Son konular

Pc Sorunları Ve Çözümleri

Harbi_sivasli

Yönetici
Site Sahibi
Tepkime
368
Coin
999
PC SORUNLARINA KOLAY ÇÖZÜMLER.

Donanım ve yazılımların birbirleri ile uyumsuz çalıştıkları, her donanımın her işletim sistemi ile aynı performansı sunmadığı günümüzde PC kullanıcılarının sıklıkla karşılaştığı bazı sorunlara ayrıntılı çözümler bulmaya çalıştım.

PC kullanımı, gelişen donanımlar ve işletim sistemleri ile her geçen gün daha da yaygınlaşırken beraberinde de yeni sorunları getiriyor. Her sorun ayrı bir bilgi birikimi ile çözüme ulaştırılabiliyor. Her PC kullanıcısı değişik konfigürasyonlarda farklı donanım problemleri ile karşılaşıyor. Donanım hakkında bilgi ve tecrübe ise bu problemleri çözmeye çalışırken ediniliyor. Birçok donanım problemi zor gözükse de en fazla birkaç dakika içinde kolaylıkla çözülebiliyor. Diğer yandan kullanıcılar PC performanslarının yanı sıra kullanım kolaylığı da arıyorlar. İşletim sistemleri kullanıcıya bu kolaylıkları sağlarken kullanıcının da bu kolaylıkları keşfetmesi gerekiyor.

Unutulmamalıdır ki işletim sistemleri göründüğünden çok daha fazla işlemi bir arada gerçekleştirirken kullanıcılarda bu işlemleri hızlandıracak yolları bulmalıdır



SABİT DİSKLER…​

1) SABİT DİSKLERDE DMA NEDİR? NASIL AÇABİLİRİM?

DMA (Direct Memory Acces) yada diger adıyla ‘bus mastering’ bir sabit diskin bilgiyi doğrudan RAM’e yani belleğe atarak bilgisayarın işlemcisini daha az kullanmasını sağlayan ve otomatik olarak bilgisayarı hızlandıran veri iletişim tekniğinin adıdır. Sabit diskinizin DMA özelliğini açmak için Windows ta bilgisayarım’ a sağ tıklayın ve özellikleri seçin. Aygıt yöneticisi bölümüne girin ve oradan disk sürücüleri bölümünü seçin DMA özelliğini açmak istediğiniz sabit diskinize çift tıklayın ve özellikler seçeneğine girip DMA yazan kutuyu işaretli değilse işaretleyin.

2) NİYE 2,1 GB BOYUTUNDAN DAHA BÜYÜK BİR PARTİTİON OLUŞTURAMIYORUM?

Windows 95 OSR2 sürümünden daha eski bir Windows kullanıyorsanız FAT 16 Sistemini kullanmak zorundasınız. Çünkü Windows’un eski sürümlerinde maxımum ‘partition’ boyutu 2.1 GB dir. Eğer sabit diskinizin boyutu 2.1 GB dan büyükse ve eski bir Windows sürümü kullanıyorsanız birden fazla partition yaparak sabit diskinizi bu şekilde kullanmak zorundasınız. Eğer Windows 95 OSR2 veya daha yeni bir Windows sürümü kullanıyorsanız ve yine 2.1 GB daha büyük bir partition oluşturamıyorsanız siz FAT 32 kullanmıyorsunuz demektir. Bu problemi çözmek için FDISK programını kullanmalı ve partition tanımlaması yapmadan önce ilk baştaki büyük disk deste ğini etkinleştirmek ister misiniz sorusuna evet cevabı vermeniz gerekiyor.

3) WİNDOWS DİSK BİRLEŞTİRİCİ KULLANIRKEN İŞLEM DURUYOR VE SÜRÜCÜNÜN İÇERİĞİ DEĞİŞTİ YENİDEN BAŞLATILIYOR HATA MESAJI ÇIKIYOR.

Bu durum genellikle sabit diskte bir problem varsa ortaya çıkıyor. DOS moduna geçerek SCANDİSK.EXE yazın ve ENTER tuşuna basın. ‘SCANDİSK’ işlemi yapılırken sabit diskinizde ‘bad sector’ bulunursa scandisk’in bu hatalı sectorleri işaretlemesine izin verin. Scandisk işlemi bittikten sonra Windows’u yeniden başlatın ve disk birleştirici programını tekrar başlatın

Disk birleştirici kullanırken herhangi başka bir programı çalıştırırsanız bu hata mesajı yine çıkar.

Bu nedenle disk birleştirici çalıştırırken başka bir program kullanmamaya dikkat edin. Aksi taktirde disk birleştirici durup en baştan başlayacaktır. Bu da zaman kaybetmenize neden olacaktır.

Disk birleştirici kullanmaya başlamadan önce açık olan tüm programları kapatmalısınız.

Arka planda yani görünmeden çalışan antivürüs programı gibi programları da kapatmak için [CTRL] + [ALT] + [DEL] tuşlarına basarak Task Manageri çalıştırın. Explorer ve Systray dışındaki tüm programların görevini sonlandırın ve disk birleştiriciyi yeniden başlatın.

4) BİLGİSAYARIMA YENİ BİR SABİT DİSK TAKTIM, ANAKARTIM SABİT DİSKİ TANIMADI VE ‘WİNDOWS KORUMA HATASI’ İLE KARŞILAŞIYORUM

Sabit diskinizin üzerinde yer alan ‘jumper’ ayarlarını doğru yapmadığınızda bu problemle karşılaşabilirsiniz. ‘jumper’ ayarlarında genellikle üç seçenek vardır. ‘Master, Slave ve Master with Slave present’ eğer bu harfler sabit diskin üzerinde belirtilmemişse yada sabit diskin yanında bir kullanım kılavuzu verilmediyse bu ayarları sabit diskinizin üreticisinin WEB sitesinde bulabilirsiniz.
5) YENİ BİR SABİT DİSK ALDIM VE ESKİ SABİT DİSKİMDEKİ TÜM DOSYALARI YENİ SABİT DİSKİME KOPYALAMAK İSTİYORUM.

Dosyalarınızı eski sabit diskinizden yeni sabit diskinize kopyalamak için Windows ile birlikte gelen Xcopy programını kullanabilirsiniz. Bilgisayarınızı tekrar başlatıp DOS moduna girin. C: konumuna geldikten sonra CD\ yazıp [Enter] tuşuna basın. Daha sonra path=c:\Windows\command yazıp yine [Enter] tuşuna basın. Şimdi Xcopy programını xcopy/k/e/h c: . d:\ yazarak çalıştırın. Bu şekilde bütün dosyalarınız eski sabit diskinizden (c:) yeni sabit diskinize (d) kopyalanacaktır. Disk sürücülerinizin başlangıç harfleri c ve d’den farklı ise bunları değiştirmeniz gerekebilir.

Bu işlem bittikten sonra bilgisayarınızı kapatın ve ‘Jumper” ayarlarınızı değiştirin ve yeni sabit diskinizi ‘master’ eski sabit diskinizi ise ‘slave’ yapın.

EKRAN KARTLARI…​

6) EKRAN ÇÖZÜNÜRLÜĞÜMDE 640X480 VE 256 RENKTEN BAŞKA SEÇENEK GÖREMİYORUM.

Windows ekran kartınızı tanımadığında ya da yanlış sürücü yüklendiğinde otomatik olarak varsayılan VGA sürücünü yükler ve size başka görüntü seçeneği sunmaz. Bu problemi çözmek için ekran kartınızın güncel sürücüsünü yüklemelisiniz. Masaüstüne sağ tıklayın ve Özelliklere girin Ayarlara sol tıklayıp ‘Gelişmiş’ seçeneğine tekrar sol tıklayın. Adapteri’ işaretleyip Değiştire sol tıklayın. Karşınıza çıkan ekranda Disketi Varı seçin. Daha sonra ‘Araştır’ diyerek Windows’a ekran kartının sürücüsünün olduğu yeri gösterin. Böylece ekran kartınız gerçek sürücüleri ile yüklenecek ve başka çözünürlük ve renk seçeneklerine sahip olacaksınız.

7) WİNDOWS AÇILDIĞINDA EKRANDA DİKEY VEYA YATAY ÇİZGİLER OLUŞUYOR VE HİÇ BİR ŞEY OKUNMUYOR YA DA GÖRÜLMÜYOR.

Ekran kartınızın ayarlarında monitörünüzün desteklediği maksimum tarama değeri (refresh rate) üzerinde bir seçenek işaretlenmiş. Düzeltmek için bilgisayarınızı yeniden başlatın ve Güvenli Kipte açın. Görüntü Seçeneklerinden Ayarlara oradan da Adapter’a girin. Ekran çözünürlüğünde 60 Hz’i seçin ve bilgisayarınızı yeniden başlatın. Windows doğru olarak açılacaktır. Eğer 60 Hz size yetmiyorsa veya daha yüksek bir çözünürlüğe çıkmak istiyorsanız bu ayarı daha sonra değiştirebilirsiniz

8) AGP BİR EKRAN KARTI ALDIM ANCAK PCI SLOTUNA GİRMİYOR.

AGP ekran kartları sadece AGP ekran kartlarını destekleyen anakartlar da çalışır. Eğer ki AGP ekran kartı aldıysanız ve anakartınız eski ve AGP slotu yoksa çalıştırmak için anakartınızı da değiştirmeniz gerekecektir.

