Paul ve virginie ozeti

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
57
Coin
256,936
Paul Ve Virgine ozeti

1726 yılında Mde la Tour adında Normandiyalı bir genc Fransa?da iş bulamadığı icin Fransa?nın adası olan bu gunku ismiyle Maurice adasına gelmişti Yanında eski ve zengin bir aileden olan karısı vardı Fakat kadının ailesi asil olmayan birini sevdiği icin kadını servetten men etmişlerdi Adaya geldikleri zaman genc adam, bir kac zenci satın almak icin gemiyle Madagascar?a gecti Fakat bu gidiş sert bir mevsim yaşayan Madagascar?da salgın olan kotu bir hastalığı beraberinde getirdi Ve genc adam eşinden uzaklarda oldu ve tum eşyası yağmalandı Zavallı kadın hamileyken dul kaldı ve yanında zenci kadından başka kimsesi yoktu
Bu uzuntuyle kadın, adanın ucra koşelerine doğru gitmek istedi ve şehirden uzaklaştı Gittiği yerde Marguerite adında bir kadını cocuğunu emzirmekteyken gordu Kendisi gibi acılar icinde bir kadını gormek madam de la Tour?u memnun etti Birbirlerine acılı hikayelerini anlatıp sarılarak ağlaştılar
Marguerite bir yıldır bu yerde oturuyordu Cok iyi ve hamarat bir kadındı Fakir bir ailenin kızı olarak yetişmiş ve asilzadelerden bir delikanlıya aşık olmuştu Fakat delikanlı hevesini aldıktan sonra onu karnındaki yavrusuyla terketmişti O da koyunden, ailesinden uzaklaşarak odunc parayla aldığı yaşlı bir zenciyle beraber buralara yerleşmiş,kucuk bir yeri capalayıp ekmeye başlamışlardı
Marguerite?in kulubesi,benim kulubeme yaklaşık bir bucuk fersah uzaktaydı yani komşu sayılırdık Buralarda komşu demek candan bir dost demekti Komşunun bir de arkadaşı olduğunu duyunca hemen onu gormeye gittim Madam de la Tour cok asil ve huzunluydu Doğumu da yaklaşmaktaydı Bu iki kadının cocuklarının geleceği icin yirmi donum kadar yeri paylaşmalarını teklif ettim Marguerite?nin kulubesi kendi arsasının sınırındaydı ve bu kulubeye yapışık madam de la Tour?un kulubesini yaptık Boylece hem herkes kendi arsasında hem de birbirlerine yakın olmuş oldular
Marguerite?nin oğlu Paul?un isim babasıydım Fazla gecmeden madam de la Tour bir kız doğurdu ve ismini bekaret anlamına gelen Virginie koyduk
İki araziyi verimli hale getirmek icin yorulmak bilmeden calışan iki kole evin gecimini sağlıyorlardı Marguerite?in kolesi Domingue, yaşlı olamasına rağmen zeki ve calışkandı Madam de la Tour?un kolesi Marie ise cok hamarat ve becerikliydi Marguerite ve madam de la Tour da butun gun pamuk eğirip orgu orerlerdi
Her ikiside talihsiz bir sevgiden doğan yavrularını gordukce birbirlerini daha cok seviyor ve daha sıkı dost oluyorlardı Cocukları da şimdiden birbirlerine o kadar bağlı o kadar candandılar ki hep kucak kucağa uyurlardı Konuşmaya başladıkları zaman birbirlerine soyledikleri ilk kelime kardeşim olmuştu
