kullanın.
Limondaki asit pas lekesinin çözülmesine yardımcı olacaktır. Yarım limona tuz dökün ve pas lekesinin üzerine bastırın. 15-20 dakika bekleyin.
Lekeli bölgeyi güneşte bekletin, ardından yıkayın.
Limonu pas lekesine uyguladıktan sonra lekeyi güneşte bekletin ve kurumasını sağlayın. Ardından her zamanki şekilde makinede veya elde yıkayabilirsiniz.
Asla çamaşır suyu kullanmayın.
Birçok insan en zorlu lekeleri temizlemek için çamaşır suyu kullanır. Ancak ağartıcının kaldıramayacağı bir leke vardır: Pas. Evinizdeki eşyalar, kumaş yüzeyler veya kıyafetler üzerindeki pas lekesi ile uğraşıyorsanız, çamaşır suyu uygulamak hiçbir işe yaramayacaktır. Ayrıca kumaşlara zarar verebilir.
İpek, yün, süet gibi kumaş yüzeylerde oluşan pas lekeleri için profesyonel yardım almanızı tavsiye ederiz.
Pas Nasıl Çıkarılır: Sıkça Sorulan Sorular
Seramikten Pas Lekesi Nasıl Çıkar?
Yeni oluşmuş lekeler için bulaşık deterjanını nemli bir bez ile uygulayın ve leke çıkana kadar ovalayın. Su ile iyice durulayın ve son olarak temiz, yumuşak bir bezle kurulayın. Uzun süredir bekleyen lekeler için ise nemli alana pas sökücü uygulayabilirsiniz.
Paslanan Masa Ayakları Nasıl Temizlenir?
Paslanan masa ayaklarını temizlemek için tek ihtiyacınız olan tuzlu su ve alüminyum folyodur. Folyodan bir parça alıp top şekline getirin. Tuzlu karışımına batırın ve masa ayaklarını silin. Eğer temizlemek için yeterli değilse, bu işlemin ardından pas sökücü kullanarak masa ayaklarını pas lekelerinden tamamen arındırabilirsiniz.
Parkeden Pas Lekesi Nasıl Çıkar?
Yarım su bardağı bulaşık deterjanı ve yarım su bardağı suyu bir sprey şişesinde karıştırın. Şişeyi kapatın ve çözeltiyi iyice karıştırmak için sallayın. Bu yöntem, parke gibi ahşap bir yüzeyde oluşan pas lekelerini çıkarmak için harika bir çözümdür.
Deriden Pas Lekesi Nasıl Çıkar?
Temiz bir süngerin üzerine beyaz sirke dökün. Pas lekesini süngerle silin ve yüzeyi biraz ıslak bırakın. Ardından derideki sirkenin üzerine sofra tuzu serpiştirin. Biraz bekledikten sonra suyla nemlendirilmiş yumuşak bir süngerle deriyi temizleyin.
Plastikten Pas Lekesi Nasıl Çıkar?
İnatçı pas lekelerini çıkarmak için bulaşık deterjanı ve suyu karıştırın. Çözeltiyi bir sprey şişesine koyun ve paslı alana bolca püskürtün. Çözeltinin 5 ila 10 dakika yüzeyde kalmasına izin verin ardından yüzeyi silin. Leke çıkana kadar bu adımları tekrarlayın.
Mermerde Pas Lekesi Nasıl Çıkar?
Zarar vermeden mermerden pas lekesi nasıl çıkarılır? Mermerde oluşan pas lekesini çıkarırken mermere zarar vermemenin yolu diş macunu kullanmaktır. Pas lekesinin üzerine jel olmayan diş macununu sürün ve diş fırçasıyla fırçalayın. Ardından temiz, nemli bir bezle sildiğinizde lekelerin yok olduğunu göreceksiniz.
İhtiyacın olacak:
Bulaşık teli
Fırça
Mikrofiber bez
Sünger
Diş fırçası
Kireç ve pas sökücü
Farklı yüzeyler için uygun yüzey temizleyici
Bulaşık deterjanı
Ilık su
Limon suyu
Tuz
Halıdan Pas Lekesi Nasıl Çıkar?
Halı üzerinde kullanılan mobilyalar zaman zaman leke oluşturabilmektedir. Özellikle metal ayaklı mobilyaların paslanması, pas lekesinin halıya da bulaşmasına yol açar. Bu durumda aşağıdaki adımları uygulayarak pas lekesine müdahale edebilirsiniz.
Halıdaki pas lekesini sert bir cisimle mümkün olduğunca kazıyın.
Halıda ne kadar pas oluştuğu önemlidir. Öncelikle bir bıçak, kart ya da sert kenarlı bir cisimle halıdaki pası mümkün olduğunca çıkarın. Bu işlem esnasında halıya zarar vermediğinizden emin olun.
Pas lekesine kireç ve pas sökücü sprey uygulayın.