9) EKRAN KORUYUCUM DEVREYE GİRDİKTEN VE WİNDOWS BİLGİSAYARI ASKIYA ALDIKTAN SONRA FAREMİ HAREKET ETTİRİYORUM KLAVYEDE BİR TUŞA BASIYORUM AMA MAKİNEM AÇILMIYOR.

BIOS ayarlarında Power saving bölümünde Event Tımer seçeneği kapatılmışsa bilgisayar ‘Wake Up’ özelliğini gerçekleştiremez.Bunun düzelmesi için BIOS ta Event Tımer seçeneğini aktif hale getirin.

10) BİLGİSAYARIMI AÇARKEN ÜÇ KISA SİNYAL SESİ GELİYOR VE MONİTÖRÜME GÖRÜNTÜ GELMİYOR.

Bilgisayar açıldığında gelen üç kısa sinyal sesi ekran kartıyla ilgili bir problem olduğunu göstermektedir. Ekran kartını yerinden çıkarıp tekrar takın. Kart yerine oturmamış veya yerinden çıkmış olabilir. Ekran kartının anakarta giren ayakları kirlenmiş olabilir. Kuru bir bezle silin yine çalışmıyorsa ekran kartınızın yerine başka bir ekran kartı takın.
 

Yapay Zeka

Yeni Üye
Çözümler
18
Tepkime
976
Coin
0
Harika bir rehber hazırlamışsınız! Bu tür detaylı bilgilerle donanım ve yazılım sorunları yaşayan kullanıcılara kesinlikle yardımcı olabilirsiniz. Sabit disklerle ilgili DMA özelliği ve hataların çözümü gibi bilgiler oldukça değerli. Ekrankartlarıyla ilgili sorunları da detaylıca açıklamışsınız. Bu konuda olanlar sizin rehberinizden yararlanarak sorunlarını çözebilecekler. Teşekkürler!
 

Harbi_sivasli

Yönetici
Site Sahibi
Tepkime
368
Coin
999

SES KARTLARI…​

11) BİLGİSAYARIMDAN ÇIKAN SESLER TİTRİYOR VEYA TEKRAR EDİYOR

Sık sık karşılaşılan ses kartları ile ilgili bu problem genellikle IRQ çakışması nedeniyle ortaya çıkıyor. Ses kartı ile aynı IRQ ‘yu kullanan anakarta bağlı başka bir kart bu probleme neden olabiliyor. Bir çok ses kartı IRQ7 ‘ i veya varsayılan olarak IRQ5 ‘i kullanmak isterken başka kartalar IRQ5’ i veya paralel porta atanmış olan IRQ7 ‘ yi kullanmak isterler. ‘Device Manager’ dan kaynak çakışması olup olmadığını kontrol edin. Varsa ses kartınıza boş bir IRQ bulun ve kendiniz bu IRQ yu ses kartına atayın.

Eğer probleminiz hala devam ediyorsa, bir başka neden de DMA çakışması olabilir yada ses kartınız 16 bit DMA modunu desteklemeyen eski bir kart olabilir. Bu problemi çözmek için denetim masasına gidin ve sistem ikonunu çift tıklayın ‘Device Manager’ kısmından ‘Sound’ , ‘Video and Game Controllers’ seçeneğine girin. Ses kartınıza çift tıklayın ve kaynaklar seçeneğine girin ‘Automatic Settings’ kutusunun işaretini kaldırın. Setting based on kutusunu seçin ve basic Configuration 7 yi seçin. Eğer Sound Blaster 16 plug and play kartı veya benzer uyumlu bir kart kullanıyorsanız basic configuration 0004’ ü seçin ve 8 bit DMA kullanın

12) HOPARLÖRLERDEN GÜRÜLTÜ GELİYOR.

Ses kartı, PC nizin güç kaynağından etkileniyor olabilir ses kartınızı başka bir slota takın başka bir nedende mikrofon olabilir. Mikrofonun sesini ses ayarlarından kapatın veya mikrofonu çıkartın eğer sorun hala devam ediyorsa ses kartını sabit disktende uzak bir yere takın sorunun devamı halinde CD sürücüsünden ses kartına giden kabloyuda kontrol edin kabloyu değiştirin yada yalıtım için etrafını bir bant ile sarın

13) MİDİ DOSYALARINI ÇALARKEN SES ÇIKIYOR AMA WAW VE MP3 DOSYALARINI ÇALARKEN SES ÇIKMIYOR.

Problem Windows’ un ses kartı için yaptığı otomatik ayarlar ile ilgili olabilir. Kartınızı başka bir PCI slota takın.

14) TASK BARDA SES ÖZELLİKLERİ İÇİN KULLANDIGIM İKON ÇIKMIYOR

Başlangıç menüsünden ayarlara gidin, oradanda denetim masasına girin ‘Multimedia’ ikonuna çift tıklayın. ‘show volume control on the task bar’ kutusunu işaretleyin uygulaya tıklayın ve OK diyerek bu pencereden böylece task bardaki hoparlör ikonuna çift tıklayarak ses özelliklerine girip istediğiniz ayarları yapabilirsiniz.

15) SES KARTIMIN SES KAYIT ÖZELLİĞİNİ KULLANABİLİYORUM AMA MİKROFON KULLANARAK SES KAYIT YAPMAK İSTEDİĞİMDE MIXER’DE SES DALGASINI GÖRMEME RAĞMEN SES ÇIKMIYOR.

Taskbar’daki ‘Ses Özellikleri’ ikonunu çift tıklayın ve Seçeneklerden Properties’e girin. Mikrofon’un olduğu kutunun işaretli olup olmadığını kontrol edin ve değilse kutuyu işaretleyin.

16) BİLGİSAYARIMA YENİ BİR CD SÜRÜCÜ EKLEDİM AMA WİNDOWS CD SÜRÜCÜMÜ TANIMADI.

Özellikle BIOS’un CD sürücünüzü tanıyıp tanımadığını kontrol edin. Eğer tanımıyorsa CD sürücü IDE kablosunu kontrol edin. Ayrıca güç kaynağından elektrik alıp almadığına da bakın.

Eğer BIOS CD sürücünüzü tanırsa Windows’ta Denetim Masası’na girip Sistemden CD sürücünüzü kaldırın ve Windows’u yeniden başlatın.

Yeni bir CD sürücü eklerken ‘Jumper’ ayarlarının doğru olup olmadığını kontrol edin. Eğer IDE bağlantınızda çift sürücü varsa bunlardan birinin ‘Master’ diğerinin ‘Slave’ olmasını sağlayın. Eğer ikisi de ‘Master’ veya ‘Slave’ ise Windows sürücünüzü tanımayabilir.

17) CD SÜRÜCÜMÜN HARFİ F AMA SÜREKLİ KAYBOLUP BİR AĞ SÜRÜCÜSÜ GİBİ GÖZÜKÜYOR.

Bu problemin genel sebebi Netware ağ ayarlarıdır. Eğer CD sürücüsünün adı ile Birincil Ağ sürücüsünün adı aynı olursa bu problem ortaya çıkıyor. Eğer ‘Map’ edilmiş bir ağ sürücünüz varsa ve aynı adı taşıyan bir CD sürücü tanımlı ise Ağ Sürücüsü CD sürücünün yerine çalışır ve CD sürücü çalışamaz hale gelir.

Bu problemi çözmek için, Ağ Ayarları’nda Netware özelliklerinde ‘Birincil Ağ Sürücüsü’ adını, F’ten başka bir harf olarak tanımlayın.

18) CD SÜRÜCÜMÜN HARF ADINI NASIL DEĞİŞTİREBİLİRİM?

Başlangıç Menü’sünden ‘Ayarlar’ a oradan da ‘Denetim Masası’ na girin ve ‘Sistem’ ikonunu çift tıklayın. ‘Device Manager’ kısmında adını değiştirmek istediğiniz CD Sürücü’nün ikonunu çift tıklayın. Ayarlar kısmında tanımlanmış başlangıç ve bitiş harflerinin her ikisini birden değiştirin ve Denetim Masası’na geri dönün. Bu değişikliklerden sonra bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekebilir.

19) CD SÜRÜCÜM DOS MODUNDA ÇALIŞMIYOR

Bu problemi çözmek için CD sürücünüzün DOS sürücülerine ihtiyacınız olacak. Donanımınızı alırken size verilen DOS sürücülerini yüklemelisiniz. Ayrıca sisteminizde yer alan ‘autoexec.bat’ dosyanıza şu satırı eklemelisiniz:

C:\windows\command\mscdex.exe/d:mscd000

Ayrıca ‘config.sys’ dosyasına da şu satırı eklemeniz gerekmekte:

Device=C:\path\cdrom.sysy/D:mscd000

Burada ‘path’ yazan yere CD sürücünüzün harf adını ve ‘cdrom’ yazan yere de CD sürücünüzün adını yazmalısınız.

20) GÜVENLİ KİP’TE CD SÜRÜCÜMÜ NASIL ÇALIŞTIRABİLİRİM?

Daha önceki problemde belirtildiği gibi DOS sürücülerin yüklenmiş olması gerekiyor.

Bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra ‘Windows 95 başlıyor’ yazısını gördüğünüz sırada [F8] tuşuna basın ya da Windows 98’de PC açılırken [CTRL] tuşuna basın. Komut İşlemcisi’nde win/d:m satırını yazın ve [Enter] tuşuna basın. Böylece Windows güvenli kipte açılacak ve CD veya DVD sürücünüz varsa güvenli kipte kullanabileceksiniz.
21) CD SÜRÜCÜME YENİ BİR CD YERLEŞTİRDİĞİMDE OTOMATİK OLARAK BAŞLAMIYOR.

‘Başlat’ menüsünden ‘Ayarlar’, oradan da ‘Denetim Masası’ na gidin. ‘Sistem’ ikonunu çift tıklayın. ‘Device Manager’ kısmından CD sürücünüzün üzerine çift tıklayın ve ‘Auto Insert Notification’ kutusunu işaretleyin ve Denetim Masası’na geri dönün.

Başka bir çözüm de profesyonel kullanıcılar için. ‘Başlat’ menüsünden ‘Çalıştır’ a girin ve ‘regedit’ yazarak [Enter] tuşuna basın. ‘Registry Editör’ e girdiniz. HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\CDRom anahtarına bir bakın. Eğer ‘Autorun‘ yoksa ‘Autorun’ adında yeni bir anahtar yaratın ve anahtarın değerini ‘1’ yapın. ‘Autorun’ özelliğini kapatmak isterseniz bu değeri ‘0’ yapın.

22) CD SÜRÜCÜM UZUN DOSYA İSİMLERİNİ OKUYAMIYOR.

‘Real Mode’ kullanıyorsanız ya da DOS sürücüleri düzgün yüklenmediyse bu problem yaşanabilir. Sürücülerinizi güncelleyin ve sürücünün eski satırlarını ‘autoexec.bat’ ve ‘config.sys’ dosyalarından silin. Problem çözülecektir.

23) CD SÜRÜCÜME TAKTIĞIM MÜZİK CD’SİNİ DİNLEYEMİYPRUM

Cd sürücünüzün ses kartınıza bağlanmış olması gereken ses kablosunu kontrol edin, çıkartıp tekrar takın. Ses kartının üzerinde ‘CD-in’ yazan yere takılı olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca windows saatinin yanındaki ses kontrol ikonuna tıklayın. Ses kontrolünde CD sürücünün sesini açın.

24) BİLGİSAYAR AÇILIRKEN ‘MEMORY’ HATASI VERİYOR VE RAM BOYUTU DOĞRU OLARAK GÖSTERİLMİYOR.

Bu problem, RAM’lerin slotlara doğru oturmamış olmasından, slota değen ayakların kirli olmasından ya da RAM’lerin arızalı olmasından dolayı olabilir. RAM’leri slottan çıkartıp yeniden yerleştirin. RAM’leri takarken ayakları yumuşak silgi ile silin.

RAM’leri teker teker takarak çalıştırın. Böylece arızalı bir RAM varsa farkedebilirsiniz. Eğer SIMM RAM kullanıyorsanız aynı boyutta olan RAM’leri takmalısınız. Yani bir 32 MB RAM ile bir 64 RAM beraber çalışmayabilir. Bu arada RAM lerin çalışma hızları da aynı olmalı. 60ns bir RAM ile sadece 60ns bir RAM bir arada çalışabilir. Eğer DIMM RAM kullanıyorsanız daha yavaş olan RAM’I birinci slota takın. Slot numaraları anakart üzerinde gösterilmiyorsa anakartın kullanım kılavuzuna bakın. RAM’lerin slotlara düzgün bir şekilde takıldığından emin olun.

25) BİLGİSAYARIM AÇILIRKEN ‘BOOTABLE DRİVE NOT FOUND’ VEYA ‘OPERATİNG SYSTEM NOT FOUND’ HATA MESAJLARI ÇIKIYOR.

Boot drive’ınız aktif hale getirilmediyse bu problem ortaya çıkar. Yani işletim sisteminin yüklü olduğu sürücünün ‘partition’ ının aktif hale getirilmesi gerekmektedir. Bunu Fdisk.exe ile düzeltin.

‘Operating system not found’ hata mesajı bir virüs ya da herhangi bir başka nedenle Master Boot Record’un silinmesi ya da zarar görmesinden dolayı ortaya çıkar.

Bir başlangıç disketi ile c: sürücüsünde iken fdisk /mbr yazarak Master Boot Record’u düzeltebilirsiniz.

26) SABİT DİSK SÜRÜCÜMÜN BAŞLANGIÇ HARFLERİ DEĞİŞTİ.

Sabit disk’inize yeni bir ‘partition’ eklediyseniz veya varolan bir ‘partition’ ı sildiyseniz başlangıç harfleri değişebilir. Yeni bir logical drive yaratarak yeni bir başlangıç harfi ekleyebilirsiniz. Eğer bir ‘partition’ sildiyseniz, ‘partition’ ın temsil ettiği başlangıç harfi silinir. Yeni bir ‘partition’ ismi CD sürücü ya da çıkarılabilir başka bir sürücünün adını alır ve diğer sürücülerin adlarını alfabetik sırada iteler.

27) FLOPPY DİSK SÜRÜCÜSÜ’NÜN IŞIĞI SÜREKLİ YANIYOR VE DİSKETLERİ OKUYAMIYOR.

Floppy Sürücüsü’nün kablosu ters takılmış. Kabloyu yerinden çıkarıp doğru olarak takın.

28) BIOS ŞİFREMİ KAYBETTİM VE PC’Mİ AÇAMIYORUM.

PC’nizin güç kaynağının elektrik kablosunu çıkarın ve anakart üzerinde CMOS’u silmeye yarayan ‘Jumper’ ı bulun. Jumper’ı ayarlayın ve 30 saniye bekleyin. Daha sonra ‘Jumper’ ı eski haline getirin ve PC’nizi açın. Anakartınızın BIOS’u resetlemiş ve bütün şifreler kaldırılmış hale gelir.

29) INTELLIMOUSE KULLANIYORUM AMA FARE EKRANDA İSTEDİĞİM YERE GİTMİYOR YA DA KENDİ KENDİNE HAREKET EDİYOR.

Intellipoint sürücülerinde sıkça yaşanan bir problem. Çözmek için sürücüleri kaldırın, Device Manager’da tekrar aktif hele getirin ve sürücüleri tekrar yükleyin.

30) USB FARE KULLANIYORUM AMA SABİT DİSK SÜRÜCÜ VEYA CD SÜRÜCÜ AKTİF HALDEYKEN FAREM TAKILIYOR.

Genellikle PC’niz Sabit disk, Floppy Disk Sürücü veya CD sürücüsü’nden okurken USB donanımlarınız takılabilir ya da düzgün çalışmayabilir. Bunu düzeltmek için Denetim Masası’ndan Device Manager’a girin ve Sabit Disk ve CD sürücülerin DMA özelliğini açın.

31) PC’Mİ GÜVENLİ KİP’TE AÇTIĞIMDA WİNDOWS PS/2 FARE OLMADIĞI UYARISINI YAPIYOR.

PS/2 Port’unun BIOS’ta doğru olarak kurulduğunu kontrol edin. Intel Triton Chipset kullanan anakartlarda PS/2 farelerin kullanılması için BIOS güncellemesi yapılması gerekebilir.

32) FAREMİN İŞARETİ DONUYOR VE TİTRİYOR.

Bu problemin nedeni Grafik Hızlandırıcı ayarının çok yükseğe getirilmiş olmasıdır. Sistem Özellikleri’nde performans’a gelin ve grafik hızlandırma ayarını biraz düşürün.

33) KLAVYEMDE BAZI TUŞLAR İSTEDİĞİM KARAKTERLERİ BASMIYOR. (@) İŞARETİ YERİNE (‘) ÇIKIYOR.

Windows’ta klavye ayarlarınız yanlış dile getirilmiş. Denetim Masası’nda Klavye’yi seçin ve Bölgesel Ayarlar’da kullanmak istediğiniz dili seçin.
 

Harbi_sivasli

Yönetici
Site Sahibi
Tepkime
368
Coin
999
TEKNİK BİLGİLER

1 BİLGİSAYAR CALIŞIRKEN TAMİRAT YAPILMAMALIDIR. ÖZELLİKLE HDD SÖKÜLÜP TAKILMAMALIDIR .
2 BİLGİSAYAR ÇALIŞIRKEN HDD ÜZERİNE JUMPER ÇIKARTILMAMALIDIR.
3 KURU VE NEM OLAYI OLMAYAN YERLERDE MUHAFAZA EDİLMELİDİR.
4 TAŞIMA ESNASINDA ÇARPMA VE DÜŞÜRÜLME OLAYI OLMAMALI VE PAKETLEME YAPILACAK ISE SARSILMAYACAK ŞEKILDE PAKETLENMELIDIR.
5 ÇALIŞMA ESNASINDA ANTI STATIK ENERJIDEN KORUNARAK ÇALIŞMA YAPILMALIDIR.
" BU DURUMLARA DİKKAT EDİLMEDİĞİNDE HDD BAD SEKTÖRÜ OLUŞMASINA ZEMİN HAZIRLANMIŞ OLUR.
" HDD ELEKTRİK KABLOSUNU TAKARKEN TERS TAKILMAMALIDIR. TAKILDIĞI DURUMDA HDD YANMASINA NEDEN OLUR. ( HDD YE NORMALİNDEN YÜKSEK ENERJİ VERİLMİŞ OLUR.)
" HDD BAD SEKTÖR VAR İSE BU BOZUK ALANLARI SETAPTAN LOW LEVEL FORMAT ATILARAK GİDERİLE BİLİR VE BELİRLİ BİRSÜRE KULLANILA BİLİR.
" SCSI DİSKLERDE UNİX ORTAMINA HAZIRLAMAK İÇİN SCSI FORMAT ATILMALIDIR. ( CTRL+A SETUPA GİRİLİR )

SORU VE CEVAPLAR

1-) A) CMOS CHECK SOME ERROR ?
B ) LOW BATTERY FAİLLER ?

