Patlıcan, düşük kalori içeriği ve sindirim sistemini rahatlatması ile göz dolduruyor. Ayrıca birçok kişi tarafından severek tüketilmesi de daha çok satılmasına ve tercih edilmesine sebep oluyor.
Yaz mevsimi geldiğinde pazarlarda ve marketlerde sebze, meyve bulmak kolaylaşır. Yazın hanımlar akşama ne yemek yapacaklarını çok fazla düşünmezler. Menemen, patlıcan, biber, kabak kızartması gibi kızartma türleri, hatta peynir ile karpuz yada kavun bile akşam yemeği olarak tüketilir. İşte bu yüzden yaz mevsimleri bir nevi mutfaklara şenlik getirir.
Patlıcan da yaz mevsiminde mutfağı şenlendiren sebzelerden biridir. Kızartma, imam bayıldı, patlıcan musakka yada oturtma sevilen yemek türleri arasındadır. Bu sevilen sebze aynı zamanda oldukça sağlıklıdır. Birçok organa fayda sağlayarak şifa dağıtır.
NEDEN PATLICAN YEMELİYİZ?
Sindirim sistemini rahatlatır, kolay dışkılamayı sağlar.
Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle kabızlığı önler.
Bağırsakları yumuşatır.
A, B1, B2, C vitaminlerince zengindir. Ayrıca kalsiyum, potasyum ve demir minerallerini bulundurur.
Kolesterolün düzenlenmesine yardım eder. Tabii kızartma, oturtma gibi yemeklerini hazırlarken çok yağlı yapmamaya özen göstermelisiniz.
Kan basıncını arttırır.
Kalp hastalıklarının önlenmesine yardım eder.
Zayıflamaya yardım eder. Düşük kalori içeriği nedeniyle kilo aldırmaz.
Bacaklarda ve basenlerde selülit oluşmasını önler.
Uzun süre kalıcı tokluk hissi sağlar.
Romatizma ve romatizmal hastalıklara iyi gelir. Romatoid artrit gibi kemik hastalıklarına fayda sağlar.
Dişleri güçlendirir.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve hastalıklara karşı direnç sağlar.
Yüksek miktarda su içeriği nedeniyle cildi nemlendirir. Kuru cilt ve kuru saçlara iyi gelir.
Kansere yakalanma oranını düşürür.
Beyine de fayda sağlar.
Diyabet rahatsızlığı olanlar yani şeker hastaları için de oldukça harika bir sebzedir. Şeker hastaları da bu şifalı sebzeyi rahatlıklara tüketebilir.
Güçlü bir antioksidandır.
PATLICANIN ZARARLARI NELERDİR?
patlıcan
Bu sebze yendikten sonra ağızda ufak yaralar yada aftlar oluşturabilir.
Böbrek yada safra kesesi rahatsızlığı olanlar için zararlı olabilecek organik asitler içerir.
Böbrek taşı yada safra kesesi taşı olan kimselerin patlıcan, ıspanak ve pancar yaprağı gibi oksalat yönünden zengin gıdalar tüketmesi tavsiye edilmez.
İlginizi Çekebilir: Gut Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler ve Bitkiler Nelerdir?
PATLICAN KAÇ KALORİDİR?
100 gram patlıcan yaklaşık olarak 24 kalori civarındadır.
Yaz mevsimi geldiğinde pazarlarda ve marketlerde sebze, meyve bulmak kolaylaşır. Yazın hanımlar akşama ne yemek yapacaklarını çok fazla düşünmezler. Menemen, patlıcan, biber, kabak kızartması gibi kızartma türleri, hatta peynir ile karpuz yada kavun bile akşam yemeği olarak tüketilir. İşte bu yüzden yaz mevsimleri bir nevi mutfaklara şenlik getirir.
Patlıcan da yaz mevsiminde mutfağı şenlendiren sebzelerden biridir. Kızartma, imam bayıldı, patlıcan musakka yada oturtma sevilen yemek türleri arasındadır. Bu sevilen sebze aynı zamanda oldukça sağlıklıdır. Birçok organa fayda sağlayarak şifa dağıtır.
NEDEN PATLICAN YEMELİYİZ?
Sindirim sistemini rahatlatır, kolay dışkılamayı sağlar.
Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle kabızlığı önler.
Bağırsakları yumuşatır.
A, B1, B2, C vitaminlerince zengindir. Ayrıca kalsiyum, potasyum ve demir minerallerini bulundurur.
Kolesterolün düzenlenmesine yardım eder. Tabii kızartma, oturtma gibi yemeklerini hazırlarken çok yağlı yapmamaya özen göstermelisiniz.
Kan basıncını arttırır.
Kalp hastalıklarının önlenmesine yardım eder.
Zayıflamaya yardım eder. Düşük kalori içeriği nedeniyle kilo aldırmaz.
Bacaklarda ve basenlerde selülit oluşmasını önler.
Uzun süre kalıcı tokluk hissi sağlar.
Romatizma ve romatizmal hastalıklara iyi gelir. Romatoid artrit gibi kemik hastalıklarına fayda sağlar.
Dişleri güçlendirir.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve hastalıklara karşı direnç sağlar.
Yüksek miktarda su içeriği nedeniyle cildi nemlendirir. Kuru cilt ve kuru saçlara iyi gelir.
Kansere yakalanma oranını düşürür.
Beyine de fayda sağlar.
Diyabet rahatsızlığı olanlar yani şeker hastaları için de oldukça harika bir sebzedir. Şeker hastaları da bu şifalı sebzeyi rahatlıklara tüketebilir.
Güçlü bir antioksidandır.
PATLICANIN ZARARLARI NELERDİR?
patlıcan
Bu sebze yendikten sonra ağızda ufak yaralar yada aftlar oluşturabilir.
Böbrek yada safra kesesi rahatsızlığı olanlar için zararlı olabilecek organik asitler içerir.
Böbrek taşı yada safra kesesi taşı olan kimselerin patlıcan, ıspanak ve pancar yaprağı gibi oksalat yönünden zengin gıdalar tüketmesi tavsiye edilmez.
İlginizi Çekebilir: Gut Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler ve Bitkiler Nelerdir?
PATLICAN KAÇ KALORİDİR?
100 gram patlıcan yaklaşık olarak 24 kalori civarındadır.