Halıdan pas lekesi nasıl çıkar diye düşündüğünüzde en hızlı, etkili ve pratik yöntem Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. kullanmaktır. Spreyi lekeli alana üzerinde belirtildiği ölçüde sıkın. Küçük lekelerde ise pamuklu bir beze sıkıp lekenin üzerine sürün. Bu şekilde spreyi leke üzerinde 5 - 10 dakika bekletin. Ardından temiz ve nemli bir bezle temizleyip kurumaya bırakabilirsiniz.
Halıdaki pas lekesini çıkarmak için içerisinde ağartıcı olan deterjanlar kullanmamalısınız.
Bir diğer seçenek olarak pas lekesini bulaşık deterjanı ile silin.
Bir diğer seçenek olarak, her evde bulunan bulaşık deterjanını deneyebilirsiniz. 1 bardak su ile 4 - 5 damla bulaşık deterjanını karıştırın. Bu karışıma batırdığınız sünger ile lekeli alanı silin. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. Halıdan mümkün olduğunca fazla sıvıyı çıkarmak için lekenin üzerine temiz bir havlu koyup biraz bekletebilirsiniz.
Leke kalırsa adımları tekrarlayın.
Eğer leke tamamen çıkmadıysa yukarıdaki işlemleri tekrar uygulayın. Limon suyunun pas lekeleri için etkili olduğu bilinmektedir. Bu adımları uyguladıktan sonra bir miktar limon suyunu lekenin üzerinde bekletmeyi deneyebilirsiniz.
Hassas, renkleri zarar görebilecek halılar ve uzun süredir bekleyen pas lekeleri için profesyonel yardım alabilirsiniz.
Hassas halılarda yukarıdaki adımları uygulamak halıya zarar verebilir. Aynı şekilde, çok uzun zamandır bekleyen ve çıkmayan pas lekeleri için evde uyguladığınız yöntemler yetersiz kalabilir. Bu durumda profesyonel yardım almayı düşünün.
Halıda pas lekesi nasıl çıkar öğrendiniz. Ardından halınızı temizlemek isterseniz, Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. yazımızdan öğrenin.
Duvardan, Betondan ve Fayanstan Pas Lekesi Nasıl Çıkar?
Fayans yüzeyler özellikle banyo gibi alanlarda çok kullanılır. Ancak, sürekli olarak suyla temas eden nemli alanlarda zaman içerisinde paslanma gözlenebilir. Betondaki ya da duvardaki pas lekesi nasıl çıkar diye düşünüyorsanız, hem duvar ve yerler için hem de fayanslarınız için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
Pas lekesi üzerine pas sökücü püskürtüp bekletin.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. , kumaş olmayan döşemeler, duvarlar ve fayanslar için harika bir pas sökücüdür. Pas lekesi olan yüzeye pas sökücünün püskürtülmesi ve yaklaşık 10 dakika kadar bekletilmesi lekenin çözünmesi açısından çok önemlidir. Fayanslardaki pas lekesi nasıl çıkar diyorsanız en etkili yöntem pas sökücü kullanmaktır. Daha küçük lekeler için diş macunu kullanmayı da tercih edebilirsiniz.
Pas lekesini bulaşık teli ya da fırça ile fırçalayın.
İkinci adım olarak, leke üzerinde beklettiğiniz pas sökücüyü fırça veya bulaşık teli ile fırçalayın. Fayans aralarını ya da köşeleri diş fırçası yardımıyla da fırçalayabilirsiniz. Banyo ve mutfak fayansı gibi alanlarda diş fırçası kullanımı oldukça etkili bir yöntemdir.
İnatçı bir leke ile karşı karşıyaysanız aşındırıcı sünger kullanabilirsiniz.
Fayans ve yerlerde sizi zorlayan pas lekeleri için aşındırıcı sünger kullanmayı deneyebilirsiniz. Duvarlarınızda zarara yol açabileceği için sadece sünger, bez ya da fırça kullanmayı tercih edin.
Son olarak yüzeyi durulayın.
Yüzeyden spreyi ve pası arındırmak için su ve bir bezden faydalanın. Su ile duruladığınız yüzeyi ardından kuru bir bez yardımıyla kurulamayı unutmayın.
Pas lekelerinin yanı sıra kireç lekelerinden de şikayetçiyseniz, Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. yazımızı okuyun.
Demirden Pas Nasıl Çıkar?
Demir ve metal yüzeyler su ve neme maruz kaldığında paslanabilir. Demir pas lekesi nasıl çıkar, paslanmış metal nasıl temizlenir diyorsanız:
Demir ve metal yüzeyler için su ve pas sökücü kullanın.
Pas sökücü spreyi demirin veya metalin her yerine yayın. Paslı noktaların iyice kaplandığından emin olun. Bu yöntem ütü, demir, metal takılar, demir ve metal küçük ev aletleri gibi pek çok yüzeyde kullanılabilir. Pas sökücüyü etki edebileceği kadar yüzeyde bekletmeyi unutmayın.
Leke çıkarmak için tel fırça veya bulaşık teli kullanın.
Demir veya metali ovalamak ve pası çıkarmak için bulaşık teli veya tel fırça kullanın. Çizilme riski olmayan demir ve metal yüzeyler için rahatlıkla tel veya fırça kullanabilirsiniz.
Ütü tabanındaki pası temizleyeceksiniz mum kullanabilirsiniz.