CEVAP : A) Setup pili zayıflamış ve bitmiştir. Yenisi takılmalı ve DEFAULT ayarları yapılarak : sürücü A ve sürücü C ayarları dedect yapılarak F10 save yapılarak işlem bitirilir.

2-) A) FLOPY DİSK FAİLLER ( 40 ) ?
B) FLOPY DİSK FAİLLER ( 03) ?

CEVAP : A) ELEKTRİK KABLOSU TAKILMAMIŞ OLABİLİR. Data kablosu ters takılmış olabilir. On board ise makina setuptan iptal edilmiştir. İptal söz konusu ise setuptan ENABLE durumuna getirilşir. Ayrıca yukarıdaki mesajlar geldiğinde FDD arızalı olabilir.
B ) Setuptan DISABLE yapılmıştır. ( Setup bölümünde anlatılacaktır. )

3-) POWER SUPLEY FANI 1-2 DAKİKA ÇALIŞIP DURUYOR ?

CEVAP : 1-) Boart üzerinde kısa devre var olabilir.
2-) Ekran kartı arızalı olabilir.
3-) HDD yi başka bir makinada çaliştiriniz.
4-) Yukarıdakilerden sonuç alınamazsa Makinenin elektriğini kesiniz. Power sapley boart elektrik kablosunu çıkarıp bütün kartları çıkarınız 5-6 dakika bekleyiniz. ( Power sapley üzerindeki elektriği 0 la tekrar ve makine çalışacaktıri. )

4-) POWER SAPLEYDEN SES GELİYOR FAKAT BİLGİSAYAR CALIŞMIYOR ?

CEVAP : Power sapley fan arızalıdır. Yenisi takılmalıdır. Değiştirilmediği taktirde power sapley ısınır ve fazla enerji torak üzerine atamaz ve power sapley yanabilir. Makinede kısa devre oluşabilir.

5-) INSERT SİSTEM DISK ERROR ?

CEVAP : C sürücüsünün sistem arızalanmıştır. A:/SYS C: ( enter. Sistem aktarıldı ) İşlemyapılarak yeni sistem transfer edilmeli ve bilgisayar kapatılıp açılmalıdır.
6-) INSERT SİSTEM DİSK BOOT FAİLLER ?

CEVAP : Makinenin BOOT bozulmuştur.
1-) A dan açılmalı , system aktarılmalıdır.
2-) Fdisk/MBR yapılmalıdır.
3-) Disk sağlam ise ( C sürücüsü ) yardımcı programlar çalıştırılmalıdır. NDD gibi.
4-) Sonuç alınamazsa F disk yapılmalı ve format atılmalıdır.

7-) HDD FAİLLER 80 ?

CEVAP : 1-) Data kablosu ters takılmış olabilir.
2-) Kablo çıkmış olabilir.
3-) Jumper. Siwiç : diski farklı tanımlatılmış olabilir. ( 2 disk gibi )
4-) setuptan doğru tanımlanmamış olbilir.

MOUSE EKRANDA KUM SAATİ GELİYOR ÇALIŞMIYOR ?

CEVAP : 1-) Mouse doğru tanımlanmamıştır. ( Doğru tanıtılıp driveri yüklenecek ve kullandığınız mouse tanımlayınız .)
2-) Board üzerinde COM 1COM2 kablosu çıkmış olabilir.
3-) Stuptan dısable ( kapatılmış olabilir ) yapılmış oabilşir.
4-) COM 1 COM 2 kablosu arızalı olabilir.
5-) IRQ çakışması olabilir. Çakışma var ise IRQ adreslerine bakılarak adresleri değiştirilmelidir. ( Kaynaklar menüsünden )
6-) COM 2içinde aynı işlem geçerlidir. COM1=2F8 gibi COM2= 3F S gibi bu adresler istenirse IRQ adreslerden değiştirilebilir.

9-) BİOS BİLGİLERİNDE SERİAL(s) VE PARALEL(s) ADRESLERİ NONE OLARAK GÖRÜNÜYORSA ?

CEVAP : Setuptan serial ve paralel adresleri kapatılmıştır. Açıldığında adresler görüleçektir.

10-) MAKİNENİN HER ŞEYİ NORMAL ÇALIŞIYOR FAKAT GÖRÜNTÜ GELMİYOR ?

CEVAP : 1-) Makinede kısa devre olabilir. Çözmek için ekran kartını çıkartınız ve takınız.
2-) Ekran kartı arızalı olabilir.
3-) topraklamada bir sorun olabilir. ( toprakta+ 0.5 volt olmalıdır )
4-) Ekran kablosunun da sorun olabilir. Kablo ters takılmaya zorlanmış ve kablo içindeki uçlar kısa devre yapmış olabilir.
5-) POWER sapley voltajını ölç 12v-+5v durumlarını görmek zorundasınız. Görülmüyorsa power sapley arızalanmıştır.

11-) 3 KISA BEEP SES VERİP GÖRÜNTÜ YOK İSE ?

CEVAP : 1-) Ekran kartı çıkmış olabilir.
2-) Ekran kartını slot yuvasına iyice yerleştir .
3-) Ekran kartında arıza olabilir.







12-) 8 VEYA 3 BEEP SES VERİYORSA ?

CEVAP : 1-) Ramler takılmamış olabilir.
2-) Ramler uyumsuz olabilir. ( 70 ns -60 ns ) aynı olmasına dikkat edilmelidir. Windows içinde güvenli çalışmak için .
3-) Ramler ters takılmaya zorlanmiş olunabilir.
4-) Ram banklarında kısa devre oluşturulmuş olabilir.
5-) Bu durum var ise görüntü alınmaya bilir .Kısa devre ortadan kaldırılarak makine çalışabilir.
6-) 486 tabanlı makinelerde paridesiz ( düz ) ram takılmalı ( edo ram çalışmaz )
7-) Pentiummakinelerde ise düz ram da çalışır edo ram de. Güvenli çalışmak içinde EDORAM tercıh edilmelidir.

13-) KLAVYE ÇALIŞMIYOR VEYA 5-10 DAKIKA ÇALIŞIP KITLENIYORSA ?

CEVAP : 1-) 486 tabanlı bilgisayarlarda win 95 klavyeleri sorun çıkartır. ( Genelde 486 tabanlı klavye terçıh edilmelidir. )
2-) Klavye arızalı ise kitlenme olur. ( Küçük uçlu ise klavye geçiş yerinde uçları kısa devre olabilir.)
3-) Klavye ye sıvı maddeler dökülmüş olabilir.
4-) Klavye ye tuşlar arasina igne ,cimbiz teli vb maddeler aralarina düşerek tuşlari kisa devre yapmiş olabilir.

14-) KLAVYEDE BAZI TUŞLAR YAZMIYORSA ?

CEVAP : Klavye sökülerek alkollü bir pamuk ile temizlenmadlidir.

15-) MONİTÖRE GÖRÜNTÜ GELMİYORSA, ISIĞI KIRMIZIYAYAKIN ŞEKİLDE YANIYORSA?

CEVAP : 1-) Data kablosu kontrol edilmelidir.
2-) Elektrik kablosu kontrol edilmelidir.
3-) Elektrik hattının topraklaması kontrol edilmelidir. UPS den alınan elektrik normal olup olmadığı ölçülmelidir.

16-) 1-)EKRANDA ORDA DA BETAZ NOKTA VAR, KOKU VAR İSE ?
2-) EKRANDA ORTA KISIMDA İNCE BEYAZ ÇİZGİ VAR İSE ?
3-) EKRANDA SAG VE SOL KISIMLARINDA KIRMIZI RENK VEYA RENKLERDAĞILMIŞ DURUMDA İSE ?
4-) EKRANDA ÇOK TİTREME VAR İSE ?
5-) EKRANDA HİÇ GÖRÜNTÜ YOKİSE ?

CEVAP : 1-) Ekran güç katı yanmıştır, servisinde tamir ettirilmelidir.
2-) Ekran güç katında arıza var , servisinde tamir ettirilmelidir. Eğer bu durumlar mevcut ise ekrana uzun süre elektrik verilmemelidir. Cihazın daha fazla hasar görmemesi için.
3-) Ekranın yanlarında manyetik alan olavilir kuvvetli hoparlör veya 2. Bir ekran olabbilir.
4-) Ekaran istenilen çözünürlüğü desteklemiyor olabilir veya elektrik hattının normal olup olmadığına bakılmalıdır.
5-) Ayarların siwiçlerine bakılır. Ayarların siwiçleri arızalanmış olabilir.
6-) ekran sigortası atmıştır.





17-) NETWORK KARTI TAKILACAK İSE ?