Paul buyudukce bahcede Domingue?le beraber uğraşır, Virginie ise temizlik, yemek hazırlamak gibi işleri yapmaya başlamıştı Bu iki cocuk okuma yazma bilmezlerdi ama iclerinde kotulukten eser yoktu Hep iyilik yapmayı duşunen sevgi dolu cocuklar olarak yetişmişlerdi Birbirlerine karşı da cok ilgili ve sevgi doluydular Yaşamları yapaylıktan uzak, cok doğal bir ortamda gecen Paul ve Virginie, ergenlik donemlerine girmek uzereydiler Virginie serpilip guzelleşmiş, doğal yemişlerle buyuduğu icin normalden bir kac yaş buyuk gosteriyordu Gur, kumral sacları, mavi gozleri vardı Paul ise Virginie?den daha uzun, guclu kuvvetliydi
Madam de la Tour, kızının boyle buyuyup guzelleştiğini gordukce ona karşı buyuttuğu sevgisinin yanında kaygıları da artmaktaydı Eğer ben olursem kızımın hali ne olur diye endişelere kapılmıştı Fransa?da yaşayan zengin bir halası vardı fakat madam de la Tour fakir birine kacınca zengin hala yeğeniyle alakasını kesmişti Madam de la Tour cok guruluylu ama işin icine kızı girince gururu unutup bu endişelerini gidermek icin halasına mektup yazdı Mektubunda kocasının ani olumunden, Virginie?den ve sıkıntıda olduğunda bahsetti Ama bu mektuba cevap alamadı Yıllar gecti ve on bir yıl sonra halasından bir mektup geldi Yıllar sonra gelen bu mektup da pek hayırlı bir mektup değildi Halası mektupta onu yerden yere vurmuş, ağır sozlerle zehirini akıtmıştı Mektubu okuyan madam de la Tour ağlamaya başlayınca, Marguerite ona sarılarak teselli etmeye calıştı Herkes etrafına doluştu ve evgi dolu teselli sozleriyle madam de la Tour?u yatıştırmayı başardılar Ve eski mutlu gunlerine geri donduler
Anneleri Pamplemousses kilisesine gittiği sırada Virginie?in yanına kacak bir zenci kadın geldi Ayaklarına kapanarak yardım istedi Aclıktan olmek uzere olan kadını, hazırlamış olduğu kahvaltı sofrasına oturtup doyurdu KaraDere?li zengin bir zorba olan sahibinden işkence gorduğu icin kactığını soyleyen kole yardım istiyordu Virginie hemen kardeşini cağırdı ve koleyi efendisine affettirmek icin yola cıktılar Kacak kole onları ormanın icinden gecirerek, yuksek dağlardan, geniş ırmaklardan gecerek ancak oğlen vakti KaraDere?ye ulaştırdı Virginie adamdan Allah rızası icin kolesini affetmesini diledi Once adam hic aldırış etmedi ama sonra Virginie?in zarif endamı dikkatini cekti ve Allah rızası icin değil, bu guzel kızın hatrı icin affettiğini soyledi Koleyi yerine bıraktıktan sonra evlerine donmek icin indikleri dağa tırmandılar Sabahtan beri aclardı ve yuruyecek halleri kalmamıştı Ormanın icinde bir palmiye ağacı buldular ve Paul ağacı tutuşturarak devirdi,tepesindeki yemişleri yiyerek biraz kendilerine geldiler Akşam oluyordu ve annelerinin merakta olduğunu duşunerek acele etmeye calışıyorlardı ama kaybolduklarını anladılar Paul, Virginie?i bir yere oturttu Ve yon bulmak icin bir ağacın tepesine tırmandı ama bu da işe yaramadı Caresizlik icinde kalan Paul ofkesinden ağlamaya başladı, Virginie onu teselli ederek Alah?tan yardım istiyelim,o bizi duyar dedi Ve cok gecmeden uzaktan bir kopek sesi duyuldu Domingue ve kopekleri Fidele onları bulmuştu Hepsi gozyaşlarına boğuldular Eve donduklerinde anneleri once cok kızdılar ama sonra iyilik yapmak icin gittikleri yolda başlarına gelenleri dinledikce sevinc gozyaşları dokmuşlerdi

Üst Alt