Ütünün altı paslandığında kıyafetlerinize de bu lekeleri bulaştırabilir. Ütünün altında oluşan pas lekesi nasıl çıkarılır sorusu için en etkili yöntem mum kullanmaktır. Ütüyü fişe takarak ısıtın. Bir beze mum sürün ve ütüyü fişten çekerek bezin üzerinde gezdirin. Paslı kısımlar bezdeki muma yapışacaktır. Ütü iyice soğuyunca alt kısmı tuzla ovun ve temiz bezle silin. Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. için yazımıza göz atmayı unutmayın.
Demir, metal yüzeyi kuru bir bezle kurulayın.
Temizlik ürününü arındırmak için duruladıktan sonra, temizlediğiniz bölgeyi temiz bir bezle kurulayın.
Kumaş ve Kıyafetlerden Pas Lekesi Nasıl Çıkarılır?
Pas lekeleri çoğu zaman kıyafetlere, evdeki eşyalara, kumaş yüzeylere bulaşabilir. Peki, kumaş ve kıyafetlerdeki pas lekesi nasıl çıkarılır? Bunun için asitli temizleyiciler kullanılsa da bu tip temizleyicilerin kumaş ve eşyalara zarar verme ihtimali vardır.
Kumaşları pas lekelerinden arındırmak için tuz ve limon kullanın.
Limondaki asit pas lekesinin çözülmesine yardımcı olacaktır. Yarım limona tuz dökün ve pas lekesinin üzerine bastırın. 15-20 dakika bekleyin.
Lekeli bölgeyi güneşte bekletin, ardından yıkayın.
Limonu pas lekesine uyguladıktan sonra lekeyi güneşte bekletin ve kurumasını sağlayın. Ardından her zamanki şekilde makinede veya elde yıkayabilirsiniz.
Asla çamaşır suyu kullanmayın.
Birçok insan en zorlu lekeleri temizlemek için çamaşır suyu kullanır. Ancak ağartıcının kaldıramayacağı bir leke vardır: Pas. Evinizdeki eşyalar, kumaş yüzeyler veya kıyafetler üzerindeki pas lekesi ile uğraşıyorsanız, çamaşır suyu uygulamak hiçbir işe yaramayacaktır. Ayrıca kumaşlara zarar verebilir.
İpek, yün, süet gibi kumaş yüzeylerde oluşan pas lekeleri için profesyonel yardım almanızı tavsiye ederiz.
Pas Nasıl Çıkarılır: Sıkça Sorulan Sorular
Seramikten Pas Lekesi Nasıl Çıkar?
Yeni oluşmuş lekeler için bulaşık deterjanını nemli bir bez ile uygulayın ve leke çıkana kadar ovalayın. Su ile iyice durulayın ve son olarak temiz, yumuşak bir bezle kurulayın. Uzun süredir bekleyen lekeler için ise nemli alana pas sökücü uygulayabilirsiniz.
Paslanan Masa Ayakları Nasıl Temizlenir?
Paslanan masa ayaklarını temizlemek için tek ihtiyacınız olan tuzlu su ve alüminyum folyodur. Folyodan bir parça alıp top şekline getirin. Tuzlu karışımına batırın ve masa ayaklarını silin. Eğer temizlemek için yeterli değilse, bu işlemin ardından pas sökücü kullanarak masa ayaklarını pas lekelerinden tamamen arındırabilirsiniz.
Parkeden Pas Lekesi Nasıl Çıkar?
Yarım su bardağı bulaşık deterjanı ve yarım su bardağı suyu bir sprey şişesinde karıştırın. Şişeyi kapatın ve çözeltiyi iyice karıştırmak için sallayın. Bu yöntem, parke gibi ahşap bir yüzeyde oluşan pas lekelerini çıkarmak için harika bir çözümdür.
Deriden Pas Lekesi Nasıl Çıkar?
Temiz bir süngerin üzerine beyaz sirke dökün. Pas lekesini süngerle silin ve yüzeyi biraz ıslak bırakın. Ardından derideki sirkenin üzerine sofra tuzu serpiştirin. Biraz bekledikten sonra suyla nemlendirilmiş yumuşak bir süngerle deriyi temizleyin.
Plastikten Pas Lekesi Nasıl Çıkar?
İnatçı pas lekelerini çıkarmak için bulaşık deterjanı ve suyu karıştırın. Çözeltiyi bir sprey şişesine koyun ve paslı alana bolca püskürtün. Çözeltinin 5 ila 10 dakika yüzeyde kalmasına izin verin ardından yüzeyi silin. Leke çıkana kadar bu adımları tekrarlayın.
Mermerde Pas Lekesi Nasıl Çıkar?
Zarar vermeden mermerden pas lekesi nasıl çıkarılır? Mermerde oluşan pas lekesini çıkarırken mermere zarar vermemenin yolu diş macunu kullanmaktır. Pas lekesinin üzerine jel olmayan diş macununu sürün ve diş fırçasıyla fırçalayın. Ardından temiz, nemli bir bezle sildiğinizde lekelerin yok olduğunu göreceksiniz.