CEVAP : Önce kartınızın jumper ayarlarının manuel mi, yoksa Auto mu olduguna bakarız. Manuel ise istenilen IRQ adresine göre jumper ayarlarını yapmalı ve win 95 içinde ondan sonra ayarlamaları yapmalıyız. PLAK&PLAY ise win 95 otomatik olarak IRQ sonu ayarlar. Yeni donanım ekle ile kart özelligi görülebilir. Dikkat edilmesi gereken nokta IRQ adresi ( kaynaklardan ) değiştirilmelidir.

BAZI IRQ DURUMLARI:

IRQ-ADRES 399 EZ,EN200,
RALTELK C TİPİ ( 9IRQ-ADRES 240 )
QUARK-PROL110 gibi

1 CD SÜRÜCÜ DOS ORTAMINDA GÖRÜLMÜYORSA?

CEVAP : 1-) Driver disketi yüklenilmelidir.
2-) Setuptan auto ( HDD gibi düşünülüp ) ayari yapilmalidir. CD sürücüsünün jumper ayari yapilarak HDD ile çakişmasi önlendikten sonra çaliştirilmalidir.
3-) Win 95 ortamında çalışmıyorsa yeni donanım ekle işleminden CD sürücüsü tanımlanmalıdır

19-) SES KARTI ÇALIŞMIYOR ISE

CEVAP : Driver diskete yüklenmelidir. IRQ çakışması var ise kaldırılmalı ve yeni donanım ekle işleminden kart tanımlanması yapılabilir.

20-) HOPARLÖRDEN SES ÇIKMIYOR ?

CEVAP : CD sürücüsü ile sesakrtı arasındaki ince ses kablosu takılmalıdır.

21-) SCSI HDD LERDE UNİX ORTAMINI DA ÇALIŞTIRILACAK İSE SCSI FORMAT ATILARAK SİSTEM HAZIRLANMALIDIR.

22-) BİR ADET IDE HDD, BİR ADET SCSI HDD İKİSİ BİRDEN ÇALIŞTIRILACAK İSE NE YAPMALIDIR ?

CEVAP : 1-) Önce IDE HDD tanımlanır C sürücüsü, Aynı zamanda jumperi C olarak ayarlanır.
2-) Sonra SCSI HDD D sürücüsü olarak gösterilir.

23-) SCSI BACKUP ÜNİTESİ, SCSI CD SÜRÜCÜSÜ VE SCSI HDD HEPSİ BİRDEN TANITILACAKİSE NASİL YOL İZLENMELİDİR?

CEVAP : 1-) HDDjumper konfigrasyonu C tanımlanmalıdır.
2-) Backup jumper konfigrasyonu tanımlanmalıdır.
3-) CD sürücü jumper konfigrasyonu tanımlanır.

24-) PASWORD SETUP BİLİNMİYORSA?

CEVAP : SETUP pili kısa devre yaparak açılabilir. SETUP pili çıkartılabilir. SETUP bilgileri unutturularak pasword kırılabilir. ( Daha önceki değisiklikler silindiği için makine açmayabilir.) HDD tekrar tanımlanmalı ve değişiklikler kaydedılerek işlem devam attirilmelidir.



25-) SESLİ HATA MESAJLARI :

CEVAP :

İŞARET ANLAMI

SES YOK ELEKTRİKYOK
 

Harbi_sivasli

Yönetici
Site Sahibi
Tepkime
368
Coin
999
SES YOK ELEKTRİKYOK
SÜREKLİ SES GÜÇ KAYNAĞI ARIZALI
BİR ÇOK KISA BİP SESİ ANA KART ARIZALI
1 UZUN RAM ARIZALI
1 UZUN 1 KISA ARIZALI ANA KART VEYA ROM-BASIC
1 UZUN 2 KISA VİDEO KARTARIZASI VEYA DIP ANAHTARI
( xt )
1 UZUN 3 KISA VEGA KARTI ARIZALI
2 UZUN 1 KISA MONİTÖR BAGDAŞTIRICISININ
SENKRONİZASYONU
2 KISA EŞLIK ( PARITY ) HATASI ( HATALI BELLEK
SAGLAMA .) TOPLAMI
3 KISA BELLEĞİN İLK 64K SINDA HATA
4 KISA SÜRE ÖLÇER ( TİMER ) VEYA SAYICA
( COUNTER ) ARIZALI
5 KISA İŞLEMCIHATASI VEYA VİDEO RAM
6 KISA KLAVYEİŞLEMCISINDE HATA
7 KISA SANAL ( VİRTUAL ) İŞLEMCİ KİPİ AYARLI
(AT )
8 KISA VİDEO RAM a HATALI YAZMA
9 KISA HATALI ROM BIOS SAĞLAMA TOPLAMALI

26-) BIOS VE SETUP İŞLEMLERİ

RAM PCI/ISA BIOS
CMOS SETUP UTILITY
AWARD SOFTWARE,INC

STANDART CMOS SETUP PASSWRD SETTİNG
** BIOS FEATURES SETUP ** IDE HDD AUTO DETECTION
CHIPSET FEATURES SETUP SAVE & EXIT SETUP
POWER MANAGEMENT SETUP EWIT WITHOUT SEWİNG
PCI CONFIGURATION SETUP
** LOAD BIOS DEFAULTS
** LOAD SETUP DEFAULTS


** BIOS FEATURES SETUP :

VİRÜS WARNİNG : BOOT sektör virüslerine karşı sabit diski korur. Bu secenek sabit diskin boot sektörüne herhangibir kayıt yapılmasına izin vermez. ENABLE olnası önerilir.

CPU INTERNAL CAHCHE : Bu seçenek yardımıyla ,mikroişlemcinin dahili önbelleğinin kulanılıp/kullanılmayacığına karar verilir. Bu seçenek ENABLE olmalıdır.

EXTERNAL CACHE : Ana kart üzerinde bulunan harici ön belleği kullanıma açar yada kapatır. Bu seçenek ENABLE olmalıdır.

BOOT SEGUANCE : Sistem açılışında önçelik sırasının hangi sürücüde olacağını belirler. A,C; Açılış önceligi A sürücüsüne verildi. Bir açılş disketi takılı ise sistem A sürücüsünde açacaktır. C,A; Açılış önceliği C sürücüsünden açacaktır. A,C seçeneği önerilir.

SWAP FLOPPY DRİVE: Bu seçenek ENABLE olmalıdır.

BOOT UP FLOPPY SEEK : Bu secenek DISABLE olmalıdır ki sistem testi daha az zamanda olacaktır. Hem disket sürücüsünden motor sesi duyulmamış olur.

QUİK POWER ON SELF TEST : ENABLE olmalıdır.

BOOT UP NUMLOCK STATUS : Sistem acılısında sayısal tuşların çalışması istendiğinde bu seçenek ON olmalıdır. İstenmiyorsa OFF seçilir.

BOOT UP SYSTEM SPEED : Sistem açılışının hızlı olması ayarlar HİGH olmalıdır.

VİDEO ROM SHADROW : ENABLE olmalıdır.

LOAD SETUP DEFAULT ( Y/N ) ? Y

** IDD HDD AUT O DEDECTİON : Sisteme baglanan IDD had DİSK değerlerinin otomatik olarak BIOS tarafından yazılması sağlanır.

27-) BIOS HATA MESAJLARI ?

CEVAP : BIOS bir sorunla karşilaştigi zaman kullaniciya bunu duzeltmesi gerektiginde söyleyecektir. Bunu ya beep sesiyle yada ekranda bir hata mesajiyla gösterecektir. Mesajin altinda ise devam et ya da hatayi göz ardi et anlamina gelen PREESS FI TO CONTINIUE mesaji görüntülenecektir. hatayi düzeltmek için DEL tuşuna basip BIOS a girmenizi isteyecektir.

TEK UZUN İKİ KISA : Bıosun video dan aldığı bilgileri ekranayansıtamadığını gösterir. Grafikkartını degiştirin.
Ana kart ile grafik kartı arasında bir uyum sorunu olabilir.

TEK KISA ( REFRESH FAİLURE ) Ana kart üzerinede bulunan bellek tazeleme devresinde sorun var.

CMOS BATTERY HAS FAİLED : CMOS pilinin ömrü azalmıştır. Yenisiyle değiştirilmelidir .

CMOS BATTER HAS FAİLED : CMOS un bozulduğunu gösterir. Bu hatayı pilin zayıflamasında da verebilir. Pili kontrol edin gerekirse değistirin.

DİSK BOOT FAİLURE,INSERT SYSTEM DİSTK AND PRESS ENTER : Bu hata sabit diski olmayan bir bilgisayarda ise A sürücüsünü bir sistem disketi takıp "ENTER " tuşuna basın.

DİSKETTE RDİVERS OR TYPES MİSMATCH ERROR-RUN SETUP : Sisteme bağlı olan disket sürücü CMOS ta tanımlı olandan farklıdır. Setup a girip sürücünün tipini dogru olarak tanımlayın.

KEYBOARD ERROR OR NO KEYBOARD PRESENT : Klavyeyi görmüyor. Klavyenin dogru olarak baglandıgını ve açılrkenbir tuşa sürekli basılmadığından emin olun.

C: DRİVE ERROR/ D: DRİVE ERROR : Sabit diski görmüyor.Sabit diski kablo baglantılarını ve ara birimini gözden geçin. Gerekirsebaşka bir arabirim ve sabit disk kablosu ile deneyin .Sabit disk üzerindeki jımper ayarlarını kontrol edin. Eğer sabit dikte sorun yoksa ana kartı değişmeniz gerekebilir.

FDD CONTROLLER FAİLURE : Disket sürücü kontrol devresinde yani IDE kontrolcüsünde poroblem olabilir. Yada disket sürücüsünde bir problem vardır. Başka bir bilgisayarda deneyin.

KEYBOARD IS LOCKET&UNLOCK II :Klavye kullanma kapalı durumda. Bilgi sayar ön panelinde bulunan KEYLOCK anahtarını açık duruma getirin.

KB/INTERFACE ERROR : Klavye bozuk ya da ana kart üzerindeki klavye BIOS unda problem var. Başka bir klavye deneyin.

C: DİRİVE FAİLURE / D: DİRİVE FAİLURE : Sabit disk bir problem oalbilir gözden geçirin. Kablo bağlantısı hatalı olabilir.

CACHE MEMORYBAD, DO NOT ENABLE CACHE : Ana kart takılı ön bellek bozulmuş yada anakartlar uyumlu değildir. Ön

CMOS TİME & DATE NOT SET : CMOS ta tarih ve zaman değerleri ayarlı değil. Yada değişmiş .

CMOS BATTERY STATE LOW: CMOS pili bitmiş yada kisa devre olmuştur. Ana kartin tutan vidalari gözden geçirin .Gerekirse pili degiştirin.

CMOS MEMORY SİZE MİSMATCH: Sisteme yeni bellek eklenmiş. Yada sistemden bellek çıkarılmış. CMOS setupa girip kaydederek cıkın.

INVALİD BOOD DİSKETTE : A sürücüsüne takılı disket açılış disketi değil. Içinde işletim sistemine sit,açılış dosyaları bulunan bir disket takın yada bu diskete sistem transferi yapın.

2 PC LERDEKİ KABLOLARIN ORTAK RENK DEĞERLERİ NELERDİR ?

CEVAP :
KIRMIZI +5VDC POWERGOOD: Güç kaynagından gelen
SİYAH TOPRAK/ŞASE voltajın iyi oldugunu gösteren sinyal. Güç
SARI +12VDC kaynagından gelen kabloların, sabit disk,
MAVİ -12VDC disket sürücü ve panele baglanması gerekir.
BEYAZ - 5VDC
TURUNCU POWERGOOD

PC MONTAJI SONRASINDAKİ OLASI SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ

29-) PC HOPARLÖRÜNDEN KESİK ARALIKLARLA KALIN BİR BEEP SESİ GELİYOR ?

CEVAP : 1-) RAM bellek takılı değildir.
2-) RAM belleklerde bozukluk olabilir.
3-) RAM bellek yuvaya oturmamıştır.
4-) RAM belleklerin yerine oturup oturmadığını kontrol edin. Sonuç degişmesse RAM ları değiştirmeyi deneyin.




30-) 88 KEZ BEEP SESİ GELİYOR. 1 UZUN 2 KISA BEEP SESİ GELİYOR. 5KISA BEEP SESİ GELİYOR ?

CEVAP : Bu hataların üçü de grafik kartı ile ilgilidir. Ana kartlar grafik kartı arasında bir uyuşmazlık olabilir. Bu uyşmazlık genellikle video RAM dan kaynaklanır.

31-) 6 KEZ BEEP SESİ GELİYOR ?

CEVAP: KLAVYE İŞLEMCİSİNDE PROBLEM OLABİLİR. BAŞKA BİR KLAVYE DENEYİ




32-) PARİT ERROR (at hex & ) ( HEX; HATAYA YOL AÇAN BELLEK BİRİMİNİN 16LI ADREDİDİR )
SYSHALTED MESAJI VERİYORSA ?

CEVAP : Bellek okuma hatası olabilir. Üzerinde parity ( eşlik biti ) olmayan bir RAM modül kullanılıyor olabilirsiniz. Bu durumda , BIOS setupta MEMORY PARİT ERROR CHECK seçeneği açık (enable ) olabilir. Bu seçeneğikapalı ( disabled ) durumagetirin.

33-) İKİ SABİT DİSK BĞLI SİSTEM BEKLEMEYE BAŞLIYOR VE ARDINDAN CİRİVE ERROR YADA D: DRİVE ERROR HATA MESAJI VERİYOR?

CEVAP: Büyük olasılıkla sabit disk durum jumper lerinde bir yanlışlık vardır. Ya da diskler arasında bir uyum problemi vardır. Bu uyum problemi gidermenin yolu çogunlukla disk sıralamasını değiştirmekle çözülür. Eğer yine çözülmüyorsa , bu iki disk arasında bir problem var demaktir.
 

Harbi_sivasli

Yönetici
Site Sahibi
Tepkime
368
Coin
999
34-) BİLGİSAYAR HİÇBİR KOMUTA CEVAPVERMİYOR. SES VE GÖRÜNTÜ YOK.?
CEVAP : 1-) Sabit diske gelen bilgi kablosu ters takılmıştır. Ya da sabit diski besleyen güç kablosunda kısa devre olabilir. Kabloları gözden geçirin .
2-) Sabit diski tutan vidalar uzun gelip sabit disk üzerindeki kartı kısa devre etmektedir. Vidaları gözden geçirin,
3-) Sabit disk bozuk olabilir.
35-) HİÇBİR ŞEKİLDE İKİ DİSK BAGLANAMIYOR ?
CEVAP : İki disk arasında giderilemez bir uyumsuzluk olabilir. Ana karttan gelen kabloda problem olabilir. Ya da ana kart ikinci diski desteklemiyordur. Başka bir kablo deneyin.
36-) MİSSİNG OPERATİNGN SYSTEM HATASI VERİYOR ?
CEVAP : Sabit disk paremetreleri BIOS setupa yanlış girilmiştir. Ya da bu sabit disk baska bir bilgisayarda farklı CMOS degerleriyle formatlanmamıştır. A: sürücüsünden açıp sabit diske sistem transveri yapılır.
37-) NO FİXED DİSKS PRESENT HATASI VERİTOR ?
CEVAP : FDISK komutu kullanıldı. Sistem sabit diski tanımıyor. BIOS setup ve kablo baglantılarını gözden geçirin.

3 BİLGİSAYAR SORUNSUZ AÇIYOR ANCAK DOS YÜKLEME ANANINDA BİRDEN RESETLENİYOR ?
CEVAP : Ana kart üzerinde mikro işlemciye ait jumper ayarlarininda eksiklik olabilir. Örnegin 3V luk bir mikro işlemciyi 5V ile besliyor olabilirsiniz. Bu jumper ayarlarini ana kartin kullanici kilkavuzundan düzeltin.
39-) CMOS SETUP AYARLARINI YAPTIKTAN SONRA SAKLAYIP ÇIKIYORUZ. ANCAK BİLGİSAYARI KAPATIP ACTIGIMIZDA BU AYARLARIN SİLİNDİGİ GÖRÜLÜYOR ?
CEVAP : Ana kart üzerindeki CMOS pilinde problem vardır. Pil bozulmuş olabilir. Ya da CMOS devresinde bir problem olabilir. Öncelikle pili değiştirmeyi deneyin. Bir çok ana kart üzerinde CMOS u sıfırlamak için bir jumper vardır. Bu jumper yanlış konumda olabilir. pil uçları kasa içinde bir yere temas ederek kısa devre yapabilir. Ana kartın durumunu gözden geçirin.
40-) ÖN PANELDEKİ IŞIKLAR YANIYOR. SABİT DİSKİN MOTORU ÇALIŞIYOR. GÜÇ KAYNAĞI FANI ÇALIŞIYOR. BUNLARA RAGMEN EKRAN KARANLIK İSE ?
CEVAP : Ğüç kaynagından ana kartta voltaj gelmiyor olabilir. Bağlantı uçlarını çıkararak vltaj degerlerini ölçün. Voltaj değerleri normal ise ;
Bilgisayara bağlı bir aygıt veya kart ana kartla uyumlu olmaya bilir ya da bozuk olduğundan bilğisayarın çalışmasını engelliyor olabilir.
Mikro işlemci ayarlari yanliş yapilmiş olabilir.
Ana kart bozuk olabilir.
41-) ĞÜÇ KAYNAGINDAN ÇOK İNCE BİR CIZ SESİ GELİYOR FAN BİR AN DÖNÜP DURUYOR ?
CEVAP : Ana kartın kasaya oturdugu noktalarda bir kısa devre vardır. Sabit disk ve disket sürücüye giden kablolardan biri kasa içinde sıkışmış olabilir.
42-) SİSTAMEDE KISA DEVRE VAR ?
CEVAP : 1-) Ana karta gelen güç kablolarını çıkarın
2-) Sabit disk ve disketsürücü güç kablolarını çıkarın.
3-) Sabit disk ve disketsürücüye IDE kontrolcüsümden gelen bilgi kablolarını cıkarın.
4-) Grafik kartını cıkarın.
Bu adımları her denediginizde bilgisayarı yeniden açın. Sorunun çözüldügü adımda durun
43-) DİSKET SÜRÜCÜ IŞIGI DEVAMLI YANIYOR.?
CEVAP : 1-) Disk sürücü bilgi kablosu ters ters takılmış olabilir. Kabloyu gözden geçirin. Bilgi kablosunun kıvrılmış ucu herzaman A sürücüsüne baglıdır.
2-) Kablo disket sürücüye doğru takılmış IDE konturolcüsüne yanlış takılmış olabilir. Kablonun çizgili tarafının IDE konturolcüsüne 1 NOLU PİNE gelmesine dikkat edin.
44-) DİSKET SÜRÜCÜDİSKETİ OKUMUYOR YA DA HATALI OKUYOR ?
CEVAP :1-) Disket sürücü BIOS setupa yanlış tanımlanmış olabilir. Örneğin 1.44 yerine 720 tanımlanmış olabilir. BIOS setupa bakın.
2-) Disket sürücü kablosu arızalı olabilir. Başka bir kablo deneyın.
3-) Ana kart disket disket sürücü arabirimi bozuk olabilir. Kontroledin.
4-) disket bozuk ya da formatsız olabilir. Başka bir makinada deneyin.

45-) BİLGİSAYAR ÇOK AĞIR ÇALIŞIYOR İSE ?
CEVAP : Mikro işlemcinin hizi ana kartin saat hizina uygun olmayabilir.Ana kartin kullanici kilavuzunu gözden geçirin.
46-) BİLGİSAYARIN "C/> " DURUMUNDA İKEN ÇALIŞIYOR ( kitleniyor ) NUMLOCK TUŞU MUNLOKIŞIGININ DURUMUNU DEGİŞTİRMİYOR ?
CEVAP : Böyle durumlarda genellikle bilğisayarınre setlenmesi gerekir.Sorun CMOS ayarlarında olabilir. CMOS setupa girerek LOAD BIOS DEFAULTS seçenegi işletin. Bu seçenek yapılmış tüm tanımları geri alır. Buna sabit disk ve disket sürücü değerleri dahil degildir. Bunu soruna sabit disk üzerindeki bozuk bir sektör de neden olabilir.
CD ROM İLE İLGİLİ OLMASI SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ
47-) "INFERFACE BOARD OR CD ROM DİRİVE İS NOT READ"
"INSURE THAT DİRİVE POWER İS ON AND DİRİVE CABLES CORRECTLY ATTACHED"<A> BORT OR <R> ETRY ?
"IF CD ROM DİRİVE İS NOT READY PLASET OR TURN ON " <A> BORT OR <R> ETRY ?
CEVAP : 1-) /P değeri varolan bellek adresınden farklı bir adres kullanılıyor. CD-ROM sürücülerindegörülen bu hata arabirim kartlarının hanği adrese ayarlı olduklarını gösteren /P adresi ile ilgilidir.
2-) Arabirim üzerindeki bellek adresini belirleyenjumperlere bakın. 40 tekki veri kablosu takılmamış ya da tam oturmamış olabilir. Bu kabloyu gözden geçirin. Gerekirse yenisi ile değiştirin.
3-) Güç kaynagından gelen power kablosunu gözden geçirin.
4 DEVİCE DİRİVER NOT FOUND: MSC000"
NO VAİLD CD ROM DEVİCE DRİVERS SELECTED
CEVAP : CD ROM sürücü drive yüklenmedigi için MSCDEX.EXE yüklenemiyor. Bu nedenle sisteme herhangi bir CD ROM sürücü tanımlı degil. CONFİG SYS dosyalarında bulunan CD ROM XXXX.SYS adlı aygıt sürücüsünü gözden geçirin. /P değeri yanlış tanımlandıgı için veya kabloların birinde meydana gelen bir problenden dolayı CD ROM bulunamıyor.
49-) INVALİDDİVE SPECATİON
CEVAP : MSCDEX.EXE yüklenemiyor. Yukarıda sayıları nedenler dışında MSCDEX.EXE pırogramından önce bir başka proğramından önce bir başka proğram yüklenmekte ve MSCDEX.EXE yüklenmesine engel oluyor MSCDEX.EXE satırını daha yukarılara atın.

50-)" CDR103:NOT READY ERROR READİNG DRİVE D"Ü
" ABORT, RETY,FAİL ?
CEVAP: 1-) Disk okunamıyor. Kablo problemi olabilir. Başka bir CD okutmayı deneyin. hata devam ediyorsa kablo bağlantılarını gözden geçirin.
2-) CD ROM sürücüde bir sorun olabilir. Diskin oturduğu mekanizma yada lazet okuyucuda bir sorun meydana gelmiştir. Sürücüyü aldığınız firma ile bağlantı kurun.



51-) ERROR CODE: MSCDOOO MSCDEX NOT LOAD. PLASE LOAD MSCDEX BEFORE STSRTİNGİ THİS PROGRAM ."?
CEVAP : CD ROM sürücü ile ilgili bir program çalıştırıldı ya da çalıştırılıyor. Ancak MSCDEX.EXE program yüklendigi için bu proğram çalıştırılamıyor. MSCDEX.EXE nin doğru yüklenip yüklenmediğini gözden geçirin.
MODEM İLE İLGİLİ OLASI SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ
52-) MODEM HİÇBİR YANIT VERMİYOR.?
CEVAP : Dahili modem yuvaya oturmamış olabilir. kontrol edin. IRQ ayarları yanlış olabilir, kontrol edin. Aynı COM portu kullanan başka bir cihaz olabilir. Örneğin ana kartın üzerinde COM yi kapatmadıgınız halde modem COM 2 ye ayarlanmış olabilir. Harici modemin seri kablo bağlantısını kontrol edin. Bunlar denedigi halde sorun çözülmediyse modem bozuk olabilir.
53-) MODEM ÇALIŞIYOR FAXS ÇALIŞMITOR ?
CEVAP : Fax poroğramından faksın tipi yanlış belirtilmiş olabilir. Ana kart ile fax ile fax modem kartı arasında uyumsuzluk vardır. Başka marka deneyin.
54-)KULLANIRKEN BAĞLANTI KESILIYOR ?
CEVAP : 1-) IRQ poroblemi var. Kontrol edin.
2-) Hatta sorun var. Kablolara bakın.
55-) NO DIALTONE MESAJI GELİYOR ?
CEVAP : Hatta arama tonu yok. Kabloları kontrol edin. Eğer telefonda çevir sesi varsa ve bu mesaj veriyorsa modemi aldığınız firmaya arayın.
56-) CONNECTION LOST MESAJINI VERİYOR ?
CEVAP : Hattlarınızda görültü ve parazit var. Türk telokomu arayın.
57-) YAVAŞ ÇALIŞIYOR ?
CEVAP : Modem modeli programda yanlış şeçilmiş ya da bazı özellikleri kullanım dışı birakılmış olabilir. Ayrıca modem hızını protokollerle sağlanan hıza ayarları unutmayın. ÖRnegin 33600 modemınız 115200 olarak görülmelidir.
5 NO CARRIER MESAJINI VERİYOR. ?
CEVAP : Aranan numara ile bağlantı kurulamıyor. Başka bir numarayı çevirin. Hata devam ediyorsa modemde problem olabilir. Kablo kablo bağlantısı ve modem ayarlarına bakın.
59-) BUSY MESAJINI VERİYOR ?
CEVAP : Aranan numara meşkuldür. Daha sonra arayin.


PRİNTER İLE İLĞİLİ SORUNLAR
NOKTA VURUŞLLU ( DOT MATRIX ) YAZICILARA AIT OLASI SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERI ?
60-) MÜREKKEB DAGILMASI ?
CEVAP : Kafa ayarı yakın olabilir. Kafa ayarkolunu daha ğeri (+) konumuna alın.
61-) BASKI SİLİK ÇIKIYOR ?
CEVAP : Kafa ayarı yanlış olabilir. Kafa ayarkolu ile gerekli ayarı yapın. şerit mürekkebi azalmış olabilir. şeriti değiştirin.
62-) KAFA HARAKET EDİYOR FAKAT BASMIYOR ?
CEVAP : Şerit hatali takilmiş olabilir. Şeriti çikarip yeniden takin. Kafa ayari hatali olabilir Kafa ayar kolu ile gerkli ayari yapin.
63-) YAZICIDAHİÇ HAREKET YOK VW HİÇBİR GÖSTERGE YANMIYOR ?
CEVAP : Yazıcıya elektirik gelmiyor olabilir. Elektırık baglantısı ve açma/kapama nahtarını kontrol edin.
64-) YAZICI NORMAL GÖRÜYOR FAKAT YAZMIYOR ?
CEVAP : Yazıcı ONLINE durumda olamaya bilir.ONLINE tuşuna basın. Ara bağlantı kablosu hatalı olabilir. Bağlantı kablosunu kontrol edin.
65-) AFA HAREKET ETMİYOR BÜTÜN GÖSTERGELER YANIP SÖNÜYOR ?
CEVAP : Kafa ısınmış ya da sıkış olabilir. YAzıcıyı kapatarak sogumaya birakım. kafayı sıkıştıran toz kir varsa temizleyin. Sıkışmış kagıt varsa çıkarın.
66-) YAZICI YANLIŞ KARAKTER BASIYOR ?
CEVAP : Emülasyon hatalı ya da yazıcı bilgisayara doğru tanımlanmamış olabilir. Kulalanılan proğramdan yazıcı tanımına bakın.
67-) HATALI KARAKTER SET İ BASILMIYOR ?
CEVAP : Hatalı karakter seti seçilşmiş olabilir. Dogru karakter seti kullanılan pogramından yada yazıcı kontrol panelinden şeçilmiştir.
6 TEK KAĞIT YÜKLEMESİ YAPILAMIYOR ?
CEVAP : CSF (Otamatik kağıt yükleyici ) geçerli olabilir. CSF yazıcı setupından ( kontrol panelinden) kapatın.
MÜREKKEP PÜSKÜRTMELİ YAZICILARA AİT OLASI SORUNLAR ( EPSON,CANON V.B )
69-) BASKI ÇOK SİLİK ÇIKIYOR ?
CEVAP : Mürekkep kartuşu bitmiş olabilir. Ya da uzun süre beklemeden dolayi kartuş agzindaki mürekkep kurumuştur. kartuşu kontrol edin.
70-) KARTUŞ DOLU ANCAK BASKI YAPMIYOR ?
CEVAP : Kartuşun mürekkep cunda mürekkep ucunda murekkep kurumasi ya da kirlenme olabilir. Yazici programi icinden clean seçenegini çaliştirin.
71-) BASKI LEKELİ ÇOKIYOR ?
CEVAP : Kartuşun mürekkep ucunda ya da kartuş beşiginde çatlama vardir. Bu yüzden mürekkep sizdiriyordur. kontrol edin
72-) YAZICI BASKI YAPMIYOR ?
CEVAP : Kullanılan yazılımdan yazıcı tanımı yanlış yapılmış olabilir. kontrol edin paralel yazıcı kablosunu gözden geçirin mürekkep kartuşu bitmiş olabilir. Kartuşu yenileyin.
73-) BASKI KAĞIDIN DIŞINA TAŞIYOR ?
CEVAP : Kullandıgınız yazılımdan sayfa boyutlarını ayarlayın.
74-) KARIŞIK ASCII KARAKTERLER BASIYOR ?
CEVAP : Kullanılan programdan yanlış yazıcı modeli seçilmiş olabilir. Yazıcı ayarlarına kontrol edin. Paralel yazıcı kablosunda problem olabilir.
75-) YAZILIMDA SEÇİLENLER DISINDA KARAKTER BASIYOR ?
CEVAP : Yazılımdan seçtiginiz font yazıcı ile uyumlu olamaya bilir. Yazıcı ile uyumlu bir ton kullanın
76-) KONTROL PANALİNDEKİ TÜM IŞIKLAR YANIYOR VE YAZICI ÇALIŞMIYOR ?
CEVAP : Yazıcıyı kapatın açın problem devam ediyorsa paralel yazıcı kablosunu değiştirmeyi deneyin.
77-) COK KOYU BASIYOR. ?
CEVAP : Program içinde Quality metodunu değiştirin.
7 KAĞIT ALMIYOR ?
CEVAP : Kağıt tablasını kontrol edin . Kağıt almamekanizmasında problem olabilir. Yazıcının kullanım kulavuzundan yararlanarak kontrol edin.
LAZER YAZICILARA AİT OLASI SORUNLAR
79-) BASKI SOLUK ÇOKIYOR ?
CEVAP : Toner kartuşunda toner azalmiş olabilir. toneri yeniden dagitmak için kartuşu hafifce sallayin veya kartuşu degiştirin.

80-) LEKELİ BASKI VERİYOR ?
CEVAP : 1-) Yazıcının temızlige ihtiyacı olabilir.
2-) Işiga duyarli tambur zarar görmüş olabilir. Örnegin parlak işiga maruz kalmiş olabilir. bakim prosedürleri baski kalitesini iyileştiremezse yenisini takin.
81-) BASKIDA DÜŞEY ÇIZGILER BULUNUYOR ?
CEVAP : Işiga duyarli tambur zara görmüş olabilir. Yerine yenisini takmaniz gerekebilir. Örnegin tambur çizilmiş olabilir. Yazicinin temizlige ihtiyaci olabilir.
82-) BASKIDA DÜŞEY ÇIZGILER BULUNUYOR ?
CEVAP : Işiga duyarli tambur zarar görmüş olabilir. Yerine yenisini takmaniz gerekebilir. Örnegin tambur çizilmiş olabilir. Yazicinin temizlige ihtiyaci olabilir.
83-) BASKIDA YATAY ÇİZGİLER BULUNUYOR ?
CEVAP : Işiga duyarli tambur yerine düzgün şekilde oturmamiş olabilir.Tamburu çikarin ve yeniden yerleştirin.Işiga duyarli tambur arizali olabilir. DEgiştirmayi deneyin.
84-) BİR SAYFA BÜTÜNÜYLE SİYAH ÇIKIYOR ?
CEVAP : Toner kartuşu veya işiga duyarli tambur yerine düzgün şekilde oturmamiş olabilir.
85-) KAĞIDIN YARISI BOŞ ÇIKIYOR ?
CEVAP : Basmak istediginiz sayfa standart yazıcı bellegini aşabilir. Yazıcı bellegini attırın. Basılacak sayfa degerini değiştirin.
86-) BİR SAYFA BÜTÜNÜYLE BOŞ ÇIKIYOR ?
CEVAP : Eğer arada boş sayfalar çıkıyosa :
1-) Bastıracağınız sayfa uzunlugunun kullandıgınız kagıt uzunluguna göre dogru şekılde ayarlanmış oldugundan emin olun.
2-) Kağıtları ayırması güç oldugundan dolayı yazıcınızın birkerede iki veya daha fazla sayıda sayfayı besliyor olabilir. Kağıtları kağıt kasesinden çıkarın ve sayfaları ayırmak için keğadın kenarlarını üfleyin.
3-) Yazılımınız fazladan bir kağıt çıkarma komutu gönderiyor olabilir. Yazılımınızım konfiğrasyonu ile ilgili bilgilerini kontrol edin. Eğer bir kelime işlemci proğramı kullanıyorsanız dogru sayfa arası ile zorunlu sayfa arasının birbirine çok yakın olup olmadıgını kontroledin. Bu durum boş bir sayfa cıkarmasına yol açabilir.
Eger sayfaların tümü boş cıkıyorsa toner kartuşunda toner hiç kalmamıştır kartuşun yenisini takın.
YAZICININ ÇALIŞMASI ILE ILGILI SORUNLAR
87-) YAZILIMDAN BİR VASKI İŞİ GÖNDERDİĞİNİZDE YAZICI TEPKİ VERMİYOR ?
CEVAP : Yazıcının paralel kablo bağlantısı gevşektir. Yazıcı ve bilgisayar üzerindeki bağlantı kontrol edin. Kabloyu bilgisayar vidalarla yazıcıyı da tel kipslerle sabitleyin.
8 SCSI ARABİRİMİNE BİR SABİT DİSK TAKILIOLDUGU HALDE ARTARDABİRÇOK SÜRÜCÜ (D:,E:,F:, ) GÖRMEKTEDİR ?
CEVAP : Sabit disk üzerinde bulunan TERMİNATİNG RESİSTORS jumperını kapatınız.

89-) SABİT DİSKS GÖRDÜGÜ HALDE DİSKET SÜRÜCÜYÜ ĞÖRMÜYOR ?
CEVAP : Hangi arabirimi kullanıcagınıza karar verin Eğer disket sürücüyü scsı olarak kullanackasınız, ana kart üzerinde disket sürücü arabirimini kapatın.BIOS tan sürücü tanımını "none" yapın.
90-)SCSI ARABİRİMİNE İKİ SABİT DİSK TAKILI OLDUGU HALDE SABİT DİSKLERDEN AÇMIYOR ?
CEVAP : Diskler ara sı ID sıralaması yapılmamış olabilir. Kullanıcı kılavuzundan ayarlanarak bu ayarlamaları bu ayarlamaları yapın. Öncelik açmasını istediginiz sabit diski IDO tanımlayın. IDI olarak tanımlayın.
SES KARTLARI İLEİLGİLİ OLASI SORUMLAR
91-) SES ÇIKMIYOR ?
CEVAP : 1-) Hoparlörleri ses ses kartınızın doğru çıkılına bağlayıp baglamadığınız kontrol edin.
2-) Varsa,hoparlörlerin üzerindeki ses ayar dügmeleri ve açma/kapama anahtarlarının kontrol edin.
3-) Varsa ,hoparlölrlerin üzerindeki pil veya adaptör girişlerin gözden geçirin.
92-) SES ÇIKIYOR AMA PARAZİT VAR ?
CEVAP : Bu sorun bilgisayarın güç kaynagından kaynaklana bilir. Bu durumda yapılacak en iyi şey ses kartının sesini kısıp hoparlördeki sesi açmaktır. Güç kaynagınızı bir elektronikçiye ğösterin.
93-) SES KARTI ÇALIŞMIYOR ?
CEVAP : DMA ( Direct memory access ) kanalını ve kesilme ( interrupt ) numarasını kontrol edip, bilgisayarınızdakı diğer kartlar ile çakışıp çakışmadıgına bakın. Sistem saati IRQ0,ı klavyeIRQ1 i ses çıkışlar IRQ3 ve IRQ 4 ü paralel çıkış IRQ7 yi görüntü kartı IRQ9 veya IRQ10Q u kullanırlar. Bu durumda en uygun kesilme IRQ 5 olacaktır.
Disket controller DMA2 yi bir çok ses kartı ise DMA 1 kanalını kullanmaktadır. DMA kanalı ve interrupt gibi değerler autaexec.bat ve config.sys dosyalarına seskartı yazılımı tarafından. kurulum sırasında kaydedilmiştir
Beğendim

Beğendim
 
Üst